Bunları tek tek irdeleyip açıklığa kavuşturmak ve bazı doğru bilinen yanlışları ortaya çıkarmak gerekmektedir.
Örneğin, hijyen konusundaki yanlışlıkları ele alalım. Genital bölgedeki normal ıslaklıktan rahatsız olan bazı kadınlar günlük ince pedlerden kullanmayı alışkanlık haline getirebilmektedir. Bunun sonucunda da tıp dilinde 'lichen' denen mantar oluşabilmektedir.
Lichen, tedavisi son derece zor ve uzun süren bir hastalıktır veprekanseröz lezyonlardandır.
Giyim kuşam alışkanlıklarındaki bazı saplantılar da bazı genital problemlere zemin hazırlar. Özellikle sürekli kot pantolon giymek de genital bölgenin havalanmasını bozarak nemli kalmasına ve enfeksiyonlara yol açar. Ayrıca dolaşım bozukluğunun ileride genital organlarda variköz oluşumların meydana gelmesine yol açtığı da bilinmektedir.
Son zamanlarda, göbeği açıkta bırakan giysiler, genç kızların adet sancılarının artmasına neden olmaktadır. Her geçen gün daha çok genç kız adet sancısı şikayetiyle jinekoloğa başvurmaktadır. Özellikle kış aylarında bu olaylar daha çok artmaktadır. Bilindiği gibi soğuk, vücut direncini düşüren ve hastalanmaya zemin hazırlayan etkenlerin başında gelmektedir.
Pantolon ve eteklerde iz yapmaması için giyilen G-string külotlar da son derece tahriş edici ve zararlı etkilere yol açabilmektedir. İp şeklindeki bu külotlar, genital bölgenin derinlerine kadar girmekte ve direkt temasla o bögede tahrişlere yol açmakta veya daha önceden başka bir sebeple oluşmuş çatlaklar veya tahrişler varsa daha da kötüleşmesine sebep olmaktadır.
Zaten hassas ve ince olan genital bölge mukozasına direkt olarak temas eden ve çoğu sentetik malzemeden yapılan bu tür iç çamaşırları mümkün olduğunca seyrek giymek gerekir.
Aynı şekilde hemeroid (basur) problemi olanlarda da G-string çamaşırlar hem problemi daha da vahim hale getirmekte hem de son derece ağrılı durumlara yol açabilmektedir.
En doğru çamaşır seçimi mümkün olduğunca pamuklu malzemesi fazla, terletmeyen, ıslıklığa neden olmayan, ağ kısmı çift kat pamuklu malzemeden yapılan külotlardır.
ADET DÖNEMİNDE BANYO YAPILMALIDIR
Period zamanlarındaki hijyene gelince; bazı kadınlar adetliyken banyo yapmayı sakıncalı bulurlar. Bu tamamen yanlıştır. Aksine adetliyken daha sık banyo yapmak gerekir. Özellikle ayakta duş şeklinde banyo yapmak faydalıdır. Küvet banyosu tabi ki, sakıncalıdır. Bir yere oturmak ve yıkanmak da uygun olmayabilir ama ayakta duş almanın hiçbir sakıncası yoktur.
Normal ısıdaki suyla yapılan duşlar adet kanamasını ne azaltır ne de çoğaltır.
ADETLİYKEN CİNSEL İLİŞKİ
Bir de adetliyken ilişkide bulunmak konusunda bazı yanlışlar vardır. Adetliyken ilişkide bulununca kesin gebelik oluşmaz diye bazı çiftler adetliyken ilişkide bulunurlar. Bir kere adetliyken ilişkide bulunmak hem hijyen hem de görünüm açısından sakıncalıdır. Adetliyken ilişkide bulunmak bir sürü genital rahatsızlığa neden olur ve enfeksiyonlara zemin hazırlar. Korunmanın daha sağlıklı yolları da vardır. Adetliyken ilişkide bulunmak sağlıklı bir korunma yöntemi değildir.
Bunlar ve daha bir sürü doğru bilinen yanlışlar vardır. En doğrusu bir uzmana danışmak ve doğru olanı uygulamaktır.