Şiddet gören kadın ve aile bireylerinin korunmasına ilişkin düzenlemeler içeren Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Tasarısı, Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, tasarı hazırlanırken ilgili tüm kuruluşlarla masaya oturulduğu, konuyla ilgilenen çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisinin görüşüne başvurulduğu kaydedildi. Tasarının şiddet gören kadın ve aile bireylerinin korunmasına ilişkin önemli yenilikler içerdiği belirtilen açıklamada, “Töre veya başka maksatlarla kadınlara yönelik cinayetlerin önlenmesine yönelik etkili tedbirler getirilmektedir. Kanunla, ilk kez Türkiye'nin onayladığı Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin gerekleri yerine getirilmektedir. Etkin kurumsal yapılar ve tedbirler oluşturarak, kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve kadın erkek eşitliğinin sağlanmasına katkı sağlanmaktadır. Türkiye'nin taraf olduğu tüm uluslararası sözleşmeler esas alınmaktadır. İnsan onuru değerine ve sosyal devlet ilkesine uygun, adil, etkili ve süratli bir uygulama yapılmasının önü açılmaktadır. Çocuk, kadın ve diğer aile bireylerine yönelik şiddetin ağırlığına ve niteliğine göre gerekli, uygun ve orantılı tedbirler getirilmektedir. Son Anayasa değişikliği ile kabul edilen kadınlara ilişkin ‘pozitif ayrımcılık’ düzenlemesi hayata geçirilmektedir.” denildi.
KORUYUCU TEDBİR KARARLARINA AYKIRI DAVRANANLARA 10 GÜNE KADAR HAPİS
Tasarı ile şiddet mağdurlarına ve çocuklarına, ‘maddi yardım ve ücretsiz sağlık yardımı’ yapılacağı aktarıldı. Şiddet mağdurlarına 7 gün 24 saat esasına göre hizmet veren ‘Şiddet İzleme Merkezleri’ kurulduğu kaydedildi. Koruyucu tedbir kararlarına aykırı davranan şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali olan kişilerin, üç günden 10 güne kadar zorlama hapse tabi tutulacağına dair düzenlemenin öngörüldüğü belirtildi.
“ŞİDDETE KARŞI TEKNİK ARAÇLARIN KULLANILMASI ÖNGÖRÜLÜYOR”
Açıklamaya göre, tasarı ile şiddetin önlenmesi için alınacak tedbirlerin izlenmesi ve uygulanması için ‘teknik araçların’ kullanılması da öngörülüyor. Korunan bireylerle ilgili olarak acil durumlarda mülki amir tarafından, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise ilgili kolluk amirlerince koruyucu tedbir kararlarının alınabilmesine imkan sağlandı. Korunan bireylerle ilgili olarak; mülki amir tarafından, kendisi ve beraberindeki çocuklara; barınma yeri sağlanması, geçici maddi yardım yapılması, hayati tehlikesinin bulunması halinde geçici koruma altına alınması, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde bu tedbirlerin ilgili kolluk amirlerince de verilebileceği hüküm altına alındı. Alınacak tedbir kararları, talep veya başvuru üzerine delil veya belge aranmaksızın, hâkim tarafından derhal verilecek. Bununla birlikte, zorunlu hallerde duruşma yapılabilmesi öngörülüyor.
ŞİDDET UYGULAYAN BİREYLERLE YÖNELİK ÖRNEK ÖNLEYİCİ TEDBİR KARARLARI
Taslakla ilgili açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi: “Şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali olan bireylerle ilgili olarak hakim tarafından verilecek önleyici tedbir kararlarına örnek olarak;
- Müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhal uzaklaştırılması,
- Korunan bireylere yaklaşmaması,
- Bulundurulması veya taşınmasına kanunen izin verilen silahları kolluğa teslim etmesi,
- Silah taşıması zorunlu olan bir kamu görevi ifa etse bile bu görevi nedeniyle zimmetinde bulunan silahı kurumuna teslim etmesi,
- Korunan bireylerin bulundukları yerlerde alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmaması ya da bu maddelerin etkisinde iken korunan bireylere ve bunların bulundukları yerlere yaklaşmaması, bağımlılığının olması halinde, hastaneye yatmak dâhil, muayene ve tedavisinin sağlanması,
Sosyal güvencesi olmayan şiddet mağdurları ile şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişilerin rehabilitasyon ve tedavi hizmetlerinden yararlanmasına karar verilenlerin sağlık giderleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından karşılanacaktır.
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu ile ulusal, bölgesel ve yerel yayın yapan özel televizyon kuruluşları ve radyolara Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadınların çalışma yaşamına katılımı, şiddetle mücadele mekanizmaları vb. konularda yayın yükümlülüğü öngörülmektedir.
Bu Kanun kapsamındaki başvuruların ve verilen kararların icra ve infazı için yapılan işlemlerden harç ve posta giderleri de dahil hiçbir masraf alınmayacağı hükme bağlanmıştır.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz