Tüp Bebek, Üreme İmmünolojisi ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Halit Fırat Erden, "Hamile kalmak için en iyi yaşlar 20 ve 30 arasıdır. Kadındaki kariyer ve doğru kişiyi bulma kaygısı anne olmayı ertelemesine neden olduğu için IVF tedavisine talep arttı" dedi.
İngiliz Hamilelik Danışmanlığı Hizmeti tarafından hazırlanan raporda kariyer veya doğru kişiyi bulmak amacıyla bebek sahibi olmayı erteleyen kadının son iki yılda fertilite tedavisine talebinin yüzde 30 arttığı açıklandı. Fertilite tedavilerinin daha uygulanabilir ve yaygın olmasına rağmen, kadının yaşı ilerledikçe hamile kalma şansı büyük ölçüde azaldığını söyleyen Tüp Bebek, Üreme İmmünolojisi ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Halit Fırat Erden "Kadınların çoğu kariyer, çalıştıklarında 'yarı zamanlı' anne olarak yargılanma endişesi, aile beklentilerini karşılamanın 'imkansız' olacağından korkması nedeniyle anne olmayı erteliyor" dedi.
Fırat konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: "20-30'lu yaşlar tıbbi olarak hamilelik ve çocuk sahibi olmak için vücudun en uygun olduğu dönemdir. 20'li yaşlar kadında adetler düzenli, hamile kalma şansı yüksek, diyabet, yüksek tansiyon, preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) komplikasyonları riski daha düşüktür. Bu yaşlarda 'yaşamı garantileyecek miktarda para, anne-baba bebek sahibi olmak için duygusal hazırlık ve hamilelik için kariyerinizi askıya almaya hazır mısınız' sorgulanmalıdır. 35 yaş sonrasında doğal şekilde hamile kalma şansı büyük ölçüde düşer. 40'lı yaşlarında olan kadınlar hamile kalmak için donör yumurtaları kullanmayı düşünmelidir.
YAŞA GÖRE HAMİLELİK ŞANSI 30'LU YAŞLARDA
Kariyer ve ilişki güvencede olduğu için 30'lu yaşlarda yeni aile sağlam temelde kurulabilir. Kadın hayat tecrübesi nedeniyle daha fazla güç ve dirence sahiptir. Bu iki özellik, bebek ve küçük çocukları olan anneler için çok önemlidir. Kadınların yaşı ilerledikçe vücutlarının diğer kısımları ile birlikte yumurtalıkları ve yumurtaları yavaş yavaş bozulmaya başlar. 30'lu yaşların ilk döneminde hamile kalma şansı 20'lerin sonlarına göre çok büyük fark göstermez ancak 35 yaşında hızlı bir şekilde azalır. Kadınların çoğu ortalama iki milyon yumurta ile doğar ancak her ay 1500 kadar yumurta kaybeder. Ortalama 30'lu yaşlarda 70 bin, 35 yaşında 30 bin ve 38 yaşında 25 bine düşer.
40'LI YAŞLARDA
Doğal yolla hamile kalma şansı 40 yaşında yüzde 20 iken, 40'lı yaşların ortalarında bu oran yüzde 5'e düşmektedir. Bunun nedeni, kadın üreme sisteminin yavaş yavaş faaliyetlerini durduracak olmasıdır. 40'lı yaşlarında hamile kalan kadınlarda düşük, erken doğum ve Down Sendromu gibi konjenital anomalileri olan bir bebek doğurma riski daha fazladır. Kadınlar menopoza girdiklerinde ortalama bin yumurtası kalır ve bu yumurtaların kalitesi iyi değildir. 40'lı yaşlarındaki kadınlar IVF tedavisi düşünmelidir ancak bu tedavinin de başarı oranı 30'lu yaşlarındaki bir kadına göre büyük ölçüde düşüktür. 40 yaşında bir kadının IVF yoluyla hamile kalma şandı yüzde 45 olmasına rağmen, 44 yaşına gelen kadınlar yüzde 10'un altında bir başarı oranına sahiptir."
DHA