Erkek memesinin normalin üstünde büyümesi çoğunlukla erken çocukluk, ergenlik ya da 60 yaş üstü dönemde görülebilir. Fazla kilolar dışında çeşitli sebeplerden ötürü de ortaya çıkabilir. Hormonlarda yaşanan değişimler, vücut geliştirme için kullanılan ilaçlar, bazı antidepresanlar ya da alkol, uyuşturucu gibi kötü alışkanlıkların aşırı kullanımı bu hastalığı tetikleyebilir. Bazı testlerin yapılmasıyla birlikte elde edilen bulgular erken teşhise de yardımcı olacağı için tedaviyi kolaylaştırır. Jinekomasti nedir sorusu ise son zamanlarda internette en çok aranan konulardan biri haline geldi.
Erkeklerde memenin anormal şekilde büyümesi ve meme dokusundaki artış olarak bilinen jinekomasti hastalığı, Yunancada kadın anlamına gelen gyne ve meme anlamına gelen mastos sözcüklerinin birleşiminden oluşmuştur. Erkeklerin memesinin kadın memesine benzemeye başlaması sebebiyle böyle bir ismin verildiği tahmin edilir.
Erkek ve kadınlarda ergenlik çağına kadar meme yapılarında pek değişim gözlenmez. Ergenlik sonrasında ise kadınlardaki hormon değişimleri yüzünden yeni bir süreç başlar ve memelerinde normal olarak bir gelişim gözlenir. Erkeklerde ise bu durum, androjen ve östrojen hormonları arasındaki dengenin bozulmasına bağlı olarak ortaya çıkar.
Erkeklerde gelişen tek taraflı meme büyümesi kimi durumlarda meme kanserine yol açabileceği gibi kimi durumlarda da jinekomastinin bir sebebi olarak değerlendirilebilir.
Jinekomasti nasıl anlaşılır sorusunun en yaygın yanıtlarından biri de iki memede birden oluşan normalin üstünde büyümedir. Meme bezlerindeki büyüme ve yağ dokusunun içinde değişime uğrayan erkeklik hormonları memelerin büyümesine sebep olur.
Jinekomasti hastalığında meme uçlarının hassaslaşması gibi bir durum ortaya çıkabilir ve buna bağlı olarak buralara dokunulduğu zaman ya da meme uçları sıkıldığında memeden koyu bir akıntı veya kan gelebilir.
Herhangi bir memede sertlik oluşabilir. Dokunulduğu zaman hissedilir ve genelde tek göğüste görülür.
Hormon dengesinin bozulmasıyla ortaya çıkan jinekomasti hastalığıyla beraber gözlemlenen bir diğer belirti de cinsel arzuda meydana gelen azalmadır. Testosteron ve östrojen hormonları arasındaki dengenin bozulmasıyla erkeklerin cinsel konulardan uzaklaşması söz konusu olabilir.
Henüz ilerlemiş vakalar için jinekomasti nasıl geçer diye endişe etmeye gerek yok, zira bu durumda hormon dengeleyici ilaçlarla tedavi mümkün. Doktorun önerdiği ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması ile vücuttaki östrojen-testosteron dengesi sağlanabilir.
Fazla kilolara bağlı olarak da oluşabilen meme büyümesi probleminin çözümü için yapılması gereken ilk şeylerden biri fazla kilolardan kurtulmaktır. Kilo verme süreci de doktor gözetiminde ilerlemelidir.
Yanlış beslenme alışkanlıklarını sürdürmek hormon dengelerini bozmaya devam edeceği için tedavi sürecinde ve sonrasında sağlıklı beslenmeye özen göstermek gerekir. Doğal yiyecekleri tercih etmek ve bitkisel kaynaklarla beslenmeye önem vermek tedaviyi hızlandırabilir.
Memelerdeki şişlik ve ağrıları ortadan kaldırmak için soğuk kompres uygulanabilir. Soğuk su sayesinde dokular büzülür ve şişme ile ağrıda azalma görülür.
Soğuk kompres yapmak için ince bir havlunun içine birkaç buz küpü koyarak sarın ve bir dakika boyunca göğsünüzün üstüne bu havluyu koyun.
Vücuttaki fazla yağların alınmasına yönelik bir uygulama olan liposuction genelde aşırı kilolu ya da ergenlik dönemindeki kişilere uygulanır. Koltuk altlarından açılan 3 santimetrelik kesiklerden vakumlu cihazlar yardımıyla fazla yağların dışarıya çıkarılması amaçlanır.
Erkeklerde meme büyümesi tedavisinde uygulanan bir diğer yöntem ise ameliyattır. Göğüs bölgesindeki fazlalık olan dokular çeşitli uygulamalar aracılığıyla çıkartılır ve bölgenin eski sağlıklı boyutuna kavuşması amaçlanır. Operasyon sonrası meme boyutuna bağlı olarak bir ameliyat izi kalabilir ama bu iz çoğu zaman rahatsız edecek büyüklükte olmaz.
Erkeklik hormonu olarak da bilinen testosteron, jinekomasti hastalığı sürecinde azalma gösterirken kadınlık hormonu olarak bilinen östrojende ise bir artış gözlenir. Dolayısıyla erkek bedeninin hormon dengesinde bir çarpıklık meydana gelir ve genelde bu dengesizlik meme büyümesine sebep olur. Ergenlikteki erkeklerin yüzde 40'ında görülen jinekomasti genelde 2-3 sene içerisinde hormon dengelerinin yeniden sağlanmasıyla ortadan kalkar.
Jinekomastinin en büyük nedenlerinden birisi de sağlıksız beslenmedir. Yanlış beslenme ya da aşırı gıda tüketimi yüzünden vücudun dengesi bozulabilir, hormonal problemler ortaya çıkabilir. Özellikle endüstriyel gıda üretiminde kullanılan hormonlar ya da ilaçlar jinekomastiye zemin hazırlayabilir.
Kilo alıp verme neticesinde erkeklerin göğüs bölgesinde meme sarkmaları ortaya çıkabilir ve bu sarkmaya bağlı olarak yağ dokusunda bir artış gözlenir. Aşırı kilolu erkeklerin göğüs bölgesinde toplanan yağ dokuları meme bezlerinin büyümesine sebep olur. Yalancı jinekomasti olarak da bilinen bu durumdan kurtulmak için sadece kilo vermek yeterli olmayabilir, sporla yağ dokusunu sertleştirip kasa dönüştürmek daha etkili bir çözüm olacaktır.
Aşırı alkol tüketimi bedendeki hormon dengelerini sarsabilir ve erkeklerin memelerinde büyüme gözlemlenebilir.
Sağlıklı bir vücuda sahip olup güzel bir görüntü elde etmek niyetiyle bilinçsizce kullanılan bazı ilaçlar da jinekomastinin oluşumuna sebep olabilir.
Vücudun hormon dengesinin bozulduğu rahatsızlıklardan biri olan tiroid de jinekomastiye sebep olabilir.
Uzun süreli ve aşırı kullanımı halinde vücuda yan etkileri olan bazı antidepresanlar hormonal dengeyi değiştirerek memelerin büyümesine sebep olabilir.
Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar ve uygulanan tedavi yöntemlerine bağlı olarak jinekomasti problemiyle karşılaşılabilir.
Sindirim sistemi ve metabolizma için çok önemli bir organ olan karaciğerde meydana gelen her problem vücudun farklı bölgelerini de negatif yönde etkileyerek jinekomasti de dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açabilir.