ANKARA (ANKA) -Dışişleri Bakanlığı, CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz'un Amerikan askeri olmak isteyen Türk vatandaşlarına ilişkin soru önergesine ilginç bir yanıt verdi. Bakanlık, Topuz'un, "Amerikan askeri olmak için ABD Büyükelçiliğine başvuranların sayısı ve gerekçeleri nedir? sorusuna "ABD askeri kuvvetlerine katılmak amacıyla ülkemizdeki ABD temsilciliklerine başvuruda bulunan vatandaşlarımızın sayısı hakkında Bakanlığımızda bilgi bulunmamaktadır" karşılığını verdi.
CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, ABD Ankara Büyükelçiliği'nin internet sayfasında "Büyükelçi'ye sorun" isimli bölümde, üniversiteli bir gencin "Amerikan ordusuna katılmayı istiyorum, böyle bir şey mümkün mü?" diye sorduğunu belirterek Dışişleri Bakanı Ali Babacan'a, ABD askeri olmak için kaç kişinin başvurduğunu sordu. Topuz, önergesinde, "Yabancı bir ülkenin askeri olmak Türk vatandaşlığının kaybına neden olur mu? T.C Hükümetinin izni olmadan yabancı bir ülkenin askeri olmak mevzuatımıza uygun mudur? Yabancı bir ülkenin askeri olmanın koşulları nedir? Amerikan askeri olmak için ABD Büyükelçiliğine başvuranların sayısı ve gerekçeleri nedir? ABD Büyükelçiliğine Amerikan askeri olmak için başvuruda bulunanlardan, başvurusu uygun bulunanların sayısı nedir? ABD Büyükelçiliğine bu konuda yapılan başvurular Bakanlığınızın bilgisi içerisinde midir?" sorularını yöneltti. Dışişleri Bakanlığı'nın verdiği yanıt ise ABD askeri olmak için ABD Büyükelçiliği'ne başvuranların sayısının bilinmediğini ortaya koydu.
Bakanlığın yanıtında, birden fazla tabiiyete sahip vatandaşların, tabiyetinde oldukları yabancı devlet mevzuatının zorunlu tutması halinde yabancı ülkede askerlik yapmalarını önleyici bir hükmün mevzuatta yer almadığına dikkat çekildi. Yanıtta, "birden fazla tabiiyete sahip yükümlüler mevzuatımızın öngördüğü koşullar içinde yabancı ülkelerde yaptıkları askerlik hizmetini Türkiye'de saydırabilmektedirler. Hangi Ülkelerde yapılan askerlik hizmetinin sayılacağı, Bakanlar Kurulunun 5 Temmuz 1993 günlü kararı gereğince Milli Savunma Bakanlığınca belirlenmektedir. Almanya, Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Fransa (1979 ve daha genç doğumlular hariç) İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya ( 1 Ocak 1985 ve daha yaşlı doğumlular), Norveç, Yunanistan, Tunus, Suriye'de yapılan askerlik hizmetleri Türkiye Cumhuriyetinde sayılmaktadır" denildi.
Dışişleri Bakanlığı'nın yanıtında, her egemen ülkenin askeri kuvvetlerine personel alımını kendi mevzuatına göre tayin ettiğine işaret edildi. Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 25. maddesinin hatırlatıldığı yanıtta, ilgili kanuna göre, ‘yabancı bir devletin, Türkiye'nin menfaatlerine uymayan herhangi bir hizmette bulunup da hükümet tarafından bu görevi bırakmaları kendilerine bildirilmesine rağmen üç aydan az olmamak üzere verilen sürede bırakmayanlar' ile ‘Türkiye ile savaş halinde bulunan bir Devletin her türlü hizmetinde kendi istekleriyle Hükümetin izni olmaksızın çalışmaya devam edenler" in vatandaşlıklarının kaybettirilmesine Bakanlar Kurulu'nun karar vereceğine dikkat çekildi.
Bakanlık, ABD askeri olmak üzere başvuranların sayısı ve gerekçeleri konusundaki soruya ise "ABD askeri kuvvetlerine katılmak amacıyla ülkemizdeki ABD temsilciliklerine başvuruda bulunan vatandaşlaşırımızın sayısı hakkında Bakanlığımızda bilgi bulunmamaktadır. Ancak, ABD ilgili mevzuatına göre, ABD askeri kuvvetlerine katılmak isteyen yabancıların ABD'de yasal olarak ikamet etmeleri ve bu durumu ispatlayan "Yurttaşlık ve Göçmen Hizmetleri Yabancı Kayıt Kartı" (Yeşil Kart) hamili olmaları gerektiği bilinmektedir. Bu çerçevede. ABD'de yasal ikamet etmeyen yabancıların ABD'nin dış temsilciliklerine başvurarak ABD ordusuna katılması mümkün değildir" karşılığını verdi. Bakanlık, ABD makamları ile Türk Dışişleri Bakanlığı arasında bu konuda bir bilgi akışının sözkonusu olmadığını da bildirdi. (ANKA)