Acıbadem Kocaeli Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Aydın Çorakçı, menopoz sonrası dönemde kadınların yüzde 55'inin kemik eksikliği (osteroporoz) ve kalp damar hastalıklarına maruz kaldığını söyledi. Çorakçı, kadınların bu hastalıklara yakalanmaması için menopoz sonrasında dönemde, sigara ve aşırı alkolden uzak durmasını, düzenli olarak spor yapmasını ve dengeli beslenmesi gerektiğini ifade etti.
Acıbadem Kocaeli Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Aydın Çorakçı, yumurtalıkların östrojen üretim fonksiyonlarının sona ermesi sonucu kadınlarda menstruel kanamanın kalıcı olarak kesilmesine menopoz denildiğini söyledi. Bu durumun ortalama 51 yaşlarında ortaya çıktığını ifade eden Çorakçı, “Genelde 45.5-47.5 yaşlarında başladığı gibi menopozdan 5 -10 yıl hatta daha önce de başlayabilir. Bu dönemde ek olarak uykusuzluk, kilo alımı ve şişkinlik, meme ağrısı, baş ağrısı gibi bulgular da ortaya çıkar. Menopoz döneminin başladığını söyleyebilmek için son adetten en az 12 ay geçmiş olması şarttır.” dedi.
Günümüzde yaşam süresinin artması ve menopoz yaşının sabit kalması nedeniyle kadınların yaşamlarının yaklaşık üçte birini menopoz sonrası dönemde geçirmeye başladığını kaydeden Çorakçı, “Menopoz yaşını düşüren faktörler sigara içimi, hastanın rahminin alınması, bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalıklar, yüksek rakımda yaşama, kemoterapi veya radyasyon tedavisine maruz kalmaktır.” ifadelerine yer verdi. Çorakçı, en sık ortaya çıkan bulguları ise şöyle sıraladı: “Sıcak basması, uykusuzluk, konsantrasyon bozukluğu, duygusal hassasiyet artışıdır. Bu belirtiler menopozdan 1 -2 yıl sonra sona erer, ancak bazı kadınlarda 10 yıl veya daha fazla sürebilir."
‘Osteoporoz’ diye adlandırılan düşük kemik kütlesi menopoz sonrası kadınların yaklaşık yüzde 55’ini etkilediğini kaydeden Çorakçı, ileri yaşlarda osteoporoza bağlı kırıkların kadınlarda en önemli sağlık sorunlarından birisi olduğunu dile getirdi. Çorakçı, bu nedenle menopoz sonrası dönemde osteoporozdan korunmanın çok önemli olduğunu vurgulayarak, risk faktörleri ve tedavisi hakkında şu bilgilere yer verdi: "Bazı risk faktörleri ise hastanın gayreti ile ortadan kaldırılabilir, bunlar yetersiz kalsiyum ve D vitamini alımı, sigara, aşırı alkol kullanımı ve hareketsiz yaşam stilidir. Ayrıca tiroid bezinin fazla çalışması, kronik böbrek hastalıkları ve kortizon tedavisi de osteoporoz riskini artırır. Saydığımız risk faktörleri yok ise kemik mineral yoğunluğu ölçümü 65 yaşından sonra yapılmalıdır. Ancak 1 veya daha fazla risk faktörü olan menopoz sonrası kadınlarda yaş ne olursa olsun bu inceleme yapılabilir.”
"Menopoz sonrası dönemde kadınlar osteroporoz ve kalp damar hastalıklarına ait kaçınabilinen risk faktörlerinden uzak durmaları açısından teşvik edilmelidir." diyen Çorakçı, “Sigara ve aşırı alkolden uzak durmak, düzenli spor yapmak, dengeli beslenmek, obeziteden kaçınmak, dikkat edilmesi gereken konulardır. Şeker hastalığının, yüksek tansiyonun ve kolesterol yüksekliğinin mutlaka kontrol altına alınması gereklidir. Diyete ek olarak osteoporozun önlenmesi açısından günde 1000-1500 mg kalsiyum ve 4400-800IU D vitamini takviyesi yapılmalıdır.” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz