İSTANBUL (İHA) - İstanbul'da cep telefonu kaçakçılarına yönelik düzenlenen operasyonda 3 kişi yakalandı.
Alınan bilgiye göre, Gümrük Müsterşarlığı Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü Operasyon Şube Müdürlüğü ve İstanbul Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri, İstanbul'da paravan olarak kurulan bir şirket tarafından yurt dışından yasal olmayan yollarla getirilen cep telefonları ve kaçak olarak getirildiği gerekçesi ile Telekomikasyon kurumu tarafından görüşmelere kapatılan cep telefonlarının, Paravan olarak kurulan şirket adına Sahte Gümrük beyanamesi düzenleyerek Resmi ithalat işlemleri gerçekleştirilmiş gibi bu evraklarla telekomikasyon kurumuna müracatta bulunulduğu ve bu surette sisteme dahil ettirildiklerini tespit etti.
Konuyla ilgili açıklama yapan Gümrük Muhafaza Baş Müdürü Selahattin Aldemir, Türkiye'nin çeşitli illerinde (Gaziantep-Şanlıurfa-Batman-Adana-Adıyaman) toplanan İMEI numaralarını gösteren listelerin G.K isimli şahsın ofisine faks yolu ile gönderildigi ve bu şahıs tarafından onay etiketlirin kurumdan teslim alandığının tespit edildiğini belirtti. Aldemir, "G.K, Ş.Y. ile S.A isimli şahıslar İstanbul Kaçakçılık İstihbara Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı. Gözaltına alınan G.K'nin evinde yapılan aramada, çeşitli firmalara ait sahte GSM garanti belgeleri ele geçirildi. Yurda illegal yollardan getirilen cep telefonlarını sahte belge düzenlemek suretiyle sisteme dahil ettiren paravan şirket ortakları M.K, Ö.N. ile E.Ş. isimli şahıslar aranmaktadır. Söz konusu çetenin bugüne kadar 4 bin 500 adet kayıtsız cep telefonunu bu şeklide sesteme dahil ettirdiği tespit edildi. Yakalanan G.K isimli şahsın yapılan üst aramasında 500 adet İMEI numarasının gösterir listeler ele geçirildi. Telekomikasyon kurumu tarafından görüşmeye kapatılan cep telefonlarının sisteme dahil edilerek tekrar alınması için telefon firmalarından veya şahıslardan 80 ile 100 dolar arasında para aldıkları tespit edilmiştir" dedi.
Çetenin bugüne kadar firma üzerinde yapmış olduğu kaçakçılık ve sahtecilik olayanın gümrüklenmiş değerinin 3 trilyon lira olduğu bildirildi.