KADIN

Kadınların mutlaka alması gereken 10 vitamin

Bu vitaminleri hayatınıza dahil edin!

Kadınların mutlaka alması gereken 10 vitamin

Kadın sağlığı konusunda bilinçlenme her geçen gün artıyor. Bilinçli bir sağlığın ilk unsuru bilinçli beslenmedir. Sağlıklı beslenme planı doğru vitaminlerin kombinasyonunu içerir. Yaş, kilo ve aktivite düzeyine göre, kadınların geniş bir yelpazede farklı sağlık sorunları için farklı vitaminler alması gerekir.

Bazı vitaminlerin eksikliği ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. İsterseniz bu vitaminleri yiyeceklerle alın isterseniz takviye olarak. İşte kadınların yeş, kilo ve fiziksel aktivitelerine bakılmaksızın alması gereken 10 vitamin:

1. A vitamini
A vitamini antioksidan özellikler içerir. Kemikleri, dişleri, yumuşak doku, cilt ve mukozanın gördüğü zararları onarır ve güçlenmesine yardımcı olur. Her yaştan kadının A vitamini ihtiyacı vardır. A vitamini ayrıca, kronik hastalık riskini azaltır, yaşlanma sürecini yavaşlatır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

A vitamini açısından zengin olan gıdalar; havuç, kavun, kabak, kayısı, domates, karpuz, guava, brokoli, lahana, papaya, şeftali, kırmızı biber, ıspanak, yumurta, karaciğer, süt ve güçlendirilmiş tahıllar içerir.


2. B2 vitamini
Riboflavin olarak bilinen B2 vitamini büyüme ve sağlıklı metabolizma için çok önemlidir. Enerjiyi artttırdığı gibi, karıncalanma, uyuşma, anksiyete, stres ve yorgunluğu azaltır, bağışıklık sistemini güçlendirir.

B2 vitamini eksikliği metabolizmayı etkiler, gözler soluklaşır, dil ve boğaz ağrısına neden olabilir, bağışıklık sistemi ve sinir fonksiyonlarını etkileyebilir, ağız ülserleri, dudak çatlakları, kuru saçlar, kırışıklıklar ve ciltte kaşıntı görülebilir.

B2 vitamini açısından zengin gıdalar; et, peynir, süt, yoğurt, yapraklı sebzeler, maya, yumurta, tahıllar, kepekli tahıllar, soya fasulyesi, badem, fındık ve mantar.


3. B6 Vitamini
Piridoksin olarak da bilinen B6 vitamini, sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gerekli olan temel bir vitamindir. Bu özel vitamin aynı zamanda depresyon, kalp hastalığı ve hafıza kaybının azaltılmasına yardımcı olur. Vücudun hormon ve beyin kimyasalları üretmesini destekler.

Aynı zamanda kan şekerini de düzenler. Hamile kadınların sabah bulantılarından kurtulması için B6 vitamini alması önerilmektedir. Vücutta B6 vitamini eksikliği anemiye neden olabilir.

B6 vitamini bulunan gıdalar şunlar; tahıllar, avokado, muz, et, fasulye, balık, yulaf ezmesi, fındık, tohumlar ve kuru meyveler.


cig-balik

4. Vitamin B7
Biotin olarak bilinen B7 vitamini yağ asitleri hücre büyümesi ve sentezi için gereklidir. Bu vitamin ter bezleri, saç ve cildi sağlıklı tutar. Saçın uzamasını sağlar ve tırnakların kırılmasını önler. Ayrıca, B7 vitamini kemik büyümesi ve kemik iliği için gereklidir. Kolestrol seviyisi normal seviyede tutar.

B7 Vitamini eksikliği çok nadir olarak görülür ancak görülmesi halinde saçlar dökülür, döküntü, kalp atışları anormalleşir, uyuşukluk, anemi ve hafif depresyona neden olabilir.

En iyi gıda seçenekleri; balık, tatlı patates, badem, havuç, muz, kavun, sarı meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, mercimek, kahverengi pirinç, biber, yumurta sarısı, soya fasulyesi, yulaf ezmesi, süt, peynir, yoğurt, fındık.


5. Vitamin B9
Kalp hastalığı, yüksek tansiyon, Alzheimer, depresyon, kanser ve hafıza kaybını önlemeye yardımcı olur aynı zamanda folik asit olarak da bilinen B9 Vitamini her kadın için önemlidir. Beyin sağlığı ve hücresel işleyişi geliştirir ve doğurganlığı artırır gebelik sırasında bebebiğin gelişimini sağlar.

Gebe kadınlarda B9 vitamini eksikliği, spina bifida gibi bebekte nöral tüp defektine neden olabilir.

B9 vitamini açısından zengin besinler; Koyu yeşil yapraklı sebzeler, portakal suyu, kuşkonmaz, kavun, çilek, güçlendirilmiş tahıllar, baklagiller, fasulye, maya ve yumurta.


6. Vitamin B12
Her kadının alması gereken diğer önemli vitamindir. Metabolizmanın protein sentezi, normal hücre bölünmesi için önemlidir. Bu vitamin kalp hastalığı, hafıza kaybı ve anemiyi önlemeye yardımcı olur.

Depresyon tedavisinde kullanılan B12, sağlıklı sinir sistemi ve beyin işleyişini korumaya yardımcı olur. Vitamin B12 eksikliği sinirlilik, depresyon ve dengesizliğe neden olabilir. Aynı zamanda dil ve ağız iltihabına da neden olabilir.

B12 vitaminin en çok bulunduğu gıdalar; peynir, yumurta, balık, et, süt, yoğurt ve güçlendirilmiş kahvaltılık tahıllar.


kivinin-faydalari

7. C vitamini
Bağışıklık sistemini güçlendiren, C vitamininin kadınlar için pek çok sağlık faydası vardır. Doku büyümesini hızlandırır, kanser, kalp hastalığı ve doku hasarının bazı türlerinin riskini azaltır. Ayrıca kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda önemli bir rol oynar.

C vitamini yönünden zengin besinler; Brokoli, greyfurt, kivi, portakal, biber, patates, çilek, domates.


8. D vitamini
D vitamini kemikler güçlenmesi için önemli rol oynayan kalsiyum emilimini sağlayan yağda çözünen bir vitamindir. D vitamini, multipl skleroz, romatoid artrit ve kanser türlerinin riskini azaltır.

Ayrıca adet öncesi sendromu semptomları azaltmaya ve gözlerinizi korumaya yardımcı olur. Bu vitaminin eksikliği kemiklerin zayıflamasına ve osteoporoza neden olur.

Güneş ışığına maruz kalmak, açık tenli insanlar için günlük D vitamini ihtiyacının karşılanması anlamına gelir. 10-15 dakika güneşe maruz kalmak yeterlidir. Ayrıca yağlı balık, süt, karaciğer ve yumurta D vitamini açısından zengin gıdalardır.


9. E vitamini
E vitamini hücre hasarlarıyla mücadele eder ve vücudunuzdaki yaşa bağlı değişiklikleri yavaşlatır. Anti-aging özellikleri içerir. Bu vitamin ayrıca kalp hastalığı, katarakt, hafıza kaybı ve bazı kanser türlerini önlemeye yardımcı olur.

E vitamini cilt ve saç için gereklidir. Genellikle saç ve cilt bakımı ürünlerinde bulunur.

E vitamini açısından zengin olan gıdalar; buğday tohumu, fındık, badem, ıspanak, margarin, mısır yağı, morina karaciğeri yağı, fıstık ezmesi, aspir yağı ve ayçiçeği tohumu.


10. K vitamini
K vitamini, kan pıhtılaşmasını önlemek ve çeşitli kalp hastalıkları riskini azaltır, kemikleri güçlendirir. Bu özel vitamin aynı zamanda bağışıklık sistemi ve enerji için gereklidir.

K vitamini açısından zengin besinler; Bazıları tam tahıllı gıda ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, soya yağı ve balık yağı.

Her gün meyve ve sebzelerden beş porsiyon yiyin. Çeşitli besinlerden gerekli vitamini alamıyorsanız o zaman takviyeler kullanabilirsiniz.
Ancak takviye almadan önce doktorunuza danışın.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler