Ülkelerindeki iç karışıklıktan kaçarken öğrenim belgesini yanına almayan Suriyeli üniversiteliler, Türkiye’de eğitimlerine devam etmek istiyor.
Suriye’de yaşanan iç karışıklıktan kaçmak için saniyeleri değerlendiren Suriyeliler, yanlarına alamadıkları eşyalar nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Suriye’de üniversite eğitimi gördüklerini iddia eden ancak bu eğitimi belgeleyemeyen 72 Suriyeli için Hatay Valiliği YÖK'le görüşmeye hazırlanıyor.
Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Hatay’daki çadır kentlerde yaşamlarını sürdüren Suriyelilerin sözlü beyanları doğrultusunda hareket ettiklerini, bunun da zaman zaman sıkıntılara neden olduğunu söyledi.
Türkiye’ye sığınma talep ettiklerinde yanlarında sadece acil ihtiyaçlarını giderecek eşya ve belgeleri getirebilen Suriyeliler arasında yanına öğrenim belgelerini alamayanlar sıkıntı yaşıyor.
Vali Celalettin Lekesiz, halen Hatay genelinde 72 Suriyelinin kendi ülkesindeki üniversitelerde farklı bölümlerde eğitim gördüklerini sözlü olarak kendilerine ilettiğini söyledi. Vali Lekesiz, aldıkları bilgi doğrultusunda YÖK’le görüşme yapabilmeleri için üniversitede öğrenim gördüğünü aktaranlardan belge istediklerini ancak bu belgelerin olmaması nedeniyle çalışmayı başlatamadıklarını aktardı.
“Bilgilerin güvenilirliği de güvenilir değil.” diyen Lekesiz “Komşu ülkede bir kargaşa yaşanıyor. O kargaşa nedeniyle gelenlerin de kim olduğunu bizim bilmemiz mümkün değil. Kendisinin ne olduğunu beyan ediyor ise biz ona itibar etmek ve inanmak zorundayız. Bunu irdeleme tetkik etme ve inceleme imkânımız da yok. Bilgilerin güvenilirliği de güvenilir değil. Dolayısıyla bu sorunlara yol açabiliyor mu? Evet, yol açabiliyor. Şu anda kamplarımızda 72 kişiden kimisi kendisinin hukuk fakültesinde kimisi öğretmenlikte kimisi mühendislikte okuduğunu belirtiyor ve 'Üniversite öğretimim yarıda kalmasın, bize yardımcı olun' diyorlar. ‘Şimdi elinizde hukuk fakültesi ikinci sınıfta olduğunuza dair belge var mı?' diyoruz. Çünkü bizim de işe başlayabilmemiz için YÖK’le görüşüp 'Misafirimizin böyle bir durumu varmış bunu da resmi belge ile doğruluyor. Bizim ulusal mevzuatımız bu konuda üniversite eğitimini ülkemizde sürdürebilmesine izin veriyor mu?' diye görüşmek istiyoruz. Ama bu 72 kişinin 72’si de böyle bir resmi belge sunamıyor. 'Ne iş yapıyorsun?' diyoruz. 'Mühendis' diyor. Ama mühendis olduğuna dair bir belge sunamıyor. Bir döküm çıkarmak için yaptığınız çalışmalar yeterince sağlıklı olmuyor. Dolayısıyla ne dediklerine itibar etmek durumundasınız.” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz