HABER

Kadına şiddete 'panik butonu'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadına karşı şiddetin önlenmesi için gündeme gelen 'panik butonu'yla ilgili, ''Bu yalnızca bir buton, kelepçe ile çözülecek bir mesele değil'' dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadına yönelik şiddeti önleme amaçlı çalışmalar kapsamında gündeme gelen, kolye ya da bilezik tarzındaki ''panik butonu''na ilişkin, ''Bunun yalnızca bir buton, yalnızca bir kelepçe ile çözülecek bir mesele olmadığını, yaklaşık 3-4 bakanlığı direk ilgilendiren topyekün ve toplumsal bir mücadele olduğunu söylüyoruz'' dedi.

Şahin, ''Tek çatı altında birleşen bir sosyal politika yapısını hayata geçiriyoruz. Bundan sonraki süreçte de daha lokal çalışmalarda da her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu ifade ettik'' diye konuştu.

Kadına yönelik şiddeti önleme amaçlı çalışmalar kapsamında gündeme gelen, kolye ya da bilezik tarzındaki ''panik butonu''na ilişkin bir sorusu üzerine Şahin, şunları söyledi:

''Hazırladığımız tasarı incelendiği zaman, bunun yalnızca bir buton, yalnızca bir kelepçe ile çözülecek bir mesele olmadığını, yaklaşık 3-4 bakanlığı direk ilgilendiren topyekun ve toplumsal bir mücadele olduğunu söylüyoruz. Bakanlığımızın hazırladığı taslakta teknik takip bölümü, şiddetle mücadelede önemli bir bölüm olarak kendini gösteriyor. Bizim tasarımızın içerisinde teknik takip olarak gösterilen şeyin, değişik ülkelerde değişik uygulamaları var. Bazı ülkeler bunu elektronik kelepçeyle yapıyor, bazı ülkeler şiddete maruz kalabilecek kişinin -kolye olabilir bilezik olabilir- sinyalizasyon sistemini oluşturacağı bir sistemle takip ediyor.

Biz, teknik takibin bütün örneklerini, hangi ülke ne şekilde yaptı, biz ne şekilde yapmalıyızı çalışıyoruz. Bugün de Ankara Valimiz ziyaretimize geldi. Aslında bu sinyalizasyon sistemini yaşlı takibinde başardığını, bin yaşlının bu şekilde takip edildiğini bize söyledi. Haftaya inşallah sizlerle beraber gidip o sistemi, yapıyı inceleyeceğiz. O sistem, şiddetle mücadelede de bizim için önemli bir örnek ve altyapı oluşturacak. Ankara pilot bölge olarak çalışılacak.

Yani hangi sistem çalışacak kısmına takılmayalım. Bu bir topyekun mücadeledir. Her bakanlığın kendine göre yapması gereken bir alandır. Biz de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak bu işin koordinasyonunun, eylem planının ve izlemesinin takibini yapacağız. En doğru yöntem neyse bunun çalışmasını yapıp sizlerle paylaşacağız.''

En Çok Aranan Haberler