HABER

Kaddafi'nin en büyük korkusu: Jdam

ABD'nin daha önce Irak ve Afganistan'da kullandığı güdümlü bombalar şimdi Libya'yı vuruyor.

Kaddafi'nin en büyük korkusu: Jdam

ABD’nin Irak ve Afganistan savaşlarında kullandığı güdümlü JDAM bombaları, şimdi de Kaddafi’nin askeri tesisleri ve karargahlarını vuruyor

Libya’daki stratejik hedefleri tanesi 1 milyon dolar olan Tomahawk füzeleriyle bombalayan ABD, şimdi de Kaddafi’nin başkent Trablus’taki askeri tesislerini ve karargahlarını daha önce Irak ve Afganistan operasyonlarında kullandığı JDAM (Joint Direct Attack Munition) bombalarıyla yerle bir ediyor. Amerikan F-16’larından atılan bir JDAM’ın başkent Trablus’taki Taiura mahallesinde Kaddafi’nin rezidansının hemen yanındaki askeri karargahı vurma anı Mahmud Turkia adlı gazeteci tarafından görüntülendi. Uydu (GPS) güdümlü JDAM bulut ve tozların arasında hedefini her zaman bulabilmesi ve ucuz olması nedeniyle ABD ordusunun en sık tercih ettiği silahlardan biri. Klasik ‘aptal bombaların’ kuyruğuna küresel konuşlanma sistemi (GPS) yerleştirilmiş hali olan JDAM bombaları, NATO’nun 1999’daki Yugoslavya operasyonundan beri kullanılıyor. BOEING tarafından üretilen ve tanesi 35 bin ile 70 bin dolar arasında değişen JDAM’lar, 1991’de Körfez Savaşı’nda kullanılan, ancak kötü hava koşullarında ‘hedefi iyi göremeyen’ lazer güdümlü bombalardan daha çok talep görüyor.

5-10 metre hatayla vuruyor
JDAM’ın 5-10 metre sapma payı bulunuyor. Türlerine göre 460-960 kilogram ağırlığındaki JDAM bombalarınun uzunluğu 3-3,8 metre arasında değişiyor. 25-30 kilometrelik menzile sahip olan bu bombalar, B-52, B-2, F-16, F-18’ler tarafından fırlatılabiliyor.

Şehirler her gün el değiştiriyor
Koalisyon güçlerinin hava bombardımanıyla taarruza geçen Libyalı isyancılar, önceki gün Ecdebiye, Brega ve Ras Lanuf kentlerinde kontrolü ele geçirmişti. Ancak kaddafi güçleri dün önemli petrol rezervlerine sahip olan Ras Lanuf’u yoğun havan topu saldırısı sonrası geri aldı. Ardından bir kaç saat sonra da Brega kentini ele geçirdi. Dünkü saldırılarda 13 isyancının öldüğü açıklandı. Koalisyon güçleri ise, muhalifleri silahlandırmayı tartışıyor. ABD Başkanı Obama, bunu gözardı etmiyoruz, ancak olmayacağını da söylemiyorum” dedi. Ancak İtalya, Norveç gibi NATO üyeleri ve Rusya muhaliflerin silahlandırılmalarına karşı çıkıyor. Uluslararası hukukçular ise Libya harekatının meşruiyetini sorgulamaya başladı.
Libya’da muhaliflere destek için CIA’e izin
ABD Başkanı Barack Obama’nın, ABD yönetiminin Libya’da muhaliflere örtülü desteğine izin veren bir gizli kararı imzaladığı bildirildi. ABD yönetiminden, konuya yakın 4 yetkiliye dayanılarak Reuters tarafından verilen habere göre, bu karar Obama tarafından geçen 2-3 hafta içerisinde imzalandı. CIA’in gizli operasyonları için bu tür bir Başkanlık kararı gerekiyor. CIA ve Beyaz Saray bu konuda yorum yapmaktan kaçındı.

Libya dışişleri bakanı istifa etti
Öte yandan görev için önce Tunus’a giden dün de İngiltere’ye uçan Libya Dışişleri Bakanı Musa Koussa görevinden istifa etti. Koussa İngiltere’den sığınma talebinde bulundu.

En Çok Aranan Haberler