30 Mart yerel seçimlerinde Kağıthane İlçesi'nde bazı sandıklarda seçim sonuçlarının Ak Parti lehine değiştirildiği iddiaları üzerine 29 sandık başkanı hakkında ayrı ayrı açılan davalardan biri daha görüldü.
Tutuksuz sanık Oral Dağlı mahkemedeki ifadesinde suçlamaları reddetti. Mahkeme, suçtan zarar görme olasılığı karşısında müşteki CHP'nin davaya katımasına karar verdi.
TUTUKSUZ ŞÜPHELİLER DURUŞMAYA GELDİ
İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 16. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuksuz sanıklar Oral Dağlı ve Zafer Eraslan hazır bulundu. Kimlik tespitinde Dağlı 16 yıldır öğretmen olduğunu söyleyerek, daha önce de 5-6 kez sandık başkanı olarak görev yaptığını anlattı. Dağlı, olay tarihinde 1002 No'lu sandığın başkanı olduğunu ifade ederek şunları söyledi: Seçim günü oyları 17.00'den itibaren seçim sayım işlemlerini sandık kurulu arkadaşlarım, müşahitlerle ve görevliler ile beraber tamamladık. Seçim sonuçlarını sayım döküm cetveline gerekli şekilde işledik, kayıt ettik, imzaladık. Daha sonra yine sandık sonuçlarını da arkadaşlarım ile birlikte düzenleyip imzaladık, birer örneklerini de parti görevlilerine verdik. Ayrıca bir örneğini de sandık alanına astık. Güvenlik nezaretinde Kağıthane İlçe Seçim Kurulu'na gittik, belgelerin asıllarını seçim kurulunda görevliye teslim ettim. Belgeleri teslim ettiğime dair imzalar verdim."
"TAHRİFATLARI BEN YAPMADIM"
"Ben tahrifat yapıldığını belirtilen tutunakları kabul etmiyorum. Benim teslim ettiğim belgelerde herhangi bir tahrifat söz konusu değildir, tahrifatları ben yapmadım" diyen Sanık Dağlı, görevini layıkıyle ve titizlikle yaptığını vurgulayarak, bu olay nedeniyle canının çok sıkıldığını da sözlerine ekledi. Diğer sanık Zafer Eraslan da ifadesini avukat huzurunda vermek istediğini söyleyerek ifade vermedi.
"BU OLAY NEDENİYLE BENİM SEÇİLME HAKKIM GASP EDİLMİŞTİR"
CHP Kağıthane İlçe Başkanı Avukat Zeynel Öztürk de suçtan zarar gördüklerini belirterek davaya parti olarak katılmak istediklerini belirtti. Söz alarak katılma talebinde bulunan Cemil Çelik de "Yapılan seçimlerde belediye meclisi 13. sıradaki CHP adayıydım. Bu olay nedeniyle benim seçilme hakkım gasp edilmiştir. Şikayetçiyim. Suç işleyenlerin cezalandırılmasını istiyorum" dedi.
CHP'NİN DAVAYA KATILMA TALEBİ KABUL EDİLDİ
CHP'nin ve Cemil Çelik'in suçtan zarar gören olarak davaya katılmasına karar veren mahkeme, tutuksuz sanık Zafer Eraslan'ın ifadesinin bir sonraki duruşmada alınmasına hükmederek duruşmayı 26 Mart 2015'e erteledi.
SANIKLARIN 8'ER YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR
CHP Kağıthane İlçe Başkanı Avukat Zeynel Öztürk, 30 Mart yerel seçimlerinde 36 sandıkta seçim sonuçlarının Ak Parti lehine değiştirildiği iddia ederek itiraz etti. İddianamede, itiraz üzerine Kağıthane İlçe Seçim Kurulu'nca yapılan incelemede birçok sandıkta oylara eklemeler yapıldığı, bu eklemelerin yazılar karalanarak kimi yerde okunmaz hale getirilerek, rakam ve yazı ile ilaveler yapıldığı belirterek suç duyurusunda bulunduğu anlatıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da sandık sayısının fazla olması nedeniyle 36 sandık için ayrı ayrı soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda 29 sandığa ilişkin, 29 sandık başkanı hakkında ayrı ayrı davalar açıldı. İddianamede sanıkların atılı suçu işlediği yönünde yeterli şüphe oluştuğu belirtilerek, "Seçim sonucunu değiştirmek' ve 'Sahte tutanak düzenlemek' suçlarından 5'er yıldan 8'er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
HDP'NİN DE SANDIK DAVASI GÖRÜLDÜ
30 Mart yerel seçimlerinde Kağıthane İlçesi'nde bir sandıkta seçim sonuçlarını Ak Parti lehine değiştirildiği iddiaları üzerine sanık Ahmet Gökçegöz hakkında açılan dava da görüldü. İstanbul 16. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya "Seçim sonucunu değiştirmek' ve 'Sahte tutanak düzenlemek' suçlarından 5 yıldan 8 yıla kadar hapis istenen Ahmet Gökçegöz hazır bulunurken, mağur Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) katılan olmadı. CHP Kağıthane İlçe Başkanı Avukat Zeynel Öztürk de davaya katılmak üzere duruşmada hazır bulundu.
CHP DAVAYA KATILMAK İSTEDİ, MAHKEME REDDETTİ
Söz alan Avukat Öztürk "Bazen bir oy, bir iktidardır" diyerek sözlerine şöyle devam etti: "Burada CHP'yi temsilen bulunmaktayım. Partimizin , diğer bir kısım partilerin oyları seçimi kazanan parti bölümüne yazılmak suretiyle sahtecilik yapılmıştır. Bu sahtecilik seçim sonuçlarını etkilemektedir. Seçimi kazanan partiye giren her oy sıralamayı ve seçimi kazanı değiştirecektir. Bu nedenle suçtan zarar gördüğümüz açıktır. Davaya katılmak istiyoruz" dedi. İddianamede mağdur olarak HDP'nin gösterildiğini belirten mahkeme, iddianamede seçim tutanağında CHP'ye ait oylarda herhangi bir oynamanın bulunmadığını, dolayısıyla CHP'nin zararının bulunmadığını belirterek, CHP'nin katılma talebini reddetti.
"KESİNLİKLE TUTANAKTA TAHRİFAT YAPMADIM"
Sanık Gökçegöz savunmasında, 10 yıldır öğretmen olarak görev yaptığını, hiçbir partinin mensubu olmadığını, tarafsız olduğunu belirtti. 1267 No'lu sandığın başkanı olarak görev yaptığını belirten sanık Gökcegöz, "Ben kanunlara saygılı, kurallara uyan bir bir devlet memuruyum. Seçim görevimi layıkıyla yerine getirmeye çalışırım. Suçlamaları kabul etmiyorum. Seçim kanunun öngördüğü usul ve yöntemlere bağlı kalınarak seçim işlemleri yapılmıştır. Kaldı ki açık tasnif işlemi olduğundan tutanaklarda oynama yapmamız da mümkün değildir. Seçim sonuçları ben, CHP'li ve BBP'li üyeler tarafından gece 03.00'da Kağıthane İlçe Seçim Kurulu'na teslim edilmiştir. Kesinlikle tutanakta tahrifat yapmadım. Kimin yaptığını da bilmem. Suçsuzum" dedi. HDP İstanbul İl Teşkilatı'nın adresinin tespit edilerek adlarına son kez duruşma gününü bildirir davetiye çıkarılmasına karar veren mahkeme, suça konu 1267 No'lu sandık görevlilerinin tanık olarak dinlenmek üzere adlarına davetiye çıkarılmasına hükmederek, duruşmayı erteledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz