HABER

Kabızlık için ilaçlar

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu Kabızlık için ilaçlar konusuna değindi.

Kabızlık için ilaçlar

Lif takviyeleri: Gıdalar ile yeterince lif alınamaması durumunda düzenli olarak doğal lif takviyeleri kullanılması çok yararlıdır. Reçetesiz olarak satılırlar.

Probiyotikler: kalın bağırsak için sindirimde gerekli olan Laktobasillus, Bifodobakter ve Streptokok gibi yararlı bakterilerin doğal takviye olarak alınmasıdır. Reçetesiz olarak satılırlar.

Prebiyotikler: laktuloz gibi kısa zincirli karbonhidratlar olup yararlı kalın bağırsak bakterilerinin hareketlerini taklit eden takviyelerdir.

Dışkı hacmini arttıran doğal takviyeler: Psyllium (karnıyarık otu - Metamucil, Fibercare, Fiberall, Genfiber, Natural Psyllium Fiber, Hydrocil, Konsyl, Reguloid, Natural Fiber Laxative, Syllact, Serutan), megakolon ve huzursuz bağırsak sendromu olan hastalarda kullanılmamalıdır.

Ozmotik laksatifler: Glycolax, Miralax, Laktuloz: yan etki olarak karında şişkinlik ve gaza neden olabilirler.

Dışkı yumuşatıcılar: Dulcolax, Ex-lax, Dioctyn, Colace, Silace, Stool softener, Genasoft, Docusate sodyum, Docusate calcium: yan etki olarak karın kramplarına yol açabilir.

Magnezyum türevleri: Magnezyum sülfat, magnezyum hidroksit, magnezyum sitrat: böbrek yetersizliği olan hastalarda kullanılmamalıdır.

Sorbitol: yan etki olarak karında şişkinlik ve gaza neden olabilirler.

Senna (sinameki): yan etki olarak melanozis koli’ye (kalın bağırsağın geçici olarak kararması) neden olabilirler.

Bağırsak hareketlerini arttıran ilaçlar: Cisapride, Renzapride

Polietilen glikol: yan etki olarak bulantı ve karında kramp şeklinde karın ağrısına neden olabilirler.

Tegaserod: yan etki olarak baş ağrısı ve bulantıya neden olabilirler.

Lubiprostone: yan etki olarak baş ağrısı ve bulantıya neden olabilirler.

Diğer: Bisakodil, Metil sellüloz , Hint yağı (Kastor yağı)

Yeni ilaçlar: Neurotrophin-3, alvimopan, linaclotide, kenodeoksikolik asit

Kabızlık ilaçları yarar sağlamazsa ne yapmalı?

Kabızlık ilaçlarının yarar sağlamadığı durumlarda makat sarkması (rektal prolapsus) ve rektosel gibi pelvik taban bozuklukları, bağırsakta polip, makat kanseri (anal kanser, anüs kanseri), rektum kanseri, anismus, makat darlığı vb. hastalıklar araştırılmalıdır.
Kabızlık ilaçlarının tümünün ciddi şekilde bağımlılık yaptığı bilinmeli ve iki haftadan uzun süre ile doktor önerisi dışında kullanılmamalıdır.
Bu tür bir durumda, bir Gastroenteroloji Uzmanı’na veya Genel cerrahi Uzmanı’na başvurmak yarar sağlar. Bağırsak cerrahisi (kolorektal cerrahi, koloproktoloji) üzerinde uzmanlaşmış cerrahlara ise kolorektal cerrah adı verilir.

Kabızlık kanser belirtisi olabilir mi?

Kabızlık özellikle ilerlemiş ve tıkanıklığa yol açmış olan bağırsak kanserinin, rektum kanserinin veya makat kanserinin belirtisi olarak kendisini gösterebilir. Bu nedenle ileri yaştaki kişilerde giderek artan bir kabızlık olması veya kalın bağırsak kanseri öyküsü olan ailelerde yaşın önemi olmaksızın, olasılıklar arasında mutlaka bağırsak kanserinin olmadığını ispat etmek gerekir.

Kabızlık giderici ilaçların yan etkisi var mıdır?

Uygunsuz kullanılırsa kabızlık ilaçları (laksatifler) zarar verebilir. Bazı kişilerin kabızlık ilaçlarını giderek artan dozda kullanır ve bağırsaklarda bağımlılık yaparak bu ilaçlara yanıt veremez hale gelirler.

SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN: drkorhantaviloglu@mynet.com

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu videoları için tıklayın

http://www.taviloglu.com/

En Çok Aranan Haberler