Tatlı, ekşi, tuzlu, acı, kekre ve keskin.
Bütün vücuda güç verir. Kilo almayı tetikler. Aşırı tüketilmesi halinde yağ üretimini harekete geçirir. Vücudun ısı üretme yeteneğini azaltır. Beslenme rejimleri çok fazla tatlı içeren insanlar tembel, cansız ve şişman olurlar.
Canlandırıcı etkisi vardır. İştah açar. Vücudun sıvıları tutmasını sağlar. Entelektüel yetenekleri geliştirir. Sindirim süreçlerini düzenler. Aşırı tüketilmesi kanın bileşimini bozar; ülsere, deride tahrişe ve mide ekşimesine neden olur. Yiyeceklerimizin arasında çok fazla ekşi besin bulunması aşırı hareketli, aşırı duyarlı ve çabuk öfkelenen insanlar olmamıza yol açar.
Arındırıcı özellikleri vardır. Küflerin atılmasını sağlar. İştah açar. Sindirimi rahatlatır; fazlalık olan madde ve mide sıvılarının bedenden atılmasını sağlar. Tuz, bedenimizdeki sindirim enzimlerini tetikleyerek 'sindirim ateşini' yakar. Mide sıvılarıyla birlikte kanımıza karışarak bedenimizi dolaşır ve yaşlı, kanserli, hasta hücreleri, sağlıklı olanlarına zarar vermeksizin yok eder.
İştahı ve sindirimi artırır. Bedeni ısıtır. Sıvıların atılmasını tetikler. Bedeni temizler ve kanı sulandırır. Acı gıdaların tüketilmesi kilo verilmesine yardımcı olur. Aşırı acı yenilmesi güç kaybına neden olur; endişe ve korku duygularını tetikler.
Kurutucu özelliği vardır. Kanı ve cerahati kurutarak yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Tenin güzelleşmesini sağlar. Yeşil yapraklı sebzeler, armut, lahana ve patates kekre tatlı gıdalara örnek teşkil etmektedir.
Mide-bağırsak kanallannın işlevlerini düzenler. İştah açar. Keskin lezzetli gıdalar arasında soğan, sarımsak, acı biber, turp, şalgam ve baharatlar yer almaktadır. Kefir ve çeşitli peynirler, ekşi veya keskin lezzetlidir.