"İzmir'deki kadınlarda vitamin D düzeyi durumu" adlı çalışmayı gerçekleştiren ekibin sorumlusu Tıbbi Biyokimya Uzmanı Doç. Dr. Ayfer Çolak, hastaneye 2 yıl boyunca başvuran kadınların D vitamini ölçümüne baktıklarını söyledi.
Kandaki D vitamini düzeyinin mililitrede 30 nanogramın altında olması durumunda yetersizlik, 20'nin altında olması durumunda eksikliğin söz konusu olduğunu aktaran Ayfer Çolak, vitaminin ancak güneş ışığı ile ciltte sentezlenebildiğini veya diyetle alınabildiğini kaydetti.
Dünyada 1 milyar kişinin bu vitamin eksikliğini ve yetersizliğini çektiğini söyleyen Çolak, şöyle konuştu:
"Hastanemize herhangi bir sebeple ilk kez başvuran 10 bin 89 kadın arasında D vitamini konusunda eksik veya yetersizlik yaşayanların oranı yüzde 80 düzeyinde. Sadece yüzde 15-20'si normal. Bu da D vitamini eksikliğimizin azımsanmayacak noktada olduğunu gösteriyor. Bizim çalışmamız İzmir'i kapsıyor ancak, İzmir'de de Erzurum'da da her yerde yetersizlik ve eksikliğin söz konusu olduğunu biliyoruz."
Çolak, ABD'de süt ve süt ürünlerine, Avrupa ülkelerinde ise margarinlere D vitamini takviyesi yapıldığını belirtti.
Birçok hastalığın nedeni
D vitamini eksikliği veya yetersizliğin çok sayıda hastalığa neden olabileceğini dile getiren Çolak, özellikle kemik sağlığının eksiklik ve yetersizlikten olumsuz etkilendiğine dikkati çekti.
Kanserden otoimmün hastalıklara, deri rahatsızlıklarına kadar birçok sorunun D vitamini yetersizliğinden kaynaklandığını vurgulayan Çolak, "Bilim adamları D vitamininin birçok hastalığa ikincil etkilerinin olduğunu ortaya koymuş. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Biz özelliklere kadınların D vitamini ölçümü yaptırmasını ve bunu belli bir düzeyde tutmasını tavsiye ediyoruz" dedi.
Çolak, yurtdışından binlerce turistin güneşten yararlanmak için Türkiye'ye geldiğine işaret ederek, şunları söyledi:
"Güneş ülkesiyiz ama güneşten yeterince faydalanamıyoruz. Saat 10.00 ve 15.00 arasında kol ve bacakların haftada iki kez 20 dakika süreyle güneş alması gerekiyor. Sanırım biz yeterince yapmıyoruz. Güneş koruyucu da kullanıyoruz. Bunun dışında gıda olarak sadece balık, süt, yumurta ve peynirden D vitamini alabiliyoruz. Takviye konusunda ise önce hastanın ölçümlerine bakmak gerekiyor çünkü toksik maddelerin fazla alımı zararlı etkilere neden olabiliyor."