YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kadim Kent Kastamonu'nun Tarihi Eserleri Ilgi Bekliyor

Selçuklu, Osmanlı ve Bizans imparatorluklarının yanı sıra beylikler döneminin de önemli merkezlerinden olan, 7 bin...

Kadim Kent Kastamonu'nun Tarihi Eserleri Ilgi Bekliyor

Selçuklu, Osmanlı ve Bizans imparatorluklarının yanı sıra beylikler döneminin de önemli merkezlerinden olan, 7 bin yıllık tarihi ile en köklü Anadolu kentlerinin başında gelen Kastamonu, bu köklü tarihe yeterince sahip çıkamıyor. Yüzlerce yıllık tarihi yapıları, kalesi ve onlarca evliyanın manevi ağırlığını bünyesinde barındıran kadim kent Kastamonu, son yıllarda devlet eliyle yapılan yatırımlar sayesinde köklü bir gelişim ve değişim sürecine girdi. Gelişim ve ilerlemelerin yanında özellikle de Kastamonu için özel bir yere sahip olan inanç turizminde gözle görülür bir ilerleme kaydedilemezken, türbelerin bakımsızlığı dikkat çekiyor.

ECDAD SADECE BİRAZ ‘İLGİ’ BEKLİYOR

Kastamonu’nun tarihine ilgisizliğinin en çarpıcı örneklerini onlarca Allah dostunun kabrinin bulunduğu Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi’nde görmek mümkün. Kentin yetiştirdiği en büyük din alimlerinden Şeyh Şaban-ı Veli (Hz. Pir) ve Mehmet Feyzi Efendi’nin yanı sıra, Gümüşlü Hoca, H. Hamza Efendi, Kesikbaş Efendi, Varhaddin Dede, Muhammed İhsan Oğuz, Cemalettin Efendi ve Musa Fakıh Efendi gibi onlarca evliya ve Allah dostunun kabrinin, evlerinin bulunduğu cadde, her yıl binlerce turisti ağırlıyor. Cadde üzerinde, Kastamonu il merkezinde en fazla turistin ziyaret ettiği mekanların başında gelen Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi dışında hiçbir binada çalışma yapılmazken, bazı binalar ise kendiliğinden yıkılmak için adeta gün sayıyor. Onlarca tarihi yapı ve evliyaya ev sahipliği yapan Hisarardı Mahallesi sakinleri ise yıllardır dillendirilmesine rağmen bir çalışmanın yapılmamış olmasından son derece rahatsız olduklarını söylüyor. Neredeyse tamamı ‘korunması gereken kültür varlığı’ statüsünde bulunan tarihi binaların hiç olmazsa ‘cephe giydirmesi’ yapılarak Kastamonu’ya yakışır bir hale getirilmesi için yıllardır beklediklerini ifade eden mahalle sakinleri, Kastamonu Belediyesi’nin kendi imkanları ve yetkisi dahilinde yaptığı çalışmalar dışında yeterli çalışma yapılmamasından rahatsız olduklarını dile getiriyor.

"SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMASI NE OLDU?"

Öte yandan Tarihi Kentler Birliği’nin 2011 yılında Kastamonu’da yaptığı toplantıda Vali Erdoğan Bektaş’ın gündeme getirdiği ‘Şeyh Şaban-ı Veli Sokağı Sağlıklaştırma Projesi’nin ne zaman başlayacağı da merak konusu. Tamamının Avrupa Birliği (AB) fon kaynaklarıyla yapılması planlanan proje dahilinde Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi’nde bulunan 47 binanın cephe giydirmesi yapılarak, Safranbolu ve Beypazarı evleri benzeri bir görünüme kavuşturulması düşünülüyordu. Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Hisarardı Mahallesi Muhtarı Ali Ortaoruç, yıllardır proje ile ilgili bir gelişme olmamasından rahatsız olduklarını ifade etti.

"HZ. PİR HARABELERİ"

Yıkılmak üzere olan onlarca binanın bulunduğu caddeden insanların geçerken tedirgin olduklarını dile getiren Muhtar Ortaoruç, ilgili kurumlar nezdinde defalarca girişimde bulunmasına rağmen bir sonuç alamadığını ifade etti. Bazı binaların caddeye bakan kısmında belediye tarafından geçici önlemler alındığı gözlenirken, kimi binalarda ise hiçbir tedbir alınmaması da olası bir faciaya davetiye çıkarıyor.

Diğer yandan Şehit Polis Recep Şahin Polis Merkezi karşısında bulunan ahşap bir binanın durumu ise Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi’nin göz ardı edilişinin en büyük belgesi olarak kendiliğinden yıkılacağı günü bekliyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler