HABER

Kadir Topbaş'ın cevap veremediği soru

Kadir Topbaş'ın cevap veremediği soru

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Habertürk'te Soru-Yorum programında Balçiçek Pamir ve Özay Şendir'in sorularını yanıtladı. Maaşı ile ilgili bir soru üzerine Topbaş, "Maaşımı bilmiyorum. Maaşım bana gelmez. Üstüne para isterler benden. Hamdolsun benim kendi imkanlarım var. Sağa sola harcarım. Onlar söylenmez. Herkesin bir yaşam tarzı var. Babam rahmetli olduktan yıllar sonra bazı yerlere yardım ettiğini çok sonradan öğrendim. Bunlar konuşulmazç Para yatıyor ama görmüyorum. Sigortadan emekliyim onu da hanım alıyor." şeklinde konuştu. Ulaştırma için 12 milyar TL harcadıklarını söyleyen Topbaş, 169 tane kavşağın bittiğini 36 tanesinin açılışının yapılacağını 40 tanesinin de yapım aşamasında olduğunu bildirdi. Trafikteki seyir süresi 57 dakikadan 49 dakikaya indiğini söyleyen Topbaş, "Bunların hepsi sayısal olarak mevcut. Nüfus da 1 buçuk milyon arttı. Şehirlerin medeniyet ölçüsü arttıkça hareket gelişir." dedi.

METROBÜS

"Metrobüsü 4 kademe programladık. Şu anda Zincirlikuyu hattını 470 bin insan kullanıyor. Binenlere kamuoyu yoklaması yaptık. Ben 6 kez bindim. Yüzde 21.3'ü 'Ben aracımı bıraktım' dedi. İnsanların zamanlarını geri verdik. İki üç saatini insan geri aldı. Şubat sonu gibi Metrobüs Anadolu yakasına geçiyor. 1 milyona yakın insan kullanacak. Yolcu talebi fazla olan yerlerde metroya geçilmesi gerektiğini söyleyen Topbaş, "İstanbul'a 613 kilometre metro ve raylı sistem gerekiyor." dedi. Topbaş şöyle devam etti: "Bunu yaptığınız zaman her tarafa metroyla gidebileceksininiz. 44 kilometre devraldık. 28 kilometre bitirdik. 54.5 kilometre inşaat devam ediyor. 82 kilometre ihale aşamasına geldi. "

ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNE İHTİYAÇ YOK

Şehir planlamacılğının önemini vurgulayan Topbaş şunları kaydetti:

"Yeni şehirlerin planları 100 bin ölçekli yapılıyor. İstanbul'un arazi kullanım planlarını verdik. Meclisimizden oybirliğiyle geçmesine rağmen dava edilip iptal edildi. Plan yeniden Mecliste görüşülecek. İstanbul'un yol haritası yoksa gideceğiniz yerin önemi yok. Gelen başkanlar nasıl kurguluyorsa şehir ona göre şekilleniyor. Biz bunları geçmişte yaşadık. Şehri planlı hale getirmek yetmiyor. Çevre illerin de planlarını yapması gerekiyor. İstanbul Belediyesi olarak artık İstanbul'un Organize Sanayi Bölgesine ihtiyacı yok. Artık daha teknoloji merkezli olması gerekiyor. Mevcutları koruyacağız. Onlar da daha nitelikli sanayiye geçeceklerdir."

İSTANBUL İÇİN "VİZE" TARTIŞMASI

"Vizelerle çözmek çok zor. Kendi insanınıza mani olmak zor. Bölgesel ihtiyaçları karşılamak gerekiyor. O insanların yaşadıkları yeri kalkındırmak gerekli. "

MAKAM ARACI

"Seçim gününe kadar başkanım. Ben propaganda maksatlı gittiğim yere kendi aracımla gidiyorum. Sorumluluğum var, görüşmelerim var. Bunları karıştırmamak lazım. Seçim çalışmalarına giderken bile aracımı kullanabilirim aslında. Bu kentin yöneticisiyiz. Siyasi maksatlı gitsem 'Bunu nasıl yaparsınız?' denebilir tabii. Hizmetlerimizi kıskananlar bu değerlendirmeleri yapıyor"

Başbakan'ın davos çıkışı sizce partinize kaç puan kazandırdı?

Ben olaya puan açısından bakmak istemiyorum. Gerçekten olumlu bir duruş sergiledi. Yıllardan beri hep beklediğimiz duruştu. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanın gücü, onuru yansıdı bu duruşa. 'Diklenmeden dik durmak' dediğimiz bu işte. Bunun seçime yansımaları mutlaka olacaktır. Ama güzel olan Türkiye'nin artık kendinin farkında olmasıdır.

Eğer Baykal Başbakan olsaydı ve Davos'ta ya da benzer bir yerde böyle bir tartışma yaşasaydı, yine metroyu saat 03:00'a kadar açık bırakır mıydınız?

Bir kere gurur duyardık. Bu bir yerlere posta koymak değil, bir tavır, onur meselesi. Biz bunu bütün yöneticilerimizden bekleriz. Bu bir kişilik meselesidir. Biz bu uygulamayı (metro seferlerini uzatma) talep olduğunda her zaman yapıyoruz. Ve o insanlar ücret ödeyerek kullandılar metroyu. Ayrıca sadece metro ile gelmedi insanlar. Her yönden geldiler. Kendiliğinden gelişen bir şeydi. AKP'nin düzenlediği bir olay değildi. Türk halkı bu şekilde hakkını savunan, gücümüzü ortaya koyan yöneticilere hasretti. Bugüne kadar bunu göremedik malesef. Sayın Başbakan orada bu tavrı koymak durumunda kaldı.

Başbakan ile ilişkiniz çok eski. O gece paneli "televizyonda izlerken birşeyler olacağını hissettiniz mi?

37 yılı geride bıraktık beraberliğimizde. Tepkisini, özlemini, heyecanını ben hissedebiliyorum. Ben Davos'taki olayda birşeyler olacağını hissettim. İsrail Cumhurbaşkanı'nın ses tonundan ve Başbakan'a dönerek konuşmasından, birşeyler olacağını hissettim. Başbakan'ın bu yönünü biliyorum çünkü. O aleyhine tecelli edeceğini de bilse haksızlığa tahammül etmez. Hep böyleydi. Asla duygularını gizlemez bu konuda.

En Çok Aranan Haberler