ANTALYA (İHA) - Erkekler böbrek hastası eşlerine böbreklerinden birini vermek konusunda çekimser davranırken, kadınlar yine fedakarlıkta sınır tanımadı.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi kayıtlarına göre, 1980- 2006 yılları arasında 194 eş birbirine böbrek verirken, bu sayının 150'sini kadınlar, 44'ünü erkekler oluşturdu. Canlı vericiden ilk böbrek naklinin 1980 yılında gerçekleştirildiği ve vericinin kadın olduğu Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi'nde 2007 yılının ilk 4 ayında yapılan nakillerde de, kadınların fedakarlığı yine dikkat çekti. Böbrek nakli için başvuran 76 canlı vericinin 43'ünü kadınların oluşturduğu, 12 kadının böbrek hastası eşine böbreklerinden birini verdiği belirtildi. Kadınların fedakarlığı sadece eşleriyle sınırlı kalmazken, yılın ilk 4 ayında erkek kardeşine böbrek veren kız kardeş sayısı 8, oğluna böbrek veren anne sayısı 15 oldu, 1 kız da annesine böbreklerinden birini verdi. Organ Nakil Koordinatörü Nilgün Keçecioğlu, bir ailede bir kişinin hasta olması durumunda tüm ailenin etkilendiğini belirterek, "Bu nedenle kadınlar, aile düzenini korumak için hasta kocasına böbreğini vermekte hiç tereddüt etmiyor" dedi.
Kadınların bu konuda daha duygusal davrandığını ifade eden Keçecioğlu, eşini kaybetme korkusu, aile reisinin hayatta olmasının verdiği güvenle kadınların böbrek verirken daha kararlı olduğunu söyledi.
Yıllardır böbrek hastası olan ve 15 gün önce eşinin verdiği böbrekle hayata yeniden merhaba diyen Diyanet İşleri Başkanlığı Din Eğitim Dairesi'nde görevli 47 yaşındaki Ziya Daldal, eşinin hakkını ödeyemeyeceğini söyleyerek, "Hayatımı eşime borçluyum. Allah ondan razı olsun" diye konuştu.
Hasta eşine böbreğini veren Nezahat Daldal ise, 2 yıldır diyalize giren eşinin yaşadığı acılara katlanamadığını belirterek, "Onun çektiği acılara dayanamıyordum. Hiç düşünmeden kararımı verdim ve böbreğimi eşime verdim. Tek böbrekli kalırsam hasta olur muyum gibi bir korku yaşamadım. Ben hasta olsaydım, eminim eşim de bana böbreğini verirdi" dedi.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eşinin böbreğiyle yaşama dönen 50 yaşındaki Mardinli Mehmet Tahir Başkır da, eşi Fatma Başkır'ın böbreğiyle hayata dönmenin büyük mutluluk olduğunu ifade etti. 25 yıllık evli olan Başkır, "Eşime ne kadar teşekkür etsem azdır. Eğer eşim hasta olsaydı, ben de ona böbreğimi verirdim" şeklinde konuştu.