HABER

Kafkasya'da silahlar susturuldu

Güney Osetya'daki çatışmaların durmasının ardından Fransa'nın önerdiği ateşkes planı hem Rusya hem de Gürcistan tarafından kabul edildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, önce Moskova'da Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile görüştü. Medvedev, Sarkozy ile düzenlediği ortak basın toplantısında çatışmaya son veren 6 ilkeden oluşan bir belge hazırladıklarını söyledi.

Medvedev 6 ilkeyi; şiddete ve askeri faaliyetlere son verilmesi, insani yardım, Gürcü askerlerin eski mevzilerine dönmesi, Rusya barış güçlerinin çatışmadan önceki konumlarına dönmesi ve ilave güvenlik önlemi almalarının yanı sıra,güney Osetya ile Abhazya'nın güvenliğini sağlamak için uluslararası karar alınması olarak sıraladı.

İLK GÖRÜŞME MEDVEDEV İLE...

Sarkozy ilk görüşmesini Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Medvedev ile yaptı.

Fransa Başkanı Nicolas Sarkozy ve Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, altı saat süren görüşmelerinin ardından bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Sarkozy, geçici ateşkesin sağlandığını belirterek, "Şu anda barış sağlanmış değil, ama karşılıklı saldırganlığın geçici olarak durdurulmasını sağlamış bulunuyoruz." dedi. Basın toplantısında Medvedev, 6 maddeden oluşan bir ilkeler deklarasyonuna imza attıklarını söyledi.

Sarkozy "Ateşkes kalıcı hale dönüştürülebilir. Ancak şimdi amacımız bütün sorunları çözmek değil. Gürcistan bağımsız ve egemen bir devlettir. Bu toprak bütünlüğünü de kapsar. Ancak krizden önce uluslararası güçler zaten bulunmaktaydı bu topraklarda. Biz önce ateşkes yapıp, görüşmeler için ortam yaratmayı seçtik. Cumhurbaşkanı Medvedev de bunu söyledi, Rusya'nın Gürcistan'da kalmaya niyeti yok. Ama Rus barış gücü askerleri tanımı yapılmış bir şekilde, görevlerine devam edecektir. Medvedev ve Rusların önünde belirtiyorum; "Rusya Gürcistan'ın egemenlik hakkını ve toprak bütünlüğünü tanımak durumundadır". Böylece belirsiz bir nokta kalmamıştır." dedi.

Medvedev anlaşmada üzerinde uzlaşılan ilk maddenin şiddete bir an önce son verilmesi olduğunu kaydetti ve diğer ilkeler hakkında şunları söyledi: "İkincisi askeri faaliyetlere son verilmesi, üçüncüsü insani yardım yapılması için her türlü olanağın sağlanması, dördüncüsü Gürcü askeri birliklerinin eski mevzilerine dönmesi, beşincisi Rus askeri birliklerinin çatışma öncesinde bulundukları yere dönmesi ve Rusya barış güçlerinin ilave güvenlik önlemi alması, altıncısı da Güney Osetya ve Abhazya'nın güvenliğini sağlamak için uluslararası karar alınması."

MEDVEDEV: GÜRCÜLERİN ATEŞKES İDDİASI YALAN

Medvedev toplantıda, Gürcü güçlerin iki gündür ateşkes ilan etmelerinin yalan olduğunu söyledi ve "Dün ya da daha önceki gün, ateşkesi sağlamak için yaptığımız görüşmelerden sonuç alınamadı. Gürcüler barış gücü askerlerine ateş açıyorlardı. Birkaç askerimizi kaybettik. Bugün gerekli koşullar yerine geldi ve barışı görüşmek için uygun ortam çıktı." dedi.

Gürcistan'ın toprak bütünlüğü konusunda ise Medvedev şu sözleri sarfetti, "Bağımsızlık, insanların arzusuna dayandırılıyorsa, toprak bütünlüğü de bunun göstergesi olmalıdır. Toprak bütünlüğü, insanların aynı devlet altında yaşamak istediğinin göstergesidir. Osetler, Abhazlar, Gürcüler nerede yaşamak istiyor? Bunu onlara sormak gerekir. Buna Rusya karar veremez. Onlar kendi karar vermeli ve uluslararası hukuk çerçevesinde bunu hayata geçirmeliler."

Gürcistan'ın saldırganlığı karşısında Rusya'nın başka seçeneği olmadığını söyleyen Medvedev, "Binlerce vatandaşınız öldürülüyorsa, o zaman ona göre davranmalısınız." dedi.

Medvedev barış planının, Gürcistan'daki ayrılıkçı bölgelerin statüsünün ulsulararası alanda tartışılması ile başlayacağını da söyledi.

Sarkozy Medvedev ile yaptığı görüşmenin ardından önerileri Gürcistan yönetimi ile görüşmek üzere Tiflis'e geçti.

SAAKAŞVİLİ-SARKOZY GÖRÜŞMESİ

Dün akşam saatlerinde Tiflis'te Sarkozy ile bir araya gelen Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili de ateşkes planını kabul etti.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, asıl amaçlarının Güney Kafkasya bölgesinde kalıcı barışı tesis etmek olduğunu söyledi.

Tiflis'te temaslarda bulunan Sarkozy, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile yaptığı başbaşa görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Rusya ve Gürcistan arasında bir barış antlaşması için öngörülen 6 maddelik belgenin, değişikliklerle kabul edildiğini kaydetti.

Sarkozy, bölgede kalıcı barışın sağlanabilmesi için görüşmelerin, ateşkesin sağlanmasından sonra da devam etmesi gerektiğini, "kalıcı barışın" hedefleneceği bu görüşmelere uluslararası gözlemcilerin iştirakinin gerektiğini de vurguladı. Sarkozy, "Öyle anlar oluyor ki, taraflar uzlaşmada zorluk çekiyor. Ancak bunu sonuçlandırmamaz lazım" dedi.

Rusya ve Gürcistan arasındaki görüşmelerde, Güney Osetya'daki Rus barış güçlerinin statüsünün gözden geçirilmesi gerektiğini de kaydeden Sarkozy, AB'nin asıl amacının kalıcı barışı tesis etmek olduğunu belirtti.

Saakaşvili de açıklamasında, Rusya'nın, Gürcistan topraklarını bombardımanı sırasında "sivilleri de hedef aldığını" belirterek, Rus saldırılarında önemli kayıp verdiklerini, binalarda çok büyük hasarlar oluştuğunu ifade etti.

Barışı sağlamak için yapılan müzakerelerde, sivil kayıplar ve maruz kaldıkları yoğun bombardımanın gözardı edilmemesi gerektiğini kaydeden Saakaşvili, barış sürecine uluslararası kuruluşların da katkıda bulunması gerektiğini ifade etti.

Saakaşvili, Rusya'nın topraklarını bombardımanı nedeniyle insani yardımlara ihtiyaçları bulunduğunu kaydetti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler