HABER

Kadınlarda saç dökülmesi nedenleri

Op. Dr. Erkut Özdamar yazdı

Kadınlarda saç dökülmesi nedenleri

Her 5 kadından birinde ; yaşlanmaya, bazı hastalıklara veya hormonal sorunlara bağlı olarak bir miktar saç kaybı olduğu görülmektedir. Kadınlarda sıklıkla rastlanan saç kaybı şekli büyük bir oranda incelme ve daha az oranda saç dökülmesidir. Kadınlarda saç dökülmesine sebep olan birçok neden vardır. Şimdi kısaca bu nedenlerden bahsedelim.

YAŞ

Yaşla saç dökülmesi arasında direkt bir ilişki bulunamamıştır. Genetik yatkınlığı olan yani ailesinde belirgin saç dökülmesi olanlarda 20'li yaşlarda dahi saç dökülmesi başlayabilmektedir. İlerleyen yaşla birlikte (özellikle menapoz sonrası) kadınlık hormonlarının seviyesindeki düşüşe bağlı olarak erkeklik hormonlarının etkinliği artarak erkek tipi dediğimiz androjenik saç dökülmesi ortaya çıkabilir. Ayrıca ilerleyen yaşla birlikte çeşitli beslenme bozukluklarına bağlı vitamin ve mineral eksiklilerine bağlı saçlarda incelme , zayıflama görülebilir. Hiçbir eksiklik olmasa bile vücudun kollajen ve keratin sentezindeki yavaşlama veya performans düşüklüğüne bağlı olarak zayıf ve cansız saç görünümü ortaya çıkabilmektedir.

HORMONAL NEDENLER

Androgenetik Alopesi:

Kadınlarda saç kayıplarının %80 nedeni Androgenetik Alopesi’dir (Erkeklik hormonu fazlalığı). Kadınlarda saç kaybı, 3 farklı şekilde karşımıza çıkar:
I - Başın üst kısmı santral bölgede saç tellerinde incelme.
II - Başın üst kısmı santral bölgede daha geniş alanlarda saç tellerinde incelme ve yer yer saç kaybı.
III - Başın üst kısmı santral bölgede geniş alanlarda saç kaybı, bu alanın ön ve arkaya doğru ilerlemesi veya ön saç çizgisinin kayıpları.
Androgenetik alopesi her yaşta görülebilir , altta yatan hormonal bir sebep varsa (polikistik over hastalığı veya androjen düzeyini arttıran bir sebep gibi) herhangi bir yaşta görülebilir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi sebep sadece androjenlerin yükselmesi olmayabilir. Kadınlık hormonları seviyesindeki düşüşe bağlı olarak da androjenler hakim etken olabilmektedir.

Tiroid Bezi Salgı Bozuklukları:

Tiroid bezi hastalıkları hiçbir neden yokken kilo alıp verme, ateş basması ya da üşüme gibi sorunlara yol açtığı gibi, saç dökülmesine de neden olur. Tiroid bezinin aşırı ya da az çalışmasından kaynaklanan bu durum tiroid tedavisiyle ya da saç ekimi ile önlenebilir. Öncelikle tiroid hormon seviyeleri normale getirilmeli ve normal düzeyde kalması sağlanmalıdır. Ancak bu tedaviden sonra saç ekimi yapılabilir. Zira devam eden hormonal bozukluk olması durumunda ekilen saçların da dökülme olasılığı yüksektir.

STRES

Stres bazı durumlarda yaygın saç dökülmesine neden olabilir. Bu tür saç dökülmesi androgenetik alopesiden farklıdır. Stres sebebi ortadan kaldırılırsa, dökülen saçlar yaklaşık bir yıl içinde yeniden çıkabilir. Bir yıl sonunda herhangi bir düzelme olmaz ise saç ekimi yapılabilir.

DOĞUM

Gebelik süresince kadınlarda östrojen hormonu normalden fazla salgılandığı için saçlar gürleşir ve güzelleşir. Doğum sonrası östrojen miktarı azaldığı için daha doğrusu ani bir şekilde normale döndüğü için saç dökülmeleri başlar. Bu durum çok büyük oranda geri döner, saçlar 1-6 ay arasında tekrar büyür. Lohusalık dönemi tamamlandıktan sonra tekrar saçlar tekrar çıkmaz ise saç ekimi yapılabilir.

BAZI HASTALIKLAR

• Anemi (Kansızlık ) : Kadınların % 18’inde tedavi gerektiren demir eksikliği anemisi mevcuttur. Demir eksikliği durumunda anemi ortaya çıkmadan önce depo demir ve doku demiri azalmaktadır. Bazı araştırmacılar saç dökülmesinin, aneminin en erken bulgusu olduğunu ve aşikar anemiden önce ortaya çıktığını ileri sürmektedirler. Demir tedavisi ile anemiye bağlı saç dökülmelerinde ciddi azalma görülmektedir.

• Trichotillomania : Belirgin saç kaybıyla sonuçlanan patolojik, saplantılı saç çekme hastalığı. Ancak mevcut durum tamamen tedavi edildikten sonra saç ekimi yapılabilir. Devam eden saç çekip koparma alışkanlığında saç ekiminin endikasyonu yoktur.

• Alopecia Areata : Belirti vermeden sınırları belirgin küçük dairesel yamalar şeklinde oluşan saç dökülmesi

• Kazalar, geçirilmiş operasyonlar, kimyasal madde yanıkları v.b. nedenlerle gelişen skar
alanlarında ortaya çıkan saç kayıpları

• Kimyasal nedenler, bilinçsiz kullanılan kozmetik ürünler

• İlaçlar (Doğum kontrol hapları, kortizon ve bazı antidepresanlar gibi)

Sorularınız ve görüşleriniz için: erkutozdamar@mynet.com

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler