Hollanda'da yapılan bir araştırmaya göre, kadınların anne olma yaşı ilerledikçe, ikiz çocuk sahibi olma ihtimali yükseliyor. Son yıllarda ikiz doğumlarda artış var.
Amsterdam'daki Vrije Üniversitesi'nden bilimadamları, son dönemde neden ikiz çocuk doğumlarının arttığını anlayabilmek üzere 500 kadını kapsayan bir araştırma yaptı. Uzmanlar tüp bebek yönetiminin yaygınlaşmasının, artışı açıklamakta tek başına yetersiz kaldığını söylüyor.
Human Reproduction dergisinde yayımlanan çalışma, ileri yaştaki kadınların aynı anda birden fazla yumurtlaması ile çift yumurta ikizi dünyaya getirme oranlarının yükseldiğini ortaya koyuyor. Çift yumurta ikizleri, ikiz doğumların dörtte üçünü oluşturuyor.
Normalde rahime bırakılan bir yumurta olgunlaştığında, yumurtlama duruyor ve yumurtada gelişmeyi sağlayan ve kısa adı FSH olan hormonların düzeyi düşüyor. Araştırmaya göre, incelenen kadınlardan 105'inde rahimde birden çok yumurtanın geliştiği belirlendi.
Bu kadınların sadece beşinin 30 yaş altında olması, araştırmacıları olayın yaş ile bağlantısını araştırmaya sevketti. Kadınlardan 45'i 30-35 yaş grubunda, 55'i de 35 yaş üzerindeydi. Tüm bu kadınlarda FSH hormonunun yüksek düzeylerde olduğu tespit edildi.
Ayrıca tüm kadınlarda yaş ilerledikçe hormon düzeyleri yine artış gösteriyor ve menopoz öncesi dönemde en üst düzeyine çıkıyor. Uzmanlar bu durumu "doğanın tüp bebek yönetimini doğal olarak gerçekleştirmesi” olarak niteliyor.
Meslek sahibi kadınların ilk hamileliklerini ertelemesi, sonuçta arzu ettikleri sayıda çocuk sahibi olamamaları şeklinde yorumlanıyor ve bu durum doğum oranlarında düşüşün başlıca nedeni kabul ediliyordu.
İngiliz uzman Gillian Lockwood'a göre, son bulgular ise bu doğal mekanizmanın bu boşluğu bir ölçüde kapatmasını sağladığını gösteriyor.