Duş sonrasında vücudunu kremlerken aniden onunla karşılaşırsın: Göğüs ucundaki kıl. Çoğu kadın, nedenini hiç bilmedikleri bir şekilde göğüs uçlarından çıkıveren kıllar ile ilgili sorun yaşıyor. Aslında bu durum oldukça normal. New York dermatologlarından Lance Brown, vücudumuzun her yerinde kıl köklerinin ve yağ bezlerinin bulunduğunu, göğüs uçlarının da bu alanlar arasında olduğunu ve bu bölgelerde her daim kıllanma potansiyelinin bulunduğunu belirtiyor. Tahmini olarak vücudumuzda 50 milyon kıl kökü bulunurken, bunun sadece 5’te 1’i saç derisinde bulunuyor. Bu rakamlar vücudun diğer kısmındaki kıllanma potansiyelini açıklamak için yeterli.
Başka nerelerde kıllanma meydana gelir?
Kıllanma sadece göğüs uçlarıyla sınırlı kalmıyor. Göbek deliği çevresi, kulak içi ve çene bölgeleri de kıllanmanın sıkça rastlandığı alanlar arasında. Konu göğüs uçları olduğunda, kıllar genellikle göğüs ucunun üzerinde ya da hemen dışında beliriyor.
Neden oluşuyor?
Eğer sadece birkaç tane kıla rastladıysan, muhtemelen hormonal dalgalanmaları sorumlu tutabilirsin. Bu dalgalanmaların nedenleri arasında en başta hamilelik ve menopoz bulunuyor. Bazı ilaçlar da testosteron, danazol, anabolik streoidler, glukokortikoidler, cyclosporine, minoksidil ve fenitoin ile kıllanmayı tetikleyebiliyor. Eğer kıllanma birkaç kıldan daha fazlaysa, hirsutizm adı verilen durumla karşı karşıya olabilirsin. Hirsutizm ise genetik olabildiği gibi, polikistik over sendromunun habercisi de olabilir. Ancak bu durum oldukça nadir gözlemlenmekte.
Nasıl başa çıkılır?
Eğer söz konusu kıllanma ciddi bir sağlık sorununa işaret etmiyorsa şanslısın demektir. Göğüs ucundaki kıllardan kurtulmanın en basit yöntemi cımbız kullanmaktır. Cımbız yardımı ile göğüs ucu kıllarını alma işlemi için en uygun zaman ise duş sonrası. Çünkü kıllar duş sonrasında yumuşar ve alınmaları kolaylaşır. Traş ya da ağda yöntemi daha geniş kıllanmalar için başka bir yöntem olarak karşına çıkıyor. Eğer kalıcı bir kurtuluş arıyorsan ise lazer epilasyon yöntemi uygulayabilirsin. (womenshealth)