HABER

'Kafatası' krizi AKP'ye taşındı

ANKARA (İHA) - İtalyan yönetmen Renzo Martinelli'nin medeniyetler çatışmasının 11 Eylül 2001'de ABD'deki ikiz kulelere yapılan saldırıyla değil, Osmanlılar'ın Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa komutasında gerçekleştirdiği 11 Eylül 1683 tarihindeki Viyana Kuşatması ile başladığını konu alan film hazırlığı içinde olmasıyla yaşanan kriz AK Parti'ye taşındı. İtalyan yönetmenin uygarlık çatışmasının ABD'deki 11 Eylül saldırılarından çok daha önceye dayandığını anlatmak amacıyla çekilecek olan 'September Eleven' (1683-2001) filmine kızan Merzifonlular, AK Parti'den yardım istedi. Viyana kuşatması ve Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa ile ilgili tüm bilgi ve belgeleri bir mektupla birlikte İtalyan yönetmene göndermeye hazırlanan Merzifonlular, düşmanlıkların körüklenmesinin kimseye fayda sağlamayacağını dile getirdi. Filmde Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'yı 'zenci' bir sanatçının oynamasına da tepki gösteren Merzifonlular, bu yönde yapılan bir ayrımın da belli bir kesimi rencide edeceğini vurguladı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Amasya Milletvekili Akif Gülle'yi ziyaret eden Merzifon Vakfı Başkanı Saim Dilek ve beraberindeki heyet, İtalyan yönetmenin hazırlıklarını yaptığı 'September Eleven' filmiyle ilgili endişelerini dile getirdi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Gülle, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa ile köylerinin çok yakın olduğunu, bir hemşehrisi olarak bu konuyla yakından ilgilendiğini söyledi. İtalyan yönetmenin finans bulduğu takdirde 'Eylül 11' filmini çekeceğini hatırlatan Gülle, filmde medeniyetler çatışmasının Viyana Kuşatması ile başladığının konu edileceğini vurguladı. Avusturyalılar'ın iddia ettiği gibi Viyana Kuşatması sırasında Padişah 4. Mehmed tarafından Belgrad'da kafası kesilen Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın kafatasının Viyana'da olmadığını belirten Gülle, Viyana Müzesi deposunda olduğu ileri sürülen kesik başın 322 yıldan bu yana Edirne Sarucapaşa Camii bahçesinde gömülü olduğunu bildirdi.

Bilimsel olarak da Kara Mustafa Paşa'ya ait olduğu söylenen kafatasının gerçekle hiçbir alakasının olmadığına işaret eden Gülle, İtalyan yönetmenin bu konuyu da işleyeceği filmine tepki gösterdi. Gülle, "Avrupa Birliği ile ilişkiler kapsamında Avrupalı dostlarımız Türkiye'nin girişini, medeniyetler çatışmasının ortadan kalkması açısından değerlendirmelidir. Medeniyetleri buluşturması açısından önemli olacaktır" diye konuştu. İtalyan yönetmenin talihsiz bir proje hazırlığı içerisinde olduğunu vurgulayan Gülle, "Bugün bütün toplumların çatışmaya değil uzlaşmaya ihtiyacı var. Bilim adamlarından sanatçılara kadar herkese düşen; çatışma değil uzlaşı noktalarına kendilerini yönlendirmeleridir. Bu film projesi bizleri fazlasıyla üzmüştür" diye konuştu.

Merzifon Vakfı Başkanı Saim Dilek ise, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın idam sonrası bal sepetiyle Edirne'ye getirilen başının 3-4 gün süreyle Sarayiçi'ndeki Adalet Kasrı önündeki 'ibret taşı'nın üzerinde teşhir edildiğini açıkladı. Kafatasının daha Sarucapaşa Camii bahçesindeki mezara defnedildiğini kaydeden Dilek, kafatasının Viyana'da olduğu yönündeki iddiaların gerçek dışı olduğunu dile getirdi. Dilek, 'Eylül 11' filminin de Türkiye'nin imajını zedeleyen 'Gece Yarısı Ekspresi' filmi gibi Türkiye'yi zor durumda bırakan bir film olmasını istemediklerini ifade ederek, "Filmin çekilmesine bir şey demiyoruz; ancak toplumu rencide edecek şekilde çekilmemelidir" şeklinde konuştu. Dilek, konuyla ilgili tarihi tüm bilgi ve belgeleri bir mektupla birlikte Kültür Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla İtalyan yönetmene ileteceklerini vurguladı. Filmde Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'yı 'Kara' unvanı nedeniyle 'zenci' biri tarafından oynamasına da tepki gösteren Saim Dilek, "Bu durum çok daha utandırıcı bir olaydır" dedi.

En Çok Aranan Haberler