Amerika Birleşik Devletleri'ndeki North Carolina University (UNC) Gebelik ve Jinekoloji Departmanı'nda görev yapan Prof. Dr. John Boggess, "Robotik cerrahi, diğer tekniklere göre ameliyat sonrasında ortaya çıkan az komplikasyonları ile tercih ettiğimiz bir yöntem" dedi.
Jeolojik onkoloji dalında robotik cerrahi kullanarak gerçekleştirdiği operasyonlarla adını dünya çapında duyuran Prof. Dr. John Boggess, Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki Gloria Hotels Convention Center'da düzenlenen 13. Ulusal Jinekolojik Onkoloji Kongresi'ne konuşmacı olarak katıldı.
Jinekolojik kanser türlerinin ameliyatlarında kullanılan son robotik cerrahi tekliklerini Türk meslektaşlarına anlatan Prof. Dr. Boggess, bu alandaki son gelişmeler konusunda AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Boggess, rahim, rahim ağzı ve yumurtalık gibi jinekolojik kanser türlerinin cerrahisinde açık ameliyat, laparaskopik yöntem ve robotik cerrahi kullanıldığını anlattı. Operasyona karar verilen hastalarda önemli olanın ameliyatın ardından hastalarda istenmeyen durumların gelişmesini önlemek olduğunu vurgulayan Boggess, "Robotik cerrahi, diğer tekniklere göre ameliyat sonrasında ortaya çıkan az komplikasyonları ile tercih ettiğimiz bir yöntem" diye konuştu.
Robotik cerrahiyle yapılan jinekolojik kanser ameliyatlarının ardından hastanın, diğer yöntemlere göre daha hızlı iyileştiğine dikkati çeken Boggess, "Cerrahi operasyonun beden üzerinde yarattığı etkiyi azaltmak bizim görevimiz. Robotik cerrahi sayesinde hasta ameliyatın ardından hastaneden daha erken çıkıp daha çabuk işinin başına dönebiliyor. Bu da ekonomik anlamda bir avantaj sağlıyor" diye konuştu.
-Obez hastalarda yararlı-
Prof. Dr. John Boggess, ABD'de son yıllarda obez sayısında hızlı bir artış yaşandığına dikkati çekti. Araştırmaların obezite ile kanser arasında bir bağ olduğunu gösterdiğini vurgulayan Boggess, jinekolojik kanser teşhisi konmuş hastalara açık ameliyat gerçekleştirmenin zorluğunun altını çizdi.
Boggess, obez kişilerde açık cerrahiyle gerçekleştirilen operasyonların ardından pek çok komplikasyonun gelişebildiğini ve 3-5 günde iyileşebilecek bir hastanın bu komplikasyonlar nedeniyle zaman zaman bir ay hastanede kalabildiklerini ifade etti.
Robotik cerrahinin devreye girmesiyle bu komplikasyonlarda ciddi azalma yaşandığını anlatan Boggess, "Laparaskopik yöntemi jinekolojik kanseri bulunan hastalarda kullanmak zor. Bu nedenle obez hastalarda daha çok robotik cerrahiyi kullanmaktayız" dedi.
Kanserli bir rahmin parçalanmadan vücut dışına çıkarılmasının önemli olduğuna değinen Prof. Dr. Boggess, şöyle konuştu:
"Amacımız içinde kanser olan bir rahmi, hastanın vücudu içinde parçalamadan dışarı çıkarmak. Vücutta küçük bir kesi yaparak rahmi bu kesiden dışarı çıkarıyoruz. Sonuçta hasta bundan büyük fayda sağlamış oluyor. Çünkü robotik yöntemle rahmi çıkardığımız zaman hastanın ameliyat sonrasında ağrısı ve travması, diğer yöntemlere göre daha az oluyor."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz