Bir süredir boş duran balonun yerine düşünülen 3 projeden öne çıkan dev dönme dolap için titizlikle çalışılıyor ve proje çizimleri bittiğinde Kadıköylülerin onayına sunulacak.
BALON 2004’TE HİZMETE GİRMİŞTİ
Kadıköy’ün simgeleri arasına giren dev balon 2004 yılında hizmet girmişti. 30 yolcu ile günde üç kez 200 metreye çıkabilen balon, 8 Ağustos 2005'te içinde 8 yolcusu varken halatlarının kopmasıyla gündeme gelmişti. 32 metre boyunda, 22 metre çapı ile 20 kilometre uzaktan görülebiliyordu. Fransa, Almanya, ABD, Kanada, Çin, Atalya, Avusturya, Japonya ve Avustralya'dan sonra dünyada 10. ülke olarak Kadıköy rıhtımda 2004 yılında hizmete girmişti. Ana bolan, altındaki sepet, çekme teli ve yer platformundaki vinç evinden oluşan Türkbalon, helyum gazı ile çalışıyordu.
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, balonun yerinden kaldırılmasıyla birlikte yapılan haberler sonrasında balonun bulunduğu alanın mülkünün belediyeye ait olduğunu belirtmiş ve işletmecisine tahliye davası açtıklarını belirtmişti.Öztürk geçtiğimiz Mayıs ayında balonun yerine Londra ‘da bulunan dev dönme dolabın benzerini yapmak istediklerini bunu Büyükşehir belediyesi ile görüşeceklerini açıklamıştı.
PROJELER KADIKÖYLÜLERİN ONAYINA SUNULACAK
Balonun yerinin konumu itibari ile hem İstanbul'un hem de Kadıköy'ün en güzel manzaralı yerlerinden biri olduğunu söyleyen Selami Öztürk, balonun yeri için masasında birkaç alternatif proje bulunduğunu, ancak projeler netleştiği zaman kararı Kadıköylülere bırakacağını söyledi.
Başkan Öztürk, çalışması yapılan proje önerilerinden birinin de Londra'da bulunan London Eye benzeri bir proje olduğunu belirtti. Öneri projeler tamamlandığında Kadıköylülerin önerilerine ve onayını da soracaklarını söyleyen Öztürk "Herkesi mutlu ve memnun edecek, Kadıköy'e yakışacak, İstanbul'a değer katacak bir proje olacak. Kadıköylülerin önerilerini de alacağız" dedi.Çizelen projeler için sosyal medyada oylama kampanyası da açılacağı öğrenildi.
DÖNME DOLAPLAR TURİSTLERİN EN ÇOK UĞRADIĞI YER
Turistik ve seyir amaçlı dönme dolaplar Singapur, Çin ve İngiltere gibi ülkelerde kullanılıyor. Pekin'deki Great Beijing Whell (Pekin Büyük Tekerleği) 208 metre yüksekliğinde ve 2 bin kişi taşıyabiliyor. Singapur'daki dönme dolapı ise 165 metre yükseklikte ve 784 kişi seyir yapabiliyor. Çin'deki Star of Nanchang'taki dönme dolap da 160 metre yükseklikte, 480 kişilik kapasiteye sahip. Kadıköy’e benzeri düşünülen yılda 3 milyona yakın turistin ziyaret ettiği Londra'daki 'London Eye' nin yüksekliği de 135 metre 800 kişi aynı anda seyir yapabiliyor ve davetlerin verildiği yemekli özel bölümleri de bulunuyor. (DHA)