Kaddafi yanlısı güçler, Libya'da muhalefetin kontrolü altındaki bölgelere kara ve hava saldırısı düzenlemeye devam ediyor.
Hava saldırılarının hedefinde, petrol limanı Ras Lanuf var.
İsyancı güçler, günün erken saatlerinde Bin Cevad kasabasının kontrolünü kaybettikten sonra 50 kilometre uzaklıktaki Ras Lanuf'a sığınmıştı.
Ras Lanuf'a yapılan hava saldırısında çok sayıda kişinin yaralandığı ve hayatını kaybettiği bildiriliyor.
Kaddafi'nin birliklerinin Trablus yakınlarındaki Zaviya kentine de tank ve toplarla saldırdığı haberleri de geliyor.
Askeri müdahale değerlendiriliyor ABD Başkanı Barack Obama ise yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri ve NATO ütesi müttefiklerinin Libya'daki şiddet karşısında askeri seçenekleri hala değerlendirdiklerini söyledi.
Obama, Libya halkının karşı karşıya olduğu şiddetin kabul edilemez olduğunu da ekledi.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise mecliste yaptığı konuşmada, BM Güvenlik Konseyi üyeleriyle birlikte uçuşa kapalı hava sahası seçeneği üzerine düşündüklerini açıkladı.
Hague, böyle bir uygulama için bölgesel destek ve yasal temelin şart olduğunu vurguladı.
NATO genel sekreteri Angers Fogh Rasmussen ise "ihtiyatlı hazırlıklar" içerisinde olduklarını ancak herhangi bir müdahale için BM kararının şart olduğunu söyledi.
'İsyancıların durumu zorlaşıyor' BBC'nin doğu Libya'daki dış haber editörlerinden John Simpson, isyancıların geçen haftakinden çok daha zor durumda olduklarını söylüyor.
Simpson'a göre isyancıların dezavantajlı durumda olmalarının iki sebebi var:
Öncelikle Kaddafi yanlısı güçler aşiretin can damarı olan bir bölgede bulunmalarından dolayı daha güçlü ve daha donanımlılar.
İkincisi de isyancıların söylediğine göre Kaddafi'ye sadık çevreler, bu bölgedeki evleri işgal ederek insanları "canlı kalkan" olarak kullanıyorlar.
Ülkenin batısında, başkent Trablus'a yaklaşık 200 kilometre uzaklıktaki 300 bin nüfuslu Misrata kentinde ise son dönemin en ağır çatışmaları yaşandı.
Mısratalılar, hükümet güçlerinin tanklar ve ağır silahlarla kent merkezine doğru ilerlediklerini ancak yine isyancılarca püskürtüldüklerini söylüyor.
Kentteki bir doktor, BBC'ye yaptığı açıklamada 21 kişinin öldüğünü, 100'den fazla da yaralı olduğunu kaydetti.
Halk ülkeyi terkediyor Birleşmiş Milletler verilerine göre Libya'dan kaçanların sayısı 200 bine ulaşmış durumda.
BM Acil Yardım Koordinatörlüğüne göre ülkeyi terketmek isteyen çok daha fazla sayıda insan var ancak tümü sınır noktalarına varabilmiş değil.
Öte yandan BM Genel Sekreteri Ban-Ki Moon, eski Ürdün Dışişleri Bakanı Abdülillah el Hatib'i Libya Özel Temsilcisi yaptığını açıkladı.
Ban ayrıca Albay Muammer Kaddafi'nin insani yardım için bir değerlendirme ekibinin Trablus'a gitmesini kabul ettiğini söyledi.
Genel Sekreterlikten yapılan açıklamada, 'Şiddetten en büyük zararı siviller görüyor. Genel sekreter, hükümetin orantısız güç kullanımı ve ayrım gözetmeksizin sivilleri hedef almasına derhal son verilmesi çağrısında bulunuyor' denildi.
BM ayrıca Libya'da acilen insani yardıma ihtiyaç duyan 600 bin kişi için, 162 milyon dolarlık bağış kampanyası başlatıyor.