Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, 18. Uluslararası Altın Koza Film Festivalinde ‘yaşam boyu onur’ ödülüne layık görülen sinema oyuncusu Kadir İnanır’ın omuzuna konan böceğin şehrin tanıtımına kendisinden daha çok katkı koyduğunu söyledi.
Seyhan Otelinde düzenlenen basın toplantısında festivali değerlendiren Aldırmaz, gazetecilerin sorusu üzerine sanatçı Leman Sam’ın da konser sırasında İnanır’ın omuzuna konan böceğin kendisine gelmesi konusunda espri yaptığını kaydetti.
Merkez Park’daki Amfi Tiyatro’da gerçekleşen program anında İnanır’ın omzunda gezinen canlının ‘hamam böceği’ değil; tarlalardaki anız yangınları nedeniyle uçabilen ‘cırcır böceği’ olduğunu dile getiren Aldırmaz, “Cırcır böcekleri uçarak gelir. Hamam böcekleri uçamaz. Dolayısı ile Kadir İnanır’ın omzuna çıkması mümkün değil. O cırcır böceğiydi. Ama o da bir zenginlik. Biz doğaya, canlılara saygılıyız. O da Altın Koza’ya katkı verdi. Tanıtımında haber değeri oldu. Kadir İnanır çok iyi bir star olduğu için hayvanlar dünyası da ona yaklaşım gösterdi. 800 dönüm büyüklüğündeki Merkez Parkında yeşillikler arasında yaptığımız bir festival, doğanın bütün canlılarının olması normal. İnanın o böceğin bende fazla katkısının olduğunu düşünüyorum.” dedi.
4 MİLYON 900 BİN TL. HARCAMA GERÇEKLEŞTİ
Tartışma konusu olan festival harcamaları konusunda da bilgi veren Aldırmaz, bu yıl KDV hariç yaklaşık 4 milyon 900 bin TL. harcama yapıldığını açıkladı. Festivalde yapılan harcamaların kesin hesabının Altın Koza’nın web sayfasında duyuracaklarını anlatan Aldırmaz, “Geçen sene 8 milyon 300 bin liraya ihale edilen festival 6 milyon 729 bin liraya gerçekleşti. Bu yıl geçen seneki harcama rakamına (6 milyon 970 bin 710 lira) ihaleye çıktık. Kesin hesaplar çıkmadı. KDV hariç 4 milyon 900 bin civarında gerçekleme olacak. Bunun sadece 936 bin lirası –geçen senenin iki katı– ödül olarak dağıtıldı." dedi.
165 BİN KİŞİ FESTİVALE KATILDI
1 Haziran–28 Eylül tarihleri arasında Altın Koza ile ilgili 34 ulusal, 10 yerel kanalda toplam 468 kez haberin yayınlandığını aktaran Zihni Aldırmaz, aynı tarihlerde konu hakkında 41 ulusal 59 yerel olmak üzere bin 886 kez yazılı basında haberlerin çıktığını bildirdi. Arama motoru Google de de yaklaşık bunun iki katı civarında tıklama yapıldığına işaret eden Aldırmaz, şehrin tanıtımı açısından bunun “muhteşem bir netice” olarak değerlendirdi. Festival konukları arasındaki 149 basın mensubundan 73’nün dışarıdan geldiğine dikkat çeken Aldırmaz, 764 sanatçı ve akademisyenin ağırlandığını söyledi. İspanya, Fransa, Tunus, Cezayir, Fas, Mısır, Lübnan, Kıbrıs, Suriye ve Portekiz’deki yabancı katılımcıların da festivale ilgi gösterdiğini ifade eden Aldırmaz, şunları söyledi: “Bir festival yaparsınız, uzaklara sesiniz gitmez yada organizasyona gölge düşürecek bir gelişme olursa bu neticeyi başarılı kılmaz. 9 gün boyunca 9 ayrı sinemada 238 tane film yayınlandı, 714 kez perdelere yansıdı. Yazlık sinemanın nostaljisini Adanalılara yaşattık. Bu filmlerini gösterimlerini 70 bin kişi izledi. 30 bin öğrenci izleyicimiz vardı. Yaklaşık 60 bin kişi 5 ilçedeki konserleri takip etti. Açılışlarla birlikte 165 bin kişi bizzat bu festivali katılım sağladı.”
Bu yıl daha önce söz verdikleri üzere Adana Sinema Müzesi’ni açıp, sanatta ve sanatçıya bütçeden daha fazla pay ayırdıklarını hatırlatan Aldırmaz, içinde binlerce belgenin yer aldığı Sinema Müzesi’nin daha büyütüleceğini bildirdi.
“Bu tür festivallerde iki şey çok önemli. Harcadığınız paraların karşığını tanıtım olarak gördünüz mü? Kalıcı ne oldu? ”diye sözlerine devam eden Aldırmaz, Sinema Kongresine ve Bir Zamanlar Anadolu filminin gösteriminin da görkemli bir şekilde geçtiğini kaydetti.
Bu yıl aşırı süslemelere gerek duymayarak tasarruf sağladıklarını dile getiren Aldırmaz, “Harcadığımız parayı saniye hesabına vurursanız, 10 katı tanıtım yapılmıştır. 165 bin kişinin katıldığı bir festival, hep birlikte başardık. Destek veren kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
BİZ SANATÇININ SANAT YÖNÜNE BAKARIZ
Yılmaz Güney isminin bir bulvara verilmesine tepki gösteren Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün eleştirilerine ilişkin soruyu ise Aldırmaz, “O arkadaşımızın kendi görüşüdür. Saygılıyız. Biz kişilerin sanat yönüne göre hareket ediyoruz. Meclisin aldığı bir karar. Daha öncede Güney’in adı bir sokağa verilmişti.” şeklinde cevapladı.
Festivale Türkan Şoray, Cüneyt Arkın gibi sanatçıların katılmamasını ise Aldırmaz, o jenerasyonun en önemli temsilcilerinden Kadir İnanır ve Nebahat Çehre’nin festivale önemli destek verdiğini akardı.
Bundan sonrada cadde ve bulvarlara sanatçıların adlarını vermeyi sürdüreceklerinin altını çizen Aldırmaz, hayatını kaybeden oyuncu Cem Erman hatırasına da en iyi erkek oyuncu ödülünü verdiklerini sözlerine ekledi.
Altın Koza A.Ş. Genel Müdürü Ozan Aksu, Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanı İsmet Ramazan Selçuk, Koza A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Timuçin'in de hazır bulunduğu toplantıya çok sayıda basın mensubu katıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz