YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Kadın Çiftçiler Yarışıyor" Bilgi Ve Proje Yarışması

Bilecik'te "Kadın çiftçiler yarışıyor" Bilgi ve Proje Yarışması'nda bölge birincisi olan Çanakkaleli Meral Gözcan, Türkiye finaline katılmaya hak kazandı.

Bilecik'te "Kadın çiftçiler yarışıyor" Bilgi ve Proje Yarışması'nda bölge birincisi olan Çanakkaleli Meral Gözcan, Türkiye finaline katılmaya hak kazandı.

Bilecik Polis Meslek Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen yarışmada 9 ilin temsilcileri yarıştı. Yarışmayı, Vali Vekili Metin Çınar, Vali Yardımcısı Mehmet Öksüz, Belediye Başkan Vekili Abdullah Tetik, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ertan Yıldız, Emniyet Müdür Vekili Mehmet Topçu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayın ve Yayımlar Dairesi Kırsal Alanda Kadın Çalışmaları Koordinatörü Nimet Kaleli, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Alparslan Dankaz ve daire müdürleri ile yarışmaya katılanların yakınları izledi. Bilecik'in tanıtım filmiyle başlayan programda, Özel Sevgi Çiçeği Halk Oyunları ekibi gösterisi yaptı, mahalli sanatçı Erol Işık da türkü seslendirdi.

Vali Vekili Çınar, yaptığı konuşmada, 2004 yılından beri düzenlenen yarışmanın kırsalda yaşayan kadınların üretken hale getirilmesi ve ekonomik özgürlüklerine kavuşmalarını sağlamayı amaçladığını belirterek, bunun da eğitimle olacağını söyledi.

Üretimde çeşitliliği sağlamanın önemli yollarından birisinin de gezmek, görmek ve yarışmaktan geçtiğini ifade eden Çınar, "Yarışmaya katılan 9 ilin Türk tarımını kalbini elinde tutan illerdir. Buralarda yapılan tarım İç Anadolu, Ege ve Marmara Bölgesini besleyen dominant tarımdır. Bu nedenle buralarda yapılan her akılcı yatırım ülke tarımına katkı da bulunacaktır. Bu yörenin kadın çiftçilerinin bilinçlenmesi, pazar ekonomisine yönelik üretimlerini artırmaları hem kendilerine daha çok para kazandıracak hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

Kaleli de kadın olmanın zor olduğunu, sadece kendi yükünü taşımakla kalmadığını, aynı zamanda toplumun, ailenin ve eşinin yükünü de taşıdığını vurgulayarak, kadınların sevginin, şefkatin ve bereketin kaynağı olduklarını bildirdi.

Ülke ekonomisine kattıkları ve toplumsal yaşamdaki rolleri nedeniyle kadınların emeklerinin farklı olduğunu anlatan Kaleli, şunları kaydetti:

"Dünyada gelişmekte olan ülkelerin pek çoğunda üretimin yüzde 50'den fazlasını kadınlar oluşturmaktadır. Tarımın her döneminde kadınlar aktif olarak yer almaktadır. İstihdam edilen kadının yüzde 42'si ve erkeğin yüzde 18'i tarımda, tarım sektöründe yer almaktadır. Bunlar bize tarımın kadınlaşmaya başlamakta, kadının emeğinin yoğun olarak yaşandığı bir sektör olduğunu göstermektedir. Eğer biz bir toplumu güçlendirmek istiyorsak toplumda kadınların güçlendirilmesi gerekir. Toplumsal cinsiyet eşitliği son zamanlarda gerçekten gündemde olan ve demokrasinin temelini oluşturan ve kalkınmanın da ön koşulu olan bir davranış şeklidir aslında. Eğitimden sağlığa, yoksulluğa ve her şeyden önemlisi sosyal güvenliğe kadar kadınların sorunları çok fazla yoğun olarak yaşanmakta ve eğer bu sorunları çözmek istiyorsak kadınların ekonomik ve sosyal yönden güçlü, istihdam yaratacak faaliyetler içinde olması kesinlikle gerekmektedir. Bakanlık olarak biz her zaman kadın çiftçilerin, kadınların arkasındayız. Önemli olan kadınların önündeki engelleri aşmamız gerekiyor. Kadının gerçekten ne kadar önemli olduğunun farkında olmamız gerekiyor. Eğer toplumda kadına yönelik faaliyetler yoğun olarak yaşanıyorsa gerçekten bu toplumsal baskının azaltılıp kadın ve erkeğin eşit şekilde davranışların ortaya çıkarılmasında önemli oluyor."

Dankaz ise yarışmanın, kırsalda yaşayan çiftçi kadınlarının harcamış oldukları emeklerini ve gayretlerini farklı platformlarda insanlığa göstermek olduğunu belirterek, kadın çiftçilerinin kolay olmayan ağır işleri de yaptıklarını söyledi.

Kadın çiftçilerin birbirleriyle kaynaşmaları, kırsal alanda kadın çiftçilere götürülen eğitim yayım çalışmalarının sonuçlarını görmek, tarımsal konulardaki performanslarını değerlendirmek, kendilerine olan güven duygularını geliştirmek ve girişimcilik ruhunu arttırmak amacıyla düzenlenen yarışmanın bölge finalinde Bilecik, Bolu, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Karabük, Kütahya, Uşak ve Yozgat illerinden 9 yarışmacı katıldı.

Yarışmanın öncesinde katılımcılar projeleri hakkında bilgi verdi. Tarım ve hayvancılık alanında 15 sorunun yöneltildiği yarışmanın birincisi Çanakkale'den Meral Gözcan, ikincisi Çankırı'dan Hamide Soysal ve üçüncüsü Çorum'dan Songül Ceylan oldu. Yarışmada birinciye 3 bin, ikincisine 2 ve üçüncüsüne de bin lira para ödülü verildi.

Bölge birincisi Gözcan, 12 Haziran'da Balıkesir'de yapılacak Türkiye finalinde Çanakkale'yi temsil edecek.

Muhabir: Muhsin Arslan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler