JİNEKOLOJİK MUAYENE İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER;
Çok kısa sürdüğü, basit ve kolay olduğu, acı vermediği halde
jinekolojik muayene çoğu kadın için stres ve korkuya, çekinmeye, utanmaya neden olduğu için, çoğu kadın jinekolojik muayeneden çekinir ve aksatır, halbuki bu basit muayene çoğu zaman hastalık önleyici ve hayat kurtarıcı olabiliyor.
Şikayeti olmazsa da her kadın yılda en az bir kere jinekolojik muayene den geçmesi gerek, kadın sağlığı açısından oldukça önemli olduğu için, bu yazımda jinekolojik muayeneyi anlatmak istedim.
Kadın hastalıkları muayenesi aslında basit ve kolay, onu gerçekleştiren doktorlar bu konuda yıllarca eğitim görmüş ve beceri kazanmış profesyonellerdir, mesleki hayatları boyunca binlerce kadını muayene ve ameliyat edip en basitinden en komplikesine kadar tüm kadın hastalıklarına şahit olmuş kişilerdir.
Şimdi size bu muayenenin yapılışı ile ilgili bilgi vereyim:
Vajinal muayene de neler yapılır?
Jinekolojik muayene de kadınların en sıkıldığı bölümü bu dur,halbuki basit ve çok kısa süren kesinlikle ağrı uyandırmayan bir muayenedir,kadına bir örtü verilir,alt taraftaki kıyafetlerini çıkardıktan sonra jinekolojik muayene masasına oturur sonra hemşire veya ebe hastanın yanına gelir ve örtüyle üstünü örtmesine yardımcı olur,hasta hazır olunca doktor gelir ve muayene başlar, muayene odasında sadece doktor ve hemşire ya da ebe bulunur, hariçten birinin girmesi mümkün değildir.
Vajinal muayene de ilk önce vajinanın giriş kısmı gözlenir,siğil,kızarıklık,deride beyazlama veya döküntü yada şişlik varmı diye bakılır. Sonra spekulum ile vajinanın içine bakılır,spekulum iki parçalı ördek gagasına benzeyen basit bir alet,metal olanları var ama biz son yıllarda muayene için tek kullanımlı plastik olanlarını kullanıyoruz,spekulumun büyüklükleri farklı,küçük,orta veya büyük,muayene eden doktor vajinanın yapısına göre uygun olanını kullanır,çok doğum yapmış kadında büyüğünü kullanmak gerekebileceği gibi,hiç doğum yapmamış genç bayanlarda coğunlukla küçüğü kullanılır.
Vajinanın içinde akıntı olup olmadığına ve akıntının karakterine bakılır,gerekirse kültür alınır,rahim ağzında yara (erozyon) olup olmadığına bakılır ve gerekirse smear alınır,rahim ağzında polip,vajinanın içinde siğil olup olmadığına ,vajinanın arka veya ön duvarında sarkma varmı diye bakıldıktan sonra spekulum çıkarılır ve elle vajinal muayeneye geçilir,burada elin işaret ve orta parmagı vajinaya nazikçe yerleştirilir ve diğer elle kadının karnı üstünden iç genital organlar muayene edilip yapışıklık,ağrı veya kitle olup olmadığına bakılır. Bundan sonra sıra ultrasona gelir.
Jinekolojik muayene yerine sadece ultrason muayenesi yeterli olurmu?
Tabi ki hayır,jinekolojik muayenenin tüm aşamaları sırasıyla yapılmalı ve her bir aşamasının teşhis açısından ayrı faydaları vardır.ultrason artık jinekolojik muayenenin vazgeçilmez parçasıdır ve her jinekoloğun kullandığı bir cihazdır,genel de vajinal ultrason ,bakire olan bayanlarda ise batın ultrasonu tercih edilir,ultrasonla uterus’a(rahim) ve yumurtalıklara bakılır,miyom veya kist var mı,rahimde şekil bozukluğu veya kitle olup olmadığı araştırılır.
Regl döneminde jinekolojik muayene yapılabilir mi?
Regle dönemi, profilaktik jinekolojik muayene,smear ve kültür almak için uygun değildir,ama hasta şikayeti doğrultusunda kanamasının kaynaklandığı yeri saptanması açısından bazen regl sırasında vajinal muayene gerekebilir.
Genç bakire kızlarda jinekolojik muayene yapılır mı?
Bakire kızlarda spekulum,el ve vajinal ultrasonla kesinlikle muayene yapılmaz, sadece genital bölgenin dış kısmı incelenir, akıntı varsa kültür alınabilir ve karından ultrasonla bakılır.
Jinekologa ne zaman görünmek gerek?
Cinsel olarak aktif olan her kadın,şikayeti olsun veya olmasın,yılda en az bir kez jinekolojik muayeneden geçmeli ve smear testi aldırmalıdır,genç ve bakire olanlar ise genital organ gelişimi,adet ve hormon düzenleri açısından jinekologa görünmelidir.
**SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN:drramiasker@mynet.com
**
Facebook: Rami Asker