YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Kadavradan Organ Bağışı Bilinci Artmalı"

İZMİR (A.A) - Mustafa Yıldırım - Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt

İZMİR (A.A) - Mustafa Yıldırım - Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, böbrek nakillerinin yalnızca yüzde 65'inin canlı vericilerden gerçekleştirildiğini belirterek, toplumda kadavradan organ bağışı bilincinin artması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ege Bölgesi'ndeki ilk böbrek naklini 1987 yılında Konyalı Behice Bor'a gerçekleştirdiğini, geçen 26 yılda bin 535 böbrek nakli operasyonunu yaptığını bildirdi.

Nakillerden 529'unun kadavradan, diğer bölümünün ise canlı vericilerden gerçekleştiğini ifade eden Hoşcoşkun, "İlk böbrek nakillerini kadavradan gerçekleştirdik, ancak zamanla canlı vericilerden nakil yapılan nakiller daha da arttı. Nakillerinin yüzde 65'i canlı vericiden, 35'i ise kadavradan" dedi.

Kadavradan naklin önemine dikkati çeken Hoşcoşkun şöyle konuştu:

"Canlı vericiden nakil yaptığınızda, sağlıklı bir kişiyi ameliyat etmek zorunda kalıyorsunuz. Ameliyat öncesi ve sonrası da var. Sonuçta bir ameliyat yapıyorsunuz, anestezi veriyorsunuz, sağlıklı kişi organ kaybı yaşıyor. Nakli kadavradan yaptığınızda, canlı verici gibi ameliyat stresi, travması ya da ameliyatta karşılaşılması muhtemel riskleri ortadan kaldırmış oluyorsunuz. Nakilde esas olan kadavradan yapılmasıdır. Ama şartlar, imkansızlıklar nedeniyle canlı vericiden de yapılıyor. Kadavradan organ bağışı bilincinin artması gerekiyor."

Hoşcoşkun, bu yılın ilk 4 ayında yapılan 35 naklin 18'inin kadavradan gerçekleştiğini, bunu orandan mutlu olduklarını söyledi.

-"Organ nakli, başka seçenek kalmadığında yapılıyor"-

Organ naklinin, hastanın hayatını devam ettirebilmesi için başka tedavi imkanının kalmaması halinde gerçekleştirildiğini bildiren Hoşcoşkun, Prof. Dr. Hoşcoşkun, "Bir insan kalpsiz, böbreksiz yaşayamaz. Karaciğeri, akciğeri pankreası, bağırsakları olmadan yaşayamaz. Bunun tedavisi ancak organ nakliyle mümkün olur. Son dönemlerde gündeme gelen kol, bacak, yüz gibi nakiller organ nakli değil, kompozit doku naklidir" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler