Batıl inançlı insanlar için bugün bir kabus olacak.
13 Ekim 2000 tarihinden bu yana ilk kez bugün Batı'nın iki büyük batıl inancı kesişiyor. Dolunay ve 13. Cuma ile kötü şansın iki katına çıkması bekleniyor.
Özellikle bu inancın hakim olduğu ülkelerde bugün insanlar evlerinden çıkmamayı ve daha temkinli davranmayı tercih ediyor.
13. Cuma'nın neden uğursuzluk getirdiği düşünüldüğünden biraz daha karışık.
Kimilerine göre 12 sayısı kronolojik bütünlüğün sembolü. İsa'nın 12 havarisi olması, bir yılda 12 ay bulunması, gündüz ve gecenin 12 saatlik dilimlerle birbirinden ayrılması gibi örnekler bu inancı destekliyor.13 sayısı bu nedenle düzensiz, tamamlanmamış ve eksik olarak nitelendiriliyor.
Kimilerine göreyse uğursuzluk inancının geldiği hikaye daha farklı. Bu inancın kaynağı Son Akşam Yemeği (Last Supper). İskandinav mitodolojisine göre bu yemek İsa'nın çarmıha gerilmeden önce Havarileriyle yediği son yemek. Mit'e inanlar o gün masada 13 kişi olmasının kötü şansına inanıyor.
Sadece Cuma gününün uğursuzluğuna inanlar da azınlıkta değil. İsa'nın Paskalya'dan önceki Cuma çarmıha gerilişi, Adem ile Havva'nın yasak meyveyle Cuma günü cezbedilmesi nedenleriyle bugün uğursuz bulunuyor.
Hollanda Sigorta İstatistikleri Merkezi ’nin 2008’deki araştırması diğer cumalar ile kıyaslandığında 13. Cuma’da daha az kaza, hırsızlık ve yangın olduğunu gösterdi. Nedeniyse insanların bugünün uğursuzluğuna inanarak daha dikkatli davranması.
İstatistik olarak bugünün kötü etkisinin az olduğu gözlemlense de efsaneye olan inanç hala önemli bir yere sahip.
Kuzey Caroline Asheville Stres Yönetimi ve Fobi Enstitüsü, Amerika'da 17'yle 21 milyon arası insanın 13. Cuma korkusu olduğunu belirledi. Fobi'nin Amerika'ya 800-900 milyon dolara mal olduğu belirlendi. Nedeni, bugünde insanların seyahat etmemesi.
Bazı teorilere göre, dolunayın insanların davranışları üzerinde bir etkisi var. Dolunay’ın yerçekimini etkilediği gibi insanların davranışlarını da etkileyebildiği düşünülüyor.
Diğer teorilerse etkiyi oluşturanın ay ışığı olduğunu öne sürüyor. Yapılan bir araştırma hayvan ısırmalarının dolunayda önemli bir artış gösterdiğini ortaya koydu.
Genel kanı dolunayın insanları garip davranmaya ittiği yönünde. 2007 yılında İngiltere'de polis devriyeleri dolunayda ekstra önlem alıyordu.
1985 yılında Amerikalı psikiyatrlar James Rotton ve Ivan Kelly önceden yapılan 37 araştırmayı inceleyerek, kaza, intihar gibi bir çok olayda dolunayın bir etkisi olmadığını gösterdi.