Arapça kökenli olan kader kelimesi "ḳdr" kökünden gelir. "Ölçme, değer biçme, pay" anlamlarına gelen "ḳadar" kelimesinden alıntıdır. Kader kelimesi, zamanı ve oluş biçimi ile her şey hakkında Tanrı tarafından ezelde tayin ve tespit edilmiş hükümlerin bütünü, alın yazısı anlamında kullanılır. Kader, yaratıcının zamana ve mekana bağlı olmadan insanlara tercih yapma hürriyetini vererek olayların gerçekleşmesine izin vermesidir. Aynı zamanda da önceden ve değişmeyecek bir biçimde belirlenmiş olay akışıdır. Türk Dil Kurumu sözlüğünde ise kader kelimesi şu şekilde açıklamıştır:
Kader kelimesi kullanıma bağlı olarak bazı benzer anlamlar içeren kelimeler de kader yerine kullanılır. Kötü talih anlamında da kullanılan kader kelimesi, kullanıldığı coğrafyalara göre benzer anlamlarda dilimize geçmiştir.
Kaderin eş anlamlısı olan kelimeler de vardır. Asıl anlamı olan tayin edilmiş hükümler ele alındığında kaderin eş anlamlısı "yazgı"dır. Kader kelimesinin eş anlamı olan sözcükler ise şunlardır:
Kader kelimesi kullanım şekillerine göre çeşitli anlamlara sahip olabilir. Farklı şekillerde kullanılan eş anlamlı kelimeler temel olarak aynı anlama çıkmaktadır. Kader eş anlamlısı kelimelerle ilgili örnek cümleler şu şekilde sıralanabilir: