Türkiye'de kayıtdışı olduğu saptanan 12 milyona yakın cep telefonunun kayıt altına alınması işlemleri gelecek yıla kaldı.
Telekomünikasyon Kurumu, 13 Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe giren Telsiz Kanunu'nda değişiklik yapan ve kayıtdışı cep telefonlarının kayıt altına alınmasını öngören 5392 Sayılı kapsamında bir ihale düzenledi.
Cep telefonlarının GSM operatörleri ve Kurum tarafından kayıtlarının tutulmasına yarayacak "Merkezi Mobil Cihaz Kimlik Tanımı Veri Tabanı" ile ihbar ve bilgi merkezi işlevini yürütecek çağrı merkezinin kurulması için düzenlenen ihale Eylül ayında gerçekleştirildi.
Kanunun, 5 ay içinde bu merkezin kurularak aktif hale getirilmesini hükme bağlaması nedeniyle hazırlıklar yapılarak Telekomünikasyon Kurumu'nca ihale yapıldı.
Kurumun ihalesine 5 firma katılırken, 2 firma şartnamede öngörülen gerekleri yerine getirmediği gerekçesiyle elendi. 3 firmanın teklif verdiği ihalede, elenin firmalardan birisi Kamu İhale Kurulu'na itiraz etti. Konuyu değerlendiren Kurul, ihalenin iptaline karar verdi.
Kurulması öngörülen altyapıyla, 12 milyon kayıtsız cep telefonuna SMS ile "Telefonunuz kayıtlı değil, kaydettirin" mesajı gönderilmesi ve kayıt işlemi için yol gösterilmesi öngörülüyordu.
İhalenin iptali üzerine kayıtdışı cep telefonlarının kayıt işlemlerinde gecikme yaşanacak. Yasa gereği, kayıtdışı tüm telefonların kanunun yürürlüğe girdiği 13 Temmuz 2005 tarihinden itibaren 5 ay içinde tüm kayıtdışı cep telefonlarının gerekli belgelerle kurum ve kurumun göstereceği yerlerde kayıt yaptırılması gerekiyordu. 5 aylık süre ise 13 Aralık 2005 tarihinde sona eriyor. Yasa gereği, 13 Aralık'tan itibaren kayıtdışı tüm cep telefonlarının GSM şebekelerinde görüşme yapmalarının sona erdirilmesi, bu telefonların görüşmeye kapatılması gerekiyordu.
Altyapı ihalesinin iptaliyle süreç gelecek yıla uzadı. Bu nedenle kayıtsız telefonlara gönderilecek mesajlar da ancak gelecek yıl gerçekleştirilebilecek.
Telekomünikasyon Kurumu, altyapının kurulması amacıyla önümüzdeki günlerde yeniden ihaleye çıkacak.