HABER

Kadınlarda meme kanseri riski

Güzelliğin ve doğurganlığın simgesi olarak görülen meme, kadın sağlığı açısından da büyük önem taşıyor. Kadınlarda görülen kanserlerin yüzde 29'undan sorumlu olan meme kanserinden korunmak için, aylık meme muayenesinin yanı sıra, 40 yaşından sonra her yıl düzenli olarak mamografi çektirilmesi gerekiyor.

Kadınlarda meme kanseri riski

İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, gelişmiş ülkelerde 54 yaşın altındaki kadınlarda meme kanseri, halen kanser ölümlerinin birinci, 54 yaş üstü kadınlarda ise ikinci sebebi olarak gösteriliyor. Tüm yaş grupları değerlendirildiğinde ise, akciğer kanserinden sonra ölüme en sık sebep olan ikinci kanser olarak kabul ediliyor. Amerika'da geçen yıl meme kanseri teşhisi konulan 175 bin kadından 43 bininin, aynı sebepten dolayı hayatını kaybettiği bildiriliyor.

Meme ile ilişkili yakınmalar, gelişmiş ülkelerde bel ağrısından sonra en sık doktora başvurma sebebi olarak dikkat çekiyor. Bu yakınmalar, memede ağrı, fark edilen bir şişlik veya meme başı akıntısı gibi sorunlar sebebiyle olabiliyor.

Uzmanlar, bir memesinde kanser hikayesi veya ailesinde meme kanseri hikayesi olan kadınların daha fazla risk altında olduğunu belirtiyor. Uzmanlara göre, küçük oranlardaki diğer risk faktörleri ise şunlar: "Erken adet görme veya geç menopoza girme, ilk doğumun 30 yaşın üzerinde yapılması, uzun süreli östrojen tedavisi, diyet ile fazla miktarda yağ alımı ve alkol kullanımı."

İYİ HUYLU KİSTLER

Memenin iyi huylu, yani kanser olmayan hastalıkları arasında en sık görüleninin 'kistik' olduğunu vurgulayan uzmanlar, bu oluşumların, meme kanserine dönüşmediğini kaydediyor. Uzmanlar, memede yer alan bu kistlere, eğer basit olduklarından emin olunursa, genel anlamda herhangi bir cerrahi girişim gerekmediğini ifade ediyor.
Uzmanlar, memede kitle oluşması, ağrı olması veya meme başında kendiliğinden olan bir akıntının fark edilmesi durumunda ise bir uzman hekime başvurulması gerektiğini belirterek, ayrıca, 40 yaş üstü kadınların, yıllık tarama programlarına katılmalarıyla meme kanserinin erken dönemde tanınmasının mümkün olabildiğini hatırlatıyor. Uzmanlar, meme kanseri teşhisinin erken konabilmesi için kullanılan yöntemlerin, 'Aylık kişisel meme muayenesi, genel cerrah tarafından yapılacak yıllık klinik meme muayenesi ve görüntüleme yöntemleri ile yapılacak değerlendirmeler' olduğunu kaydediyor.
Uzmanlar, kadınların kendi kendilerine yapacağı aylık meme muayenelerinin, kanserin erken teşhisi açısından çok önemli olduğuna dikkat çekiyor. Uzman hekimin yaptığı yıllık klinik meme muayenesinin, hasta veya görüntüleme yöntemleri tarafından tespit edilememiş meme kanserlerinin bir kısmını yakalayabildiğini ifade eden uzmanlar, yapılan birçok çalışmanın, bu yöntemin olumlu sonuçlarının altını çizdiğini belirtiyor.

40'INDAN SONRA MAMOGRAFİ

Meme dokusunu görüntülemek için en sık kullanılan radyolojik yöntem olan 'Mamografi'nin, muayenede belirlenemeyecek kadar küçük kanser odaklarını gösterebildiğini, hatta kanser oluşumunun erken safhasını bile tespit edebildiğini vurgulayan uzmanlar, bunun da tedavi şansını oldukça yükselttiğini bildiriyor. Uzmanlar, ABD'de mamografinin rutin tarama için kullanılmaya başlanmasından sonra kanserin erken safhada yakalanma oranının 7 kat arttığını belirtiyor. Uzmanlar, tarama mamografisi için uygun zaman ve sıklığın, özel risk faktörleri olmadığında, 40 yaş üstü kadınlar için ve yılda bir kere olduğunu kaydediyor.

En Çok Aranan Haberler