HABER

Kadın sığınma evi şartları nelerdir? Kadın sığınma evinde en az kaç gün kalınır?

Bir kadının sosyal, psikolojik, maddi açıdan desteğe ihtiyaç duyması durumunda kadın sığınma evlerine başvurması mümkündür. Bu kurumlarda kadınlara iş edindirme, sağlık desteği sunma, sosyal ve sportif faaliyetler hazırlama gibi hizmetler mevcuttur. Ayrıca kadın sığınma evinde 18 yaş altındaki çocuklarla beraber konaklanabilir. Kişilerin kadın sığınma evlerindeki genel düzene hakim olmaları için ise bu kurumun şartları, kuralları ve hizmetleri hakkında detaylı bilgi almaları gerekir.

Kadın sığınma evi şartları nelerdir? Kadın sığınma evinde en az kaç gün kalınır?

İçindekiler

  • Kadın sığınma evi nedir?
  • Kadın sığınma evi şartları nelerdir?
  • Kadın sığınma evinden ayrılma şartları nelerdir?
  • Kadın sığınma evinde en az kaç gün kalınır?
  • Kadın sığınma evi yaş sınırı nedir?
  • Kadın sığınma evinin kuralları nelerdir?
  • Kadın sığınma evi giriş çıkış saatleri nedir?
  • Kadın sığınma evi telefon kuralları nelerdir?
  • Kadın sığınma evinde para veriliyor mu?

Kadın sığınma evleri dünyada 45’ten fazla ülkede mevcut iken bu kurumlarda şiddetin herhangi bir türünden mustarip olan bireylere destek sağlanır. Türkiye'de kadın sığınma evlerine başvuran bireyler psikolojik, sosyal ve maddi açıdan destek alabilir. Buna ek olarak çocuğu olan bireylerin 18 yaşından küçük olan çocuklarıyla birlikte kadın sığınma evlerinde konaklamaları mümkündür. Bu kurumun şartları, kuralları ve temel hizmetleri ise kadın sığınma evinde kalanların yorumları da dikkate alınarak sıralanabilir.

Kadın sığınma evi nedir?

Dünya üzerinde 45'ten fazla ülkede bulunduğu bilinen kadın sığınma evleri Türkiye'de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na ya da sivil toplum kuruluşları ile belediyelere bağlı olarak hizmet sunar. Bu kurumlar kadına yönelik olan sözlü, cinsel, duygusal, fiziksel ve psikolojik istismara engel olunması için oluşturulmuştur.

Şiddetin herhangi bir türünden mustarip olan kadınlar bu sığınma evlerine başvurabilir. Çünkü kadın sığınma evlerinde kadınların şiddetten geçici olarak korunmaları ve ekonomik, sosyal, psikolojik açıdan destek almaları sağlanır. Kadın sığınma evlerinde sunulan imkanlar ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Güvenlik, tıbbi destek ve danışmanlık hizmetleri
  • Okul döneminde olan çocukların eğitim görmelerinin sağlanması
  • Okul öncesi dönemde olan çocukların kreşlerde eğitim görmelerinin sağlanması
  • Geçici maddi destek sunulması
  • Kadın bireylerin paylaşmak istedikleri bilgilerin alınması doğrultusunda durumlarının incelenmesi
  • Sosyal, sportif ve sanatsal faaliyetler
  • Sosyal güvencesi olmayan kadınlar ile beraberindeki çocuklara ücretsiz sağlık hizmeti sunulması
  • Kadınlara meslek edindirilmesi için ücretsiz kurs desteği verilmesi

Kadın sığınma evi şartları nelerdir?

Kadın sığınma evine başvurmak isteyen bireyler bu kurumlara hangi şartlara göre alındıklarını sıklıkla sorgular. Ancak temelde şiddetin herhangi bir türüne maruz kalan kadınların kadın sığınma evlerine başvurmaları mümkündür. Bununla birlikte kadın sığınma evine başvuracak olan bir bireyin 18 yaşında ya da daha büyük olması gerekir. Eşinden ya da herhangi birinden şiddet gören kadınların bu kurumlara başvurmaları uygun bulunur. Yani iki temel şartı karşılayan kadın bireyler başka herhangi bir şart aranmaksızın bu kurumlara kabul edilir.

Kadın sığınma evinden ayrılma şartları nelerdir?

Bir bireyin kadın sığınma evine kabul edilmesinin temel nedeni bu kişinin psikolojik, sosyal ve maddi açıdan desteğe ihtiyacı olmasıdır. Yine şiddet gören bir kadının söz edilen kurumdan ayrılmadan önce destek alması mühimdir. Dolayısıyla kadın sığınma evinden ayrılmak isteyen bir kişinin karşılaması gereken temel şart bu bireyin artık tehdit altında olmamasının sağlanması ve psikolojik, sosyal, maddi açıdan zor durumda olmamasıdır. Kadın sığınma evine kabul edilip bu kurumda kalan bir kişi ayrılmadan önce yetkililere danışmalıdır.

Kadın sığınma evinde en az kaç gün kalınır?

Kadın sığınma evine başvuracak olan bireyler bu kurumlarda en az ve en çok ne kadar kalabileceklerini merak eder. Normal şartlarda kadın sığınma evinde kalış süresi 6 ay olarak belirlenmiştir. Ancak bu süre belli başlı durumlarda kadın bireylerin güçlenme süreçlerinin değerlendirilmesine bağlı olarak kısaltılabilir ya da uzatılabilir. Özellikle kadın sığınma evinde kalış süresinin uzatılması söz konusu olduğunda çocuğu olan kadınların sosyal, psikolojik ve maddi açıdan değerlendirilmeleri ile çocuk gelişimcisinin görüşünün alınması gerekir.

Kadın sığınma evi yaş sınırı nedir?

Bir bireyin kadın sığınma evine kabul edilmesi için minimum yaş sınırı olan 18'i karşılaması gerekir. Yani 18 yaş ve üstü bireylerin kadın sığınma evlerinde kalmaları mümkündür. Kadın sığınma evi için maksimum yaş sınırı ise geçerli değildir. Dolayısıyla erişkin olan kadın bireyler 18 ve yaş üstü oldukları sürece bu kurumlarda kalabilir. Buna ek olarak kadın sığınma evine kabul edilen bireylerin 3-6 yaş arasındaki çocukları bu kurumlara bağlı olan kreşlerde eğitim alabilir. Çocuğun 6-18 yaş arasında olması durumunda ise yine kadın sığınma evleri bünyesindeki kurumlarda eğitim görmeleri ve etüt desteği ile psikolojik yardım almaları mümkündür.

Kadın sığınma evinin kuralları nelerdir?

Kadınlara psikolojik, sosyal ve maddi açıdan destek sunulan kadın sığınma evlerinde kalan bireylerin belli başlı kurallara uymaları gerekir. Bu kurumların kuralları genel düzenin korunması amacıyla belirlenmiştir. Pek çok kişi tarafından araştırılan kadın sığınma evi kuralları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Kişilerin kurumlardaki temizlik kurallarına uymaları, mutfak ve banyo gibi yaşam alanlarının temizliğini yapmaları gerekir.
  • Yetkililerden izin alınmadan belirlenen günler haricinde dışarı çıkılmamalıdır.
  • Kadın sığınma evlerine herhangi bir ziyaretçi kabul edilmez.
  • İzin günlerinde kurumdan ayrılan kadınların dışarıda uyuşturucu ve alkol kullanmaları yasaktır.
  • Kadın sığınma evinde kalan kadınların düzeni bozmamaları gerekir.
  • Bu kurumlara küçük çocuklar ve yetkili kişiler dışındaki erkek bireylerin giriş yapmaları yasaktır.

Kadın sığınma evi giriş çıkış saatleri nedir?

Kadın sığınma evine herhangi bir saatte başvurulması mümkündür. Yani şiddet gören bireyler günün her saatinde kadın sığınma evlerine başvurabilir. Bu evlerde konaklayan bireylerin belirli günlerde izin alarak dışarı çıkmaları mümkündür. Yani pek çok kişi tarafından merak edilen kadın sığınma evi giriş çıkış saatleri kurumun yetkilileri tarafından belirlenir. Bu saat aralığı ise başvurulan kadın sığınma evinin hangi kuruluşa ya da ile bağlı olduğuna göre değişiklik gösterebilir.

Kadın sığınma evi telefon kuralları nelerdir?

Kadın sığınma evlerine kabul edilen bireyler bu kurumlarda konaklarken telefon kullanamaz. Yani kadın sığınma evinde konaklayacak olan bir kişinin giriş esnasında telefonunun alındığı söylenmelidir. Bu kurumda konakladığı süre boyunca telefon kullanamayan bir kadının belli başlı durumlarda ailesi ya da yakınları ile görüşme yapması için yetkililere başvurmaları mümkündür.

Kadın sığınma evinde para veriliyor mu?

Bir bireyin kadın sığınma evlerine kabul edilmesi durumunda devletten maaş alması söz konusu değildir. Yani kadın sığınma evlerine kabul edilen her bir bireye direkt olarak maaş bağlanmaz. Ancak bu kurumlarda kadınlara iş imkanlarının sunulduğu görülür. Buna bağlı olarak kadın bireylerin maddi açıdan güçlenmeleri sağlanır. Bununla birlikte gerekli görülen durumlarda kadın sığınma evlerinde kalan kadınlara belirli bir miktarda maddi destek sunulabilir.

En Çok Aranan Haberler