YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kaçak Akaryakıta Karşı 1 Milyon Litre 'ulusal Marker' Üretildi

TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME), akaryakıt kaçakçılığının önlenmesi amacıyla kimyasal bir işaret olarak 7 yıldır...

Kaçak Akaryakıta Karşı 1 Milyon Litre 'ulusal Marker' Üretildi

TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME), akaryakıt kaçakçılığının önlenmesi amacıyla kimyasal bir işaret olarak 7 yıldır geliştirdiği ‘ulusal marker’in 1 milyonuncu litresini törenle TÜPRAŞ’a teslim etti.

Kurumun Gebze’deki yerleşkesinde gerçekleştirilen törene TÜBİTAK UME Müdürü Dr. Fatih Üstüner, EPDK Petrol Piyasası Dairesi Başkanı Taner Mutlu ve petrol dağıtım şirketlerinin temsilcileri katıldı. Burada bir konuşma yapan Üstüner, ulusal marker sisteminin sahibinin EPDK olduğunu, üretimini UME olarak kendilerinin yaptığını ve saha denetim cihazlarının ise TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirildiğini kaydetti. Ulusal markerin serbest piyasada adil rekabet koşulları oluşturduğunu ifade eden Üstüner, “Ulusal marker sayesinde yasa dışı vehaksız kazanç geriliyor. Bu büyük bir çalışma ve TÜBİTAK açısından gurur duyduğumuz bir proje. Geliştirdiğimiz ulusal marker sistemine tehditler ilk çıktığı günden itibaren devam ediyor. Tehditleri zamanında fark ederek önlemlerimizi alıyoruz. Devamlı mücadele nedeniyle proje kapsamında teknik olarak geliştirme çalışmalarını sürdürüyoruz. İhtiyaç devam ettiği sürece sistemin idamesini geliştirerek sağlamayı amaçlıyoruz.” dedi.

6 YILDA 241 MİLYON TL CEZA UYGULANDI

EPDK Petrol Piyasası Dairesi Başkanı Taner Mutlu ise kaçakçılığın önlenmesi amacıyla rafineri veya gümrük çıkışında akaryakıtın ulusal marker ile işaretlendiğini belirtti. Çalışmalar kapsamında 6 yılın başarıyla geride bırakıldığını dile getiren Mutlu, geçen sürede toplam 125 milyon metreküp akaryakıtın ulusal marker ile işaretlendiğini kaydetti. Kullanılan ulusal markerin ise 1 milyon litreye ulaştığını belirtti. Proje ile birlikte kontroller yapıldığını da anlatan Mutlu, 2012 yılında saha denetimlerinde yapılan ölçümlerden yüzde 89 oranında geçerli sonuç alındığını vurguladı. Mutlu, “Ulusal markerin 2007’de kullanılmaya başlandığı günden bu yana toplam bin 557 idari işleme karşılık 241 milyon 228 bin lira idari para cezası uygulandı.Bu üstün teknoloji gereken bir proje. Kamuya, devlete ve tüketicilere büyük yarar sağlıyor.” şeklinde konuştu.

HER FİRMAYA ÖZEL DNA ŞİFRESİ

Kimyasal bir işaret olarak bilinen ulusal marker 1.000 litre akaryakıtın içine 8 mililitre olarak ilave ediliyor. Formülasyonu sürekli güncellenerek taklit edilebilme imkanı ortadan kaldırılıyor. Ulusal markerin takip edilebilmesi amacıyla dünyada ilk olarak her firma için özel olarak DNA şifresi geliştiriliyor. Akaryakıtların ulusal marker seviyesi, İçişleri Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı denetim ekipleri tarafından kontrol ediliyor. Sonuçlar anında EPDK ve TÜBİTAK’taki izleme merkezlerine iletiliyor. EPDK’nın belirlediği yeterli şart ve seviyede ulusal marker içermeyen akaryakıtların satışı geçici olarak durdurularak, numunelerin sahiplerine idari para cezası uygulanıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler