KARIN ŞİŞLİĞİ
Çoğu kadın için karın şişkinliği regl dönemlerinin normal bir parçasıdır. Fakat şişkinliğe yatkın değilseniz ve bu 2 haftadan fazla bir süredir devam ediyorsa, vücudunuzla dengede olmayan bir şeyin ilk işareti olabilir. Endometriozis durumunda, karnınız herhangi bir günde şişebilir ve gün geçtikçe kötüleşebilir. Şişkinlik günlerce ve hatta haftalarca sizinle kalabilir ya da birkaç saat sonra kaybolabilir. Bunun yanı sıra, sürekli şişkinlik meme veya yumurtalık kanseri belirtisi olabilir.
ÇENE VE YANAKLARI KAPLAYAN SİVİLCE
Regl döneminizden 2 hafta önce vücudunuzda östrojen ve progesteron artar. Hormon seviyelerindeki bu değişiklik nedeniyle, çenenizde bir süre sonra kaybolması gereken sivilce ile karşılaşabilirsiniz. Ancak bu durum sürekli ise ok geç olmadan bir doktora görünmelisiniz.
SPOR YAPARKEN ACI HİSSEDİYORSANIZ
Koşarken, yürürken ve hatta uzun süre ayakta dururken pelvik bölgede sık sık ağrınız olursa, bu rahiminizin iç katmanı olan endometriyumunuzun olması gerektiği yerin dışına çıkması anlamına gelebilir. Bu durumda da mutlaka bir hekime görünmelisiniz.
BEL VE BACAK AĞRILARI YAŞIYORSANIZ
Çoğu kadın regl döneminde bel ağrısını yoğun olarak yaşar ve bu normal bir durumdur. Bununla birlikte omuzlarda da ağrı varsa regl dönemi sonrasında da yaşıyorsanız problem endometriozis (çikolata kisti) olabilir. Endometriozisin diğer yaygın belirtileri uyuşukluk, karıncalanma hissi ve bacaklarınızdaki ağrıdır. Bu tür bir ağrı bacaklarınızın birisine veya her ikisine de yayılabilir.
REGL DÖNEMİNDE KAN PIHTILARI
Herkesin regl dönemi farklı olabilir. Kimi bu dönemi daha hafif kimi de daha ağır yaşayabilir. Bununla birlikte ara sıra regl döneminde 1-2 kan pıhtısıyla karşılaşabilirsiniz. Bunu durum oldukça normal. Ancak pıhtılar sürekli ve yoğunsa, rahim fibroidlerinin (miyom) bulunduğuna dair bir işaret olabilir. Rahminizdeki kanserli olmayan bu büyüme anormal kanamaya ve hatta mesane sorunlarına neden olabilir.
EN SEVİLEN YİYECEKLERE İLGİ DUYMAMAK
Kendinizi hemen doymuş hissediyor ve küçük bir yemeği bile bitirmekte bile zorlanıyor musunuz? Son zamanlarda iştahınız yok mu? Alışılmış yeme alışkanlıklarınızdaki tüm bu değişiklikler, özellikle karın ağrısı ve bağırsak alışkanlıklarınızdaki değişikliklerle bir araya geldiklerinde yumurtalık kanseri belirtisi olabilir.
SAÇ DÖKÜLMESİ
Saç dökülmesi, sağlıklı saç üretimini ve bakımını destekleyen bir hormon olan düşük testosteronun görsel belirtilerinden biridir. Bir dengesizliğin kesin bir belirtisi, kafanızdaki zamanla kellik haline gelebilecek düzensiz saçlardır. Vücut kıllarınız da etkilenebilir, ancak bu belirti özellikle bacaklarınızı ve koltuk altlarınızı düzenli olarak tıraş ederseniz, daha az farkedilebilir.
SICAK - SOĞUK HAVA HİSSİ
Oda sıcaklığında kendinizi asla rahat hissetmezseniz, muhtemelen hormonal bir dengesizlik vardır. Böyle bir dengesizliğin sebeplerinden biri, kadın üremesini düzenleyen bir hormon olan östrojen seviyelerinizde olabilir. Normalde, bu seviyeler yaşamınız boyunca ve adet döngüsü boyunca değişir, ancak bazen vücudunuzdaki üretim ile ilgili sorunlar olabilir.
Östrojen düzeyleri vücut ısınızı etkileyebilir. Kural olarak, düşük östrojen sıcak yanıp sönmelere neden olur ve yüksek östrojen, aksine, ellerinizi ve ayaklarınızı her zaman soğuk hissetmenizi sağlar.
Sağlıklı kalmanızı ve bu semptomların hiçbirini yaşamamanızı dileriz. Ancak bu tür problemler yaşıyorsanız mutlaka bir hekime danışmalısınız.