YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kadıkalesi Kazılarına Turizmci Ve Siyaetçi İlgisi

Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği, Kuşadası Belediyesinin ilgisiyle bölge tarihine ışık tutmaya devam eden ve...

Kadıkalesi Kazılarına Turizmci Ve Siyaetçi İlgisi

Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği, Kuşadası Belediyesinin ilgisiyle bölge tarihine ışık tutmaya devam eden ve onikinci yılına giren Kuşadası Kadıkalesi-Anaia kazılarını, bu kez turizmciler ve siyasetçiler ziyaret etti.

Kadıkalesi’ni gezerek Kazı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Mercangöz ile Arkeolog Levent Kutbay’dan bilgi alan TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu üyesi seyahat acentaları ile AKParti Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç ve ilçe yönetimi, kesin hatları ortaya çıkmaya başlayan Kadıkalesi’ne hayran kaldı. Özellikle ilk kez 2007 yılında ulaşılan dev Bizans kilisesi kompleksi ile bu yıl ortaya çıkarılan yer altındaki tonozlu altyapı büyük ilgi çekti.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Fahrettin Çiçek ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra çok sayıda seyahat acentası yetkilisinin katıldığı Kadıkalesi gezisinde, Arkeolog Levent Kutbay kazı ile ilgili ayrıntılı bilgi verdi. Bu sırada gezi ekibine AKParti Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç, Kuşadası İlçe Başkanı Ali Kara, Aydın İl Genel Meclisi Üyesi Metin Akar ile ilçe yöneticileri de katıldı.

Bu yıl on ikinci yılına giren kazının son geldiği aşamayı turizmciler ile AKPartililere anlatan Arkeolog Levent Kutbay, kazıda ortaya çıkan eşsiz büyüklükteki Bizans Kilisesi ve su sarnıcını gezdirdi. Daha sonra grubu bu yıl ortaya çıkarılan tonozlu altyapıya indiren Levent Kutbay, yapılan çalışmaları anlatarak, özellikle duvar resimlerine dikkat çekti.

Gezi sonrası kazı evine geçen gruba, Kadıkalesi Kazı Başkanlığını yürüten Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Mercangöz tarafından bir sunum yapıldı. Kadıkalesi tarihinin erken tunç çağına kadar uzandığını anlatan Zeynep Mercangöz, kazıda Miken kaplarından Osmanlı sikkelerine kadar pek çok önemli eser bulduklarını belirterek, “Kadıkalesi’ndeki prehistorik höyük buranın 8 bin yıllık bir tarihe sahip olduğunu gösteriyor. Osmanlı döneminde çok az kullanılmış, ancak bu döneme kadar her uygarlık net şekilde görülebiliyor. 12. yüzyılda yapılmış olan Bizans Kilisesini kazarken çok sayıda ikona bulduk. Ayrıca kiliseden çıkan mozaiklerle ilgili olarak kazı ekibi üyesi arkadaşımız Doç. Dr. Emine Tok önümüzdeki günlerde İtalya’da bir sempozyuma katılarak bilimsel bulguları Arkeoloji dünyası ile paylaşacak” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler