Kütahya Kadın Platformu Derneği, Kanuni Sultan Süleyman programı düzenledi. Programın sunumunu Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel yaptı.
Kültür Sarayı’nda düzenlenen etkinliğe Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Belediye Başkanı Mustafa İça, bazı daire müdürleri ve üst düzey yöneticilerin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Bir açılış konuşması yapan Kütahya Kadın Platformu Derneği Başkanı Gül Seçen, bu tür kültürel faaliyetlerle kaynaşmayı ve sosyal anlamda topluma katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyledi. Yemekli programda Yusuf Kahraman’ın bazı mehter marşı eserlerini farklı bir şekilde yorumlamasının ardından Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel, yaklaşık 10 yılını verdiği araştırmalarını katılımcılarla paylaştı.
Kanuni Sultan Süleyman’ın, son dönemde yayında olan bir dizide, Osmanlı hanedanına yakışmayan bir şekilde yansıtılmasının üzüntü verici olduğunu dile getiren Uğurluel, yaptığı araştırmalarda ulaştığı bilgileri belgeleriyle sundu. İddia edildiği gibi zevk ve sefahat içinde değil, Kanuni’nin dünyada bir denge unsuru olmak için uğraş verdiğini vurguladı. Bu yönüyle dünyadaki bir çok toplumda saygı gördüğünü dile getiren Uğurluel, “O dönemdeki bir çok devlet başkanı tarafından bile saygı gören büyük bir padişahı ve ailesini, sarayda çeşitli entrikaların içinde yer almış gibi yansıtmak tarihe yapılan bir saygısızlıktır.” dedi.
Yaptığı sunumdaki fotoğrafların tamamına yakınını bizzat yerine giderek çektiğini söyleyen Uğurluel, bazı tarihçilerin bile belgeleri yanlış yorumlaması nedeniyle bilgi
kirliliği meydana geldiğini sözlerine ekledi.
Katılımcılara tarih konusunda doğru kaynaklardan beslenmelerini tavsiye eden Uğurluel, özellikle yeni yetişen neslin doğru ve güvenilir kaynaklarla donatılmasının önemini vurguladı. Uğurluel ayrıca Osmanlı’nın izlerinin bulunduğu çeşitli coğrafyaların gezilip görülmesini de önerdi. Hürrem Sultan’ın Rodos adası ve Mekke’de çeşitli eserler yaptırdığına dikkat çeken Uğurluel, “18 yıl boyunca yatalak olan hasta çocuğuyla ilgilenmiş hayırsever bir annenin, sarayda çeşitli entrikalar çevirmek için ne kadar vakti olur sizin takdirinize bırakıyorum” şeklinde konuştu.
Uğurluel, yaptığı araştırmalarda Türkiye’den götürülen ve şu anda İrlanda’da bir kütüphanede bulunan, başka hiçbir yerde görülemeyecek orijinal bir minyatürün de fotoğrafını katılımcılarla paylaştı. Minyatürün Kanuni Sultan Süleyman’ın cenaze törenini anlattığını kaydeden Uğurluel, “Kanuni, mezarına burada gördüğünüz sandığın da konulmasını vasiyet etmiş. Bunun uygun olmayacağı kanaati oluşunca sandık açılıp içinde ne olduğuna bakılmış. Kanuni, padişahlığı döneminde yaptığı kanunları bu sandığa koymuş ve ahret inancı gereği hesap vereceğini bildiğinden, dönemin şeyhülislamının da onayını alan bu kanunları yanında götürmek istemiş. Bu kadar hassas yaşayan ve ölümünde bile ders veren bir hükümdarın hayatını ekrana yansıttığınızda son derece dikkatli olmakla yükümlüsünüz” ifadesini kullandı.
Büyük bir beğeni toplayan sunumun ardından söz konusu minyatürün çini karo üzerine işlenmiş panosu açık arttırmaya çıkarıldı. 999 TL’den başlayan açık arttırma, 4 bin 600 TL ile Özel Konuralp Eğitim Kurumları’nda kaldı. Elde edilen gelir, Kütahya Kadın Platformu Derneği tarafından ihtiyaç sahibi öğrencilere burs olarak verilecek.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz