Kabak çekirdeğini küçül miktarda tüketmek bile önemli ölçüde sağlıklı yağlar, magnezyum ve çinko konusunda destek olur. Sadece bununla da kalmamakla birlikte bolca lif ve antioksidan bileşenler içerirler. Bu nedenle kabak çekirdeği oldukça tüketimi yüksek bir besin haline gelmiştir.
Kabak çekirdeği içi yani “pepita” (bir Meksika İspanyolcası terimi) balkabağının oyulmasından çıkan sert beyaz çekirdeklerinin aksine, çoğu kabak çekirdekleri kabuğu olmadan hazır bulunan ve satılan formudur.
Bu kabuksuz çekirdekler yeşil, yassı ve ovaldir. 28 gram (ortalama 1 küçük avuç) kabuksuz kabak çekirdeği yaklaşık 151 kaloridir ve kalorisi daha çok yağdan ve proteinden gelmektedir. Yaklaşık olarak 2 gr da lif içermektedir. İşte kabak çekirdeğinin faydaları...
Kabak çekirdeği faydası herkesi şaşırtıyor! İşte kabak çekirdeği besin değerleri
ZENGİN ANTİOKSİDAN İÇERİĞİNE SAHİP: Kabak çekirdekleri karotenoidler ve E vitamini gibi antioksidanlar içermektedir. Antioksidanlar inflamasyonu azaltmaya ve zararlı serbest radikallerden korumaya yardımcı bileşenlerdir. Bu yüzden antioksidanlardan zengin yiyecekler tüketmek çoğu hastalıklara karşı savunmada yardımcı olabilir. Yapılan bir çalışmada, kabak çekirdeği yağının hayvan deneklerinde artritlerinde yan etki olmadan inflamasyonu azaltmıştır. Önemli bir eklem rahatsızlığı olan artrit durumunda kabak çekirdeği tüketimi fayda sağlayabilmektedir.
BAZI KANSER RİSKLERİNİ AZALTMAYA YARDIMCI OLUR: Beslenmenin kabak çekirdeğinden zengin olması mide, göğüs, akciğer ve kolon kanserlerinin riskini azaltması ile ilişkilendirilmiştir. Geniş çaplı bir çalışmada besin desteği olarak tüketilen kabak çekirdeğinin prostat kanseri hücrelerinin büyümesini yavaşlamada potansiyel bir rol oynadığı tespit edilmiştir. Başka çalışmalarda kabak çekirdeklerinde bulunan lignanların göğüs kanserini önlemede ve tedavisinde anahtar rol oynadığı için kabak çekirdeği tüketimi tavsiye edilmiştir.
MESANE VE PROSTAT SAĞLIĞINI GÜÇLENDİRİR: Kabak çekirdekleri prostatın iyi huylu semptomlarını rahatlatmaya yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Bir yılı süren çalışmayla 1400’ ü aşkın prostatikhiperplazi (BPH) hastalığına sahip erkeklerin kabak çekirdeği tüketimiyle semptomlarında azalma ve yaşam kalitelerinde artma saptanmıştır. Bir başka çalışmada ise; kabak çekirdeği tüketmenin ya da takviye olarak almanın aşırı aktif mesane semptomlarının tedavisinde yardımcı olabileceği saptanmıştır. Aşırı aktif mesane semptomları olan 45 erkek ve kadında yapılan bir çalışmada günlük 10 gram kabak çekirdeği ekstresi tüketenlerin idrar fonksiyonlarında iyileşme olduğu bulunmuştur.
KALP SAĞLIĞINI GELİŞTİRMEYE YARDIMCI OLUR: Kabak çekirdeklerinin içerdiği sağlıklı yağ asitleri kalp sağlığına olumlu etkiler. Ayrıca hayvan çalışmalarında kabak çekirdeği yağının kalp hastalığı için iki önemli risk faktörü olan kan basıncı ve yüksek kolesterol seviyelerinin düşmesine yardımcı olabileceği belirtilmiştir. 12 hafta süren, menapoz sonrası 35 kadında yapılan çalışmada; kabak çekirdeği yağını supplement olarak alanların diastolik kan basıncını %7 düşürdüğü ve HDL (iyi) kolesterol seviyesini %16 artırdığı bulunmuştur. Diğer çalışmalarda kabak çekirdeğinin vücudumuzda kalp sağlığı üzerinde pozitif etkilerinden sorumlu olabilen nitrik oksit oluşumunu artırma yeteneği olduğu ileri sürülmüştür.
KAN ŞEKERİ SEVİYELERİNDE AZALMA SAĞLAR: Hayvan çalışmalarında kabak çekirdeği, kabak çekirdeği tozunun kan şekerini düşürebildiği görülmüştür. Protein ve yağ içermesi nedeniyle, özellikle kan şekeri seviyelerini kontrol etmekle uğraşan diyabetli insanlar için önemlidir. Ayrıca kabak çekirdeğinin yüksek magnezyum içeriği diyabet üzerine pozitif etkileri vardır.