ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Namık Tan, Irak'ta kaçırılan Türk işadamı Ali Muşluoğlu'nun kurtarılması için girişimlerin sürdüğünü söyledi. Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği haftalık basın toplantısında, bir gazetecinin El Cezire televizyonunda, bir Türk vatandaşının kaçırıldığına ilişkin video bandının yayınlandığını hatırlatması üzerine, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tan, Bağdat'ta bulunan Ali Muşluoğlu adlı Türk işadamından 19 Mayıs'tan beri haber alınamadığını belirterek, işadamının kurtarılması için Irak ve ABD makamlarına ve Rehine Çalışma Grubu'na bilgi verilerek yardım talebinde bulunulduğunu
bildirdi. Türk işadamının zarar görmeden serbest bırakılması için girişimlerin başlatıldığını vurgulayan Tan, bu süreç boyunca Muşluoğlu'nun ailesiyle de işbirliğinin sürdürüldüğünü kaydetti. Tan, 20 Haziran'da El Cezire kanalının Türkiye'nin Doha Büyükelçiliği'ne bir video kaset ulaştırdığını, kasetteki kişinin pasaportunda Ali Muşluoğlu isminin saptandığını belirtti. Tan, Muşluoğlu'nun güvenliğini tehlikeye atmamak amacıyla bu aşamada daha ayrıntılı bilgi vermesinin mümkün olmadığını söyledi.
Türkiye'nin AB üyeliğinin tekrar değerlendirmesine yönelik AB temsilcilerinin yaptıkları açıklamaların hatırlatılması üzerine Tan, açıklamalara ilişkin Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün gerekli açıklamayı yaptığını ifade ederek, "Buna ilave söylenecek bir şey yok. Ancak, AB gerçekten zorlu bir dönemden geçiyor. Bir takım sıkıntıları var. Ancak AB büyük bir teşkilattır. Daha önce de benzer sıkıntılarla karşılaştı ama bunları aştı. Yine bu sıkıntıları aşacağına inanıyorum" dedi.
Tan, AB içindeki tartışmaların Türkiye'nin AB süreciyle ilgisinin olmadığını belirterek, "Bizim üzerinde durduğumuz Türkiye'nin AB'ye taahhütleri ve sorumlulukları yerine getirmesidir. Biz bunları kararlı bir biçimde yerine getirmeye devam edeceğiz. Müzakerelerin biran önce başlatılmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu. Tan, "Her türlü yorum yapılabilir, ama yoruma açık olmayan 17 Aralık'ta alınan karar doğrultusunda Türkiye ile müzakerelerin başlatılacağı hususudur" açıklamasında bulundu.
Tan, Gümrük Birliği ek protokolünün imzalanmasının Kıbrıs Rum Kesimi'nin tanıma anlamına geleceğine yönelik tartışmalar ve bununla ilgili deklarasyona ilişkin bir soruya ise, Türkiye'nin Uyum Paketi'ni imzaladığını ve ek protokolü de 3 Ekim'den önce imzalamayı taahhüt ettiğini hatırlatarak, "Protokolü imzalama aşamasında Kıbrıs Rum Kesimi'ni tanıma anlamana gelmeyeceğine dair bir deklarasyon yapılacağını dile getirmiştik" dedi. Tan, deklarasyonu zamanı geldiğinde yapacaklarını kaydetti.
Ermenistan'da gözaltına alınan Türk araştırmacının son durumunun sorulması üzerine Tan, söz konusu Türk vatandaşın durumunun araştırıldığı ve girişimlerin sürdürüldüğünü söyledi. Tan, Danıştay'ın almış olduğunu kararıyla misyonerlik faaliyetlerinin yasa dışı kapsamdan çıktığının hatırlatılarak, "Dışişleri olarak resmi bir görüşünüz var mı?" sorusuna, Danıştay kararı konusunda yorum yapmasının mümkün olmadığını vurgulayarak, "Durum gayet açık" ifadesini kullandı.
Sabancı suikastı sanıklarından Fehriye Erdal'ın serbest bırakılmasına yönelik Belçika Mahkemesi'nin kararına ilişkin soruya da Tan, konunun hukuki bir konu olduğunu ve bu çerçevede ilgili makamların bunu takip ettiğini söyledi. Tan, gerekli olduğu takdirde girişimlerde bulunulduğunu da sözlerine ekledi.
Tan, Dışişleri Bakanı Gül'ün, İslam Kalkınma Örgütü (İKÖ) 32. Dışişleri Bakanları Konferansı'na katılmak üzere 28-30 Haziran tarihleri arasında Yemen'in Başkenti Sana'ya gideceğini bildirdi.