HABER

Kadir Gecesi ne zaman idrak edilecek? 2017 Kadir Gecesi hangi gün?

Kadir Gecesi ne zaman? Ramazan-ı Şerif ayı içerisinde idrak edilecek olan, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi ne zaman, hangi gün merak ediliyor. Hicri olarak Ramazan'ın 27. gecesi ibadetlerle, dualarla geçirilen Kadir Gecesi, aynı zamanda bayramın müjdecisi olarak da görülür. Leyle-i Kadir yani Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi hangi gece idrak edilecek? Kadir Gecesi nedir, neden önemlidir? Kadir Gecesi'nde nasıl dua edilir, nasıl ibadet edilir? Kadir Gecesi namazı var mıdır?

Kadir Gecesi ne zaman idrak edilecek? 2017 Kadir Gecesi hangi gün?

Kadir Gecesi ne zaman, Ramazan ayının sonlarına doğru daha çok merak edilmeye başlandı. Ramazan ayının 27. gecesi idrak edilen, bin aydan daha hayırlı olan ve Kuran-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı, yılın en önemli gecesi olan Kadir Gecesi nasıl ibadet etmeli, nasıl dua etmeli? Kadir Gecesi neden önemlidir? Kadir Gecesi'ni nasıl değerlendirmeli? Kadir Gecesi namazı var mıdır, nasıl kılınır? İşte Kadir Gecesi hakkında sizler için derlediğimiz bilgiler...

KADİR GECESİ NE ZAMAN?

Ramazan ayının 27. gecesi yani 2017 yılının 21 Haziran Çarşamba akşamını 22 Haziran Perşembe gününe bağlayan gece Kadir Gecesi olarak idrak edilecek. Bunun yanında Kadir gecesinin zamanı, Kadir gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, Ramazan'ın yirmi yedinci gününün gecesinde olma ihtimali yüksektir. Peygamber Efendimiz, Kadir gecesinin hangi gece olduğunu kesin şekilde belirtmemiş, ancak; "Siz Kadir gecesini Ramazan'ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız" demiştir.

KADİR GECESİ’NİN ÖNEMİ

Kadir Gecesi neden bu kadar önemlidir? 2017 yılında Kadir gecesi , 21 Haziran Çarşamba akşamını 22 Haziran Perşembe gününe bağlayan geceye denk gelmektedir. Kadir kelime olarak; değer, kıymet ve itibar anlamlarına gelir. Kadir Gecesi, Peygamberimiz Hz. Muhammed aleyhisselamın ümmetine mahsus bir gecedir. Peygamber efendimiz (s.a.v) daha önceki ümmetlerden bin sene cihad eden insanları düşünüp, benim ümmetimin ömrü kısadır, az ibadet ederler diye üzülünce, Allahü teâlâ, (Kadir gecesi senin ve ümmetinindir) buyurup Habibinin kalbini ferahlandırdı.

Kadir gecesi, her Ramazan ayında gelir. Kadir Gecesi'ni farklı kılan bir diğer özelliği ise Kur'an-ı Kerim'in ilk o gece indirilmeye başlanmasıdır. Kur'an-ı Kerim'de Kadir Gecesi'nin önemi şu şekilde dile getirilmiştir; ” Biz Onu (Kur'an-ı Kerim'i) Kadir Gecesinde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen bilirmisin? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır.O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail a.s) her iş için iner dururlar. O gece esenlik,gün ağarıncaya kada sürer.” (Kadir Süresi 1-5 Ayetler) Peygamberimiz de bu gecenin fazileti hakkında şöyle buyurmuştur: “Kim ki, faziletine inanarak ve mükâfatını Allah'tan bekleyerek Kadir Gecesini ibadetle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır.”

Ashâb-ı Kirâm, Allâhü Teâlâ'nın Kadir Gecesi hakkında “Bin aydan hayırlıdır.” meâlindeki Kadr sûresinin 3. âyet-i kerîmesine sevindikleri kadar hiçbir şeye sevinmediler. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) Ashâbına İsrailoğullarından dört kişiyi anlattı. Bunlar -göz açıp yumuncaya kadar bir zaman dahi Allâh'a âsî olmadan- seksen sene ibâdet etmişlerdi. Resûlullâh'ın (s.a.v.) Ashâbı da bundan dolayı hayret etmişlerdi. Cebrâil (a.s.) geldi ve: “Yâ Muhammed! Sen ve Ashâbın, bu zâtların göz açıp yumuncaya kadar kısa bir vakitte bile Allâh’a isyan etmeden seksen sene ibâdet etmelerine hayret ettiniz. Allâhü Teâlâ sana bundan hayırlısını indirdi.” dedi ve “İnnâ enzelnâhü fî leyleti’l-kadr... (Biz, onu Kadir Gecesi'nde indirdik) (meâlindeki) âyet-i kerîmesi ile başlayan Kadr sûresini sonuna kadar okudu. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v) ve Ashâb-ı Kirâm çok sevindiler.

KADİR SURESİ

Kur'an'da Kadir Gecesinden Kadir Suresi'nde bahsedilmiştir: 1. Şüphesiz ki biz Kur’ân’ı kadir gecesinde indirdik. 2. Kadir gecesi nedir, nereden bileceksin? 3. Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır. 4. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için inerler de inerler. 5. O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar.

KADİR GECESİ NASIL İBADET EDİLİR?

* Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

* Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar. Süfyan-i Sevri:“Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur"an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir” demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313). * Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

* Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

* Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

* Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

KADİR GECESİ NAMAZI

Bu gece dört rek’at Kadir Gecesi namazı kılınır:

1'inci rek'atte: 1 Fâtiha, 3 İnnâ enzelnâhü...,

2'nci rek'atte: 1 Fâtiha, 3 İhlâs-ı Şerîf,

3'üncü rek'atte: 1 Fâtiha, 3 İnnâ enzelnâhü...,

4'üncü rek'atte: 1 Fâtiha, 3 İhlâs-ı Şerîf okunur.

Namazdan sonra:

• 1 defa, “Allâhü ekber Allâhü ekber, Lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd.”

• 100 “Elem neşrah leke...” sûresi,

• 100 “İnnâ enzelnâhü...” sûresi,

• 100 defa da Resûlullâh Efendimizin Hz. Âişe vâlidemize öğrettiği “Allâhümme inneke Afüvvün Kerîmün tühıbbü'l-afve fa'fü annî” duâsı okunur ve duâ edilir.

KADİR GECESİ'NDE NASIL DUA EDEBİLİRİZ?

Kadir Gecesi'nde nasıl dua etmeli? Peygamber Efendimiz, Kadir Gecesi'nde nasıl dua etmeli sorusuna şu şekilde cevap veriyor; Resul-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz buyuruyor: "Kim Kadir Gecesi'nde inanarak, ihlas ile o geceyi ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır." "Kadir Gecesi yatsı namazında cemaatte hazır bulunan, ondan nasibini almıştır."

Müminlerin annesi Hz.Aişe (r.a.) şöyle diyor : -Dedim ki: Ya Resullullah, Kadir Gecesi'ni bilirsem onda ne şekilde dua edeyim? Şöyle buyurdu: - Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni. (Allah'ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.)

Peygamberimiz (sav) buyuruyor: "Kadir gecesinde bir defa, Kadir sûresini okumak, (başka zamanda) Kur"ân-ı kerîmi hatmetmekten daha sevâptır. Bu gece koyun sağma müddeti kadar namaz kılmak, ibâdet etmek, bir ay her geceyi ibâdetle geçirmekten daha kıymetlidir."

KADİR GECESİ DUASI

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler