Ramazan ayının son 10 gününde aranana Kadir Gecesi yalnızda Peygamber Hz. Muhammed'e mahsus. Başka peygamberler için Kadir Gecesi gibi bir gece verilmedi. Bir hadis-i şerif mealinde Kadir Gecesi ile ilgili şunlar yazmaktadır: Allahü teâlâ, Kadir Gecesi’ni ümmetime hediye etti, başka ümmete vermedi.
Kadir Gecesi ne zaman alametleri ve önemi nedir?
KADİR GECESİ NE ZAMAN?
Kadir gecesi Ramazan ayı içindedir ancak Kadir gecesinin hangi gece olduğu, kesin olarak bilinmemektedir. Dini alimler, Müslüman alemini Kadir Gecesi'nin aranacağı günlerle ilgili; "Kadir Gecesini Ramazanın son on gününde arayın" hadis-i şerifine yönlendirmektedir.
Kadir gecesinin Ramazan ayının son on gün içinde tekli sayılardan oluşan bir günde saklı olduğuna inanılıyor. Yani Ramazan'ın son on günündeki 21, 23, 25, 27 ve 29 gibi tek sayılı gecelerde aranması gerekiyor.
KADİR GECESİNİN ALAMETLERİ
Dini alimler Kadir Gecesini anlamak için şu tarifi yapıyorlar
Kadir gecesi, açık ve sakin olur, ne sıcak, ne de soğuk olur. Ertesi sabah güneş, kızıl olup, şuasız doğar. Kadir Gecesinde köpek sesi duyulmaz diyen âlimler de olmuştur. Ubeyd bin Ömer hazretleri anlatır: Kadir gecesi denizde idim, denizin suyunu içtim, tuzlu değildi, tatlı ve hoş idi.
ALİMLERE GÖRE KADİR GECESİ NE ZAMAN?
İmam-ı Şa’rani hazretleri, kendi keşfini bildirmiş ve (Ramazan, pazar günü başlarsa, Kadir gecesi 29. gecedir. Salı başlarsa 27. gece, perşembe başlarsa 25., cumartesi başlarsa 23., pazartesi başlarsa 21., çarşamba başlarsa 19., cuma başlarsa 17. gecedir) buyurmuştur.