İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin haberine göre, Almanya'daki Heidelberg Üniveristesi'nde yapılan ve 6 hafta süren araştırmaya katılan 150 gönüllünün beyin tomografisi çekildi. Gönüllülerden yarısı alkol bağımlısı kişilerden seçildi. 6 hafta süresince, alkol bağımlısı gönüllülere her zaman tükettikleri miktarda alkollü içki verildi. Yapılan tomografi kontrolünde, "ağır içicilerin" beyninde daha fazla hasar oluştuğu ve beynin "küçüldüğü" tespit edildi. Kadın alkol bağımlılarında da aynı derecede beyin hasarı oluştu; ancak kadın beynindeki bu küçülme, erkeğinkinden daha kısa sürede ortaya çıktı.
Araştırma heyetinin başkanı Prof. Karl Mann'a göre, erkekler daha fazla alkol tüketiyor ama, kadınlar alkole daha kolay bağlanabiliyor. Alkolün yan etkileri de kadınlara daha fazla zarar veriyor. Örneğin alkol tüketimiyle bağlantılı olarak kalp, karaciğer rahatsızlıkları ve depresyon, kadınlarda daha erken ortaya çıkıyor.
"Kadınlar alkol tüketimine daha geç yaşlarda başlıyor ve daha az içiyor; ama daha kolay bağımlı hale gelebiliyor" diyen Prof. Mann, bu yüzden kadınlar için alkol bağımlılığı tedavisinde erken teşhisin çok önemli olduğuna dikkat çekiyor.