Ünlü herbalist Kneipp, bir yazısında da değindiği gibi, "Arada bir civanperçemi çayı içmiş olsalar, kadınlar pek çok problemle hiç karşılaşmazlardı!".
Civanperçemi çay tarifi
Malzemeler
Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış civanperçemi
Hazırlanışı
Orta boylarda su bardağı kadar su hazırlayın. Bu suyun kaynar olmamasına dikkat edin.
Hazırladığınız suya civanperçemini koyun. 15 dakika demlendikten sonra süzün.
Bu çayı, aç karnına ve ya öğün aralarında günde 3 kez tüketin.
Dr. Lutze, civan perçemini şu hastalıklara öneriyor
Kanın kafaya sancılı biçimde basıncı
Baş dönmesi
Bulantı
Göz sulanması eşliğindeki göz rahatsızlıkları
Göz sancıları
Burun kanaması
Hava şartlarından kaynaklanan migren krizi
Civan perçemi çayı neye iyi geliyor?
Düzenli olarak içilen bitki çayı ile migren tümüyle iyileşebilir. Bedeni temizleyici etkisi sayesinde, yıllar boyu yer etmiş hastalıkları bedenimizden dışarı atabiliriz. Civanperçeminin en iyi biçimde ve doğrudan kemik iliğini etkilediğini ve orada kan üretimini düzene soktuğunu özellikle belirtmek gerekir.
Mide kanamalarında ve basur (hemoroid) kanamalarında olduğu kadar, mide basıncı ve mide yanmalarına karşı bitki çayı çok kısa sürede başarı sağlayabilir. Soğuk algınlıklarında, sırt veya romatizma ağrılarında bitki çayı elden geldiğince sıcak olarak içilmelidir.
Bitki çayı böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar, iştahsızlığı giderir, gazları ve mide kramplarını, karaciğer düzensizliklerini, mide ve bağırsak kanalı iltihaplarını iyileştirmeye yardım eder ve bağırsak beze çalışmalarını düzenleyerek, dışkılamayı kolaylaştırır.
Kan dolaşımına ve damar kramplarına karşı çok etkili olduğu için bitki çayını koroner yetmezliğinde de önerilebilir.
Rahatsız edici vajinal kaşıntılar, bitkinin kaynama suyu ile yapılan yıkama ve oturma banyoları sayesinde yok olabilirler.
UYARILAR:
Civanperçeminin gebelik süresince kullanılmaması tavsiye edilir. Bazı duyarlı kişilerde allerjik tepkilere yol açabilir. Başkaca bilinen bir yan etkisi yoktur.