HABER

Kabızlık ve Hemoroid'den korunma yolları

Kabızlık ve hemoroid pek çok kimsenin ortak sorunu. Peki bunların önüne nasıl geçilebilir?

Kabızlık ve Hemoroid'den korunma yolları

1- Kabızlıktan şiddetle sakının. Bunun için, tatil günleri dahil, her sabah aynı saatte kalkın; elinizi, yüzünüzü, ayaklarınızı soğuk su ile yıkayın ve bir bardak soğuk erik veya kayısı marmelatı suyu veya soğuk süt içtikten ve gerekirse ardından kahvaltı yaptıktan sonra tuvalete çıkın.

Bu işlemler, barsaklarınızı, yani gastrokolik refleksi harekete geçirecektir. Gün boyu her fırsatta erik, kayısı ve benzeri meyve şurubu veya normal su içmeye devam edin.

2- Tuvalet ihtiyacını ve saatini sakın tehir etmeyin. Tuvalette 5 dakikadan fazla oturmayın. Tamamen boşalmak için kendinizi zorlamayın. Kolitiniz, kabızlığınız veya çıkışta anatomik veya fizyolojik sorunlarınız varsa tamamen boşalamazsınız; ama oturdukça hemoroidleriniz daha fazla şişecek ve kalıcı torbalar oluşacaktır. Bu durumda Libalaks gibi bir fitil veya Fleet Phosphosoda gibi hijyenik bir basit lavman ile boşalma sağladıktan sonra doktora danışın.

Tuvaletten sonra mümkünse daima bol ılık su ile temizlenip, gerekiyorsa yumuşatıcı bir melhem sürüp hemen kalkın. Doktorun onaylamadığı melhemleri sürmeyin. Allerjik reaksiyon gelişmesini önlemek için aynı melhemi 2 haftadan fazla kullanmayın.

3- Uzun süre ayakta veya hareketsiz oturarak durmayınız; veya aşırı yorulana kadar yürümeyin veya aşırı spor yapmayın.

4- Tahriş yapabileceğinden, taharetlenirken sabun veya şampuan kullanmayın. Kurulanırken sert kağıt veya bez, gayet yumuşak tuvalet kağıdını tercih edin .

5- Günde ortalama 1 kg meyva, 1 kg sebze, bol salata yiyin. Sofraya oturduğunuzda önce meyva ve sebze yemeyi tercih edin. Başta erik, incir, kayısı, armut, kiraz, dut, kuşburnu gibi meyvelerin tazesi, kurusu veya hoşafı; her türlü salata, ıspanak, marul, bamya, lahana, kereviz, havuç, taze bakla, taze fasulye, taze börülce, yeşil soğan, yeşil biber, pırasa, domates, salatalık, patates, semiz otu ve mantar gibi sebzeleri bolca tüketin. Kırmızı eti azaltın veya koyun eti , beyaz etleri tercih edin ve yanında bol sebze yiyin. Çerez olarak ceviz, taze fındık ve badem yemenizin de faydası olabilir.

6- Kepekli ekmeği tercih edin. Her türlü çorba, pilav ve makarna v.s. içine pişirirken kepek veya bol sebze ilave edin. Pasta, kurabiye, sandviç, kraker ve börek gibi rafine un mamullerini, yağlı kuru yemişleri az tüketin veya kepekli olmasını sağlayın.

7- Gün boyu tuvalet temizliğinize özen gösterin. En ufak anal kaşıntı ve kirlenme şüphesinde bol ılık su ile yeniden taharetlenin; hatta ılık suya oturun. Günde bir veya iki kez tuvalete çıkın, ikiden fazla tuvalet çıkıyorsanız ishal veya barsak enfeksiyonunuz var demektir; ishalin, proktiti, hemoroid veya fissürleri tahrik ve tahriş edeceğini unutmayın.

8- Sigara, alkol, çay, kola, aşırı baharat, aşırı kuru gıda, aşırı yorgunluk, aşırı uykusuzluktan sakının.

9- Şişmanlık ve hareketsizlikten sakının. Şişman kişilerin hemoroid, proktit, fissür, mantar, çamaşır kirletme gibi proktolojik rahatsızlıkları, yani anüs hastalıkları fazla olur.

Bazan kabızlık nedeni çok karmaşık olabilir ve kurallara uyduğunuz halde sorunlar devam edebilir. Örneğin perine organlarınızda sarkmalar, fıtıklaşmalar, anüs çıkışında açı bozuklukları veya puborektal adele askısında spazm olabilir. Bunlar ancak yeniden muayene, defekografi, rektoskopi, ginekolojik muayene gibi ileri tetkiklerle belli olabilir ve tedavileri de hayli farklıdır. Bu durumları doktorunuzla daha yakın diyalog kurarak çözümlemeye çalışın.

En Çok Aranan Haberler