KADIN

Kadınlara Meme Kanseri Eğitimi

Anadolu Sağlık Merkezi, kadınlara meme kanseri eğitimi veriyor

Kadınlara Meme Kanseri Eğitimi

Anadolu Sağlık Merkezi, Gebze-Dilovası'nda gerçekleştirdiği etkinlikte kadınları meme sağlığı ile ilgili bilgilendirdi. Meme kanserinde farkındalık yaratma amacıyla düzenlenen toplantıda, Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Yılmaz, erken teşhis için kendi kendine meme muayenesinin önemine dikkat çekerek, katılımcılara elle muayene eğitimi verdi.

Anadolu Sağlık Merkezi, içinde bulunduğumuz "Meme Kanseri Farkındalık Yaratma" ayında meme kanserine dikkat çekmek için bir dizi etkinlik düzenliyor. İlki Dilovası'nda gerçekleşen etkinlikte kadınlara meme sağlığı ve meme kanseri ile ilgili eğitim verildi.

Toplantıda eğitim veren Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Yılmaz, memenin; yağ dokusu, süt bezleri ve burada üretilen sütü meme başına taşıyan kanallardan oluştuğunu belirterek, bu süt bezleri ve kanalları döşeyen hücrelerin, kontrol dışı olarak çoğalmalarına meme kanseri denildiğini ifade etti.

Meme kanserinin uyarıcı belirtilerini; kitle, anormal büyüme, bir memede sarkma, meme cildinde buruşukluk, meme ucunda çökme, meme ucunda kanlı akıntı, cilt renginde değişiklik, lenf bezlerinde büyüme, kolda anormal şişme, meme ucunda ya da derisinde kaşıntı, pullanma, kızarıklık olarak ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Yılmaz, risk faktörlerini ise şöyle sıraladı:

• Eğer bir kadının birinci dereceden bir akrabasında meme kanseri varsa riski 2 kat artar.

• İlk adet yaşının 11'den küçük olması, menopoz yaşının 55'den büyük olması, ilk doğumun 40 yaş üstünde yapılması ve emzirme süresi 2 yıldan az olması gibi hormonal etkiler de risk faktörünü artırır.

• Fazla kilo, yaş, yüksek dozda radyasyona maruz kalma, 8-10 yıldan fazla süreli hormon tedavisi ve geçirilmiş selim meme hastalıkları.

Meme kanserinin erken tanısı için neler yapılabilir?

Meme kanserinin erken tanı konulduğu zaman en kolay iyileşen ve tedavi edilen (%100) kanser türü olduğunun altını çizen Op. Dr. Zeynep Yılmaz, erken tanı için yaş aralıklarına göre takip edilmesi gereken planı da paylaştı.


20-39 yaş arası:

• Aylık meme muayenesi ( Kendi Kendine Meme Muayenesi )

• Her üç yılda bir meme muayenesi ( Eğitimli Sağlık Personeli tarafından yapılmalı )

40-49 yaş arası:

• Aylık meme muayenesi (Kendi Kendine Meme Muayenesi )

• Yıllık meme muayenesi ( Eğitimli Sağlık Personeli tarafından yapılmalı )

• 40 yaşından başlayarak iki ya da her yıl bir kez mamografi

50 yaş üzeri:

• Aylık meme muayenesi (Kendi Kendine Meme Muayenesi )

• Yıllık meme muayenesi ( Eğitimli Sağlık Personeli tarafından yapılmalı )

• Her yıl bir kez mamografi


SAĞLIĞINIZ PARMAĞINIZIN UCUNDA

Kendi kendine meme muayenesinin; menstruasyon gören (20 yaş üzeri) kadınlarda aylık olarak memelerin yumuşak hissedildiği menstrüasyonun başlangıcından sonraki 5-7 günde, menstruasyonu olmayan kadınlarda (gebelik, laktasyon, menapoz gibi) ise her ayın belirli bir gününde yapılmasını öneren Op. Dr. Zeynep Yılmaz, "eğer elinize kitle geldiyse de hemen korkmayın, iyi huylu olma ihtimalinin yüzde 90'lar üzerinde olduğunu bilin" uyarısını yapıyor.

Kadınların kendi vücudunun sorumluluğunu alması, kendi meme yapısını tanıması ve çeşitli değişiklikleri fark edebilmesi için kendi kendine meme muayenesinin önemine dikkat çeken Op. Dr. Zeynep Yılmaz, "Kendi kendine muayene yapan kadın oranı oldukça düşüktür. Oysaki kolaydır, herkes tarafından uygulanabilir, maliyeti yoktur, herhangi bir malzeme ya da bir sağlık kuruluşuna gitmeyi gerektirmez" diyor.

Eğitimler sürecek

Anadolu Sağlık Merkezi'nin meme kanserine dikkat çekmek için bir düzenlediği eğitimler devam edecek.

Meme kanseri ile ilgili rakamlar

• Dünyada her yıl yaklaşık 10 milyon yeni kanser olgusu ortaya çıkıyor. Dünyadaki ölümlerin yaklaşık yüzde 12'sinin nedeni kanser. Kanserden yıllık ölüm sayısı 6 milyon civarı. Üstelik bu sayının 20 yıl içinde 10 milyonu bulması bekleniyor.

• Günümüzde ABD'de 7 kadından Avrupa'da ise 10 kadından biri meme kanserine yakalanıyor. Her 11 dakikada 1 kadın meme kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor. Her 3 dakikada bir kadına yeni meme kanseri tanısı konuyor.

• Türkiye'de ise her yıl 30 bin kadına meme kanseri tanısı konuyor. Türkiye'deki bütün kadın

kanserlerinin yüzde 32.8'ini meme kanseri oluşturuyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler