Tolkien'in asıl işi öğretmenlikti ve Oxford Üniversitesinde ders verdiği yıllarda anlatış tarzından dolayı onun gibi kimsenin olmadığı düşünülüyordu. Kendisine yıllık 36 ders saati verilirken durmuyor ve 100'den fazla ders saatine giriyordu. Eski İngilizce ve eski Nors dili uzmanı olan yazarımız 1925 ve 1959 yıllarında birçok ders vermiş. Onun hakkında yakınları oldukça ilginç şeyler anlatır örneğin; Ödeme olarak sahte diş vermek, değişik kıyafetlerle toplantılara katılmak ve Anglo Saxon savaşçısı kılığında komşularını korkutmak gibi...
Üstte bahsettiğimiz gibi onun için yazarlık sadece hobiydi. Belki de bu kadar güzel olmasının sebebi de hobi olduğu için severek ve kurallara bağlı kalmadan özgürce gerçekleştirmesiydi. Her zaman bir akademisyen olmayı istedi ve bunu layığıyla yerine getirdi. Tolkien yazarlığı film izlemek kitap okumak ya da kayak yapmak gibi bir aktivite görüyordu. İyi ki de öyle görmüş diyoruz :)
Tolkien'in büyük eserlerinin çoğu kendisi öldükten sonra ünlü olmuştur.
Efsane Narnia Günlükleri serisinin yazarı olan C.S. Lewis ile muhteşem dostlukları vardı. Muhteşem diyorum sebebi ise Tolkien Katolik'ti, Lewis ise İrlanda kilisesine bağlıydı bu yüzden birçok kez dini tartışmalar yaşarlardı. Bugünlerde bir dini tartışmanın kavgaya dönüşmesi çok rahatken bu ikili sabahlara kadar yaptıkları alevli tartışmanın ardından masadan kalkar kalkmaz yine iki dost olabiliyordu. Sabahlara kadar yazdıkları hakkında derin tartışmalarda bulunuyorlardı. Hatta karısı bazen Tolkien'i kıskandığını bile dile getirirmiş.
Özellikle üniversite ve profesörlük yıllarında birçok kulübe katılmış. Kulüplerde olmayı tartışmayı çok severmiş. Ayrıca C.S. Lewis ile yazarlık hakkında tartıştıkları ve kendilerinin kurduğu Inkling kulübünde de oldukça aktifti.
Belki kitaplarında sürekli savaş ve kahramanlık hikayeleri bulunuyordu ancak kendisi tam bir savaş karşıtı, barış yanlısı bir insandı. Kitaplarında sürekli savaş konularına yer vermesinin sebebi ise; Birinci Dünya Savaşı'nda en kanlı cephelerden olan Somme'de teğmen olarak bulunmuş, Nazilerin ünlü İngiltere bombardımanından ise sağ kurtulmuş olmasıydı. Bu yüzden savaşları sevmez ve savaşçı bir ırk olan nazilerden haz etmezdi. Ancak bu savaşlara katılmış olması kuşkusuz gerçekçilik bakımından kitaplarını olumlu yönden etkilemiş.
Belki de en çok merak ettiğimiz konulardan biri bunu. Bu dilleri bu adam nasıl oluşturuyordu. Çok basit; diğer her şey gibi bunu da eğlence amaçlı yapıyordu. Tolkien Elfçe'yi bile kendi arasında iki farklı lehçeye ayırmış. Ayrıca eski bir Germen dili olan Lombardic'e de yeniden hayat vererek üzerine eklemeler yapmış ve dili geliştirmiş.