YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kadına yönelik şiddetle mücadele

“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü” kapsamında Elazığ Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yazılı bir açıklama yapıldı.

Kadına yönelik şiddetle mücadele

Kadına yönelik şiddet “kamusal veya özel yaşamda kadınlara fiziksel, cinsel veya psikolojik acı, ıstırap veren ya da verebilecek olan cinsiyete dayanan bir eylem, tehdit, zorlama, keyfi olarak özgürlükten, ekonomik gereksinimlerden yoksun bırakma” olarak tanımlanıyor.

25 Kasım gününün kadınlarla ilgili diğer günlerden önemli bir farkı vardır. O da dünya üzerinde yaşayan tüm kadınların ve kız çocuklarının giderek artan ve çeşitli biçimlerde maruz kaldıkları cinsiyete dayalı şiddete odaklanılmış olmasıdır. Bugün, kadına yönelik şiddet olgusunun hem kadını hem de tüm toplumu saran sosyoekonomik koşullar, politik gelişmeler ve kültürel etkenlerle birlikte değerlendirilmelidir.

Şiddete maruz kalma uzun zamanlı olarak fiziksel, ruhsal ve üreme sağlığı ile ilgili sorunlara yol açmaktadır. Annelerine uygulanan şiddete tanık olan çocukların da ruh sağlığı bozulmaktadır. Ayrıca şiddete tanık olan çocuklar da şiddet uygulayıcıları haline gelmektedirler. Şiddete uğramak kadınlarda birçok ruhsal hastalığın oluşumunu tetiklemektedir. Kadın ruh sağlığını etkileyen en temel iki sosyal faktör şiddete maruz kalma ve yoksulluktur. Panik bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu ve korkular başta olmak üzere anksiyete bozuklukları ve depresyon gibi toplumda sık görülen bazı ruhsal hastalıklar kadınlarda erkeklerden daha sık görülmektedir. Kadınlar erkeklerden üç kat daha fazla intihar girişiminde bulunmaktadır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kadınlarda depresyon erkeklerden iki kat daha sıktır.

Kimler Şiddet Uyguluyor?

1. Kadına yönelik şiddet uygulamanın normal olduğu bir kültürde yetişmek,

2. Düşük eğitim seviyesine sahip olmak

3. Çocukluk döneminde şiddete maruz kalmak

4. Çocukluk döneminde kadına yönelik şiddete tanıklık yapmak,

5. Alkol bağımlılığı, antisosyal kişilik özellikleri

6. Çok eşli olanlar ve kadınlar tarafından sadakatsizlikle suçlananlarda şiddet uygulama davranışı daha sık görülmektedir.

Hangi Kadınlar Daha Çok Şiddete Maruz Kalıyor?

1. Daha önce şiddete maruz kalan kadınlar

2. Kendisi de çocuklarına ya da diğer insanlara şiddet uygulayan kadınlar

3. Evlilik sorunları yaşayan kadınlar

4. Boşanmış ya da boşanmak üzere olan kadınlar

5. Düşük eğitim seviyesine sahip kadınlar

6. Düşük maddi gelire sahip kadınlar

Kadına yönelik her türlü şiddet; acı ve ızdırap veren, yaşam hakkını tehdit eden, temel bir insan hakkı ihlalidir. Aynı zamanda toplumu derinden yaralayıp zayıflatmakta, aile birliğini zedeleyip, anne ve çocuk sağlığını bozan son derece önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kadına yönelik şiddete ortak olunmamalı ve seyirci kalınmamalıdır.

Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında Kasım ayı boyunca Ruh Sağlığı Birimi tarafından Elazığ İlindeki Kuran Kurslarında “Aile İçi İletişim, Kadına Yönelik Şiddet ve Kadın ve Çocukların Yasal Hakları” konulu eğitimler verilmiştir.

Bu eğitimlerde,

> Aile içi şiddeti doğuran ve pekiştiren olumsuz tutum ve davranışların ortadan kaldırılması, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik aile içi şiddet konularında toplumsal farkındalık yaratmak,

> Aile içinde şiddet gören kadına ve varsa çocuk/çocuklarına yönelik hizmet sunumunda kurum/kuruluş ve ilgili sektörlerarası işbirliği mekanizmasını kurmak,

> Şiddete maruz kalındığında başvurulacak yerler, izlenecek yol, yasal haklar ve hukuki boyutu hakkında bilgilendirme amaçlanmıştır.

Ajans23/Buşra KESKİN

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler