Cavit AKGÜN / MUĞLA, Didim'de 2006 yılında yaralı bulunan ve işadamı Mustafa Koç'un sponsorluğunda İzmir'in Foça İlçesi'ndeki bir merkezde bir yıl boyunca rehabilite edildikten sonra Gökova Körfezi'nde doğal ortamına bırakılan Fok Badem'den sonra, Muğla'nın sevimli bir foku oldu. Yavru foku Badem'den ayıran özellik ise, kendiliğinden, tamamen doğal yollarla beslenmek için Akyaka Mahallesi'ndeki Kadın Azmağı'na gelmesi.
Fok Badem'in Muğla kıyılarında hareket seyrini izleyen Akdeniz Koruma Derneği Başkanı Zafer Kızılkaya, Akyaka Azmağı'nda ve Gökova Körfezinde yeni görülmeye başlanan Akdeniz Foku ile ilgili yaptığı açıklamada şöyle dedi:
"Bu bir dişi fok. Burada önemli olan yaklaşık 50 yıldır azmağın içine bir fokun beslenmeye gelmemesi. Badem'i örnek olarak saymıyoruz. Çünkü Badem'i Gökova Körfezi'ne biz salmıştık. Badem'i başka bir yerde yavru iken bulup, yetiştirip daha sonra Gökova Körfezi'ne bırakmıştık. Bu fok ise doğal olarak beslenmek için geliyor."
TÜRK SULARINDA 50- 60 TANE VAR
Nesli koruma altında olan 'monachus monachus' cinsi Akdeniz Foku'nun Türk sularında 50-60 tane olduğunu belirten Kızılkaya şöyle devam etti:
"Fok'un Akyaka Azmağı'na gelmesi, üzerinde tehdit hissetmemesi demektir. Koruma alanlarında istediğini yapıyor. İkincisi burada yiyecek olması anlamına geliyor. Çünkü hayvan en çok beslenme ihtiyacı olduğu zaman azmak ve etrafında yeterince balık buluyor. Bir başka önemli konu da insanlar tarafından bir tehdit olmadığını hissediyor. Bu Akyaka için çok önemli. Akdeniz'in en nadir canlısından bahsediyoruz. Şu anda belki sularımızda 50- 60 tane var ve bunlardan birisi burada yavru olarak. Üzerinde herhangi bir tehdit olduğuna ve kimseye zarar vereceğine inanmıyorum. Sabahları besleniyor burada ve insanlar ile fazla muhatap da olmuyor. Biraz daha büyüdükten sonra kaybolacak zaten muhtemelen ve daha açıklara gidecek."
'KORUMA ÇABALARININ ESERİ'
Akdeniz Koruma Derneği olarak Gökova Körfezi'nde koruma alanları oluşturma çabalarının sonuç verdiğini belirten Kızılkaya şunları kaydetti:
"Akdeniz Foku'nun buraya beslenmeye gelmesi, bizim burada verdiğimiz çabaların, korumak için gösterdiğimiz çabaların belli bir noktaya ulaştığını gösteriyor. Akyaka için bu büyük bir şans bu. Çünkü besin zincirinin en üstteki halkanın, yani köpekbalıklarının, fokların sağlıklı olması sistemin sağlıklı olması demek. En büyük halkayı aldığınız zaman sistem tökezlemeye başlıyor. Dolayısı ile Akyaka'da fok görülmesi çok önemli."
NESLİ 'KRİTİK TEHLİKEDE'
Akyaka'da tur teknesi kaptanlığı yapan ve foku uyurken görüntülemeyi başaran Şadi Durmaz ise, "Bu zamana kadar kimse onun fotoğrafını ve videosunu çekmeyi başaramamıştı. İlk kez sabah sığ suda uyurken görüntülemeyi başardım. Çok mutluyum" dedi.
Dünyada 600, Türk sularında ise 50- 60 tane fok olduğu tahmin ediliyor. Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'ne
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz